Punt TV

L’audiovisual "3d10fm Castellers de Vilafranca" es corona com a Millor Curtmetratge Documental al festival italià Under The Stars

El vídeo pot veure’s en el nou espai museístic de Cal Figarot, seu dels Castellers de Vilafranca i ha estat seleccionat en diversos festivals internacionals

Redacció Vilafranca del Penedès 22-01-2020 17:10 Lectures 4525
L’audiovisual

L’audiovisual "3d10fm Castellers de Vilafranca" es corona com a Millor Curtmetratge Documental al festival italià Under The Stars. EIX

El certamen cinematogràfic italià Under The Stars Film Festival 2020 ha atorgat el guardó al Millor Curtmetratge Documental (Best Short Doc) a la peça “3d10fm dels Castellers de Vilafranca”. El vídeo, seleccionat en diversos festivals audiovisuals de tot el món, remet a l’espectador a la plaça Més Castellera el 30 d’agost 2018, quan la colla va descarregar el 3 de 10, una construcció que només les grans colles poden abastir.

Un projecte que neix amb l’espai museístic de Cal Figarot

Durant el juliol del 2019, els Castellers de Vilafranca van inaugurar la remodelació de Cal Figarot. Aquella reforma inclou el nou espai Oriol Rossell on s’explica la història de la colla i els seus moments més rellevants. L’objectiu dels Verds era finalitzar la visita amb un espai impactant que deixés empremta als visitants. L’aposta final va ser crear un audiovisual amb el que transmetre com és viure una actuació de la colla a la plaça.

“Teníem clar que calia transmetre la tensió, els nervis i l’alegria d’aquell moment” explica el realitzador del projecte i director de la productora vilafranquina Punt TV Comunicació Audiovisual, Jordi Escofet, que afegeix “va ser un encàrrec molt especial amb el que ens vam abocar al 100% perquè l’espectador fos un membre més de la colla al veure l’audiovisual”. Durant el rodatge, es va desplegar un equip humà i tècnic per la plaça Més Castellera de Vilafranca del Penedès per captar una gran diversitat de punts de vista de l’actuació: grues per a veure la construcció del peu del castell, plans subjectius per transmetre què és ser dins d’un castell, càmeres de seguiment de la canalla... Tècnicament es van utilitzar sensors cinematogràfics, objectius de poca profunditat, càmeres slow-motion, alta tecnologia 4K... Una jornada de rodatge on es van recollir més de 20 hores de material audiovisual, per concentrar-los en un vídeo de 4 minuts.

Un audiovisual que acumula reconeixements a nivell internacional

El guardó a Millor Curtmetratge Documental del Under The Stars Film Festival 2020 es suma a un seguit de seleccions a altres festivals cinematogràfics. Durant el passat any, aquest projecte va ser seleccionat com a finalista en el Dunedin International Film Festival (EEUU), Zero Plus International Film Festival (Rússia) o el Lift-Off Global Network (Regne Unit).

La relació entre Punt TV i els Castellers de Vilafranca comença a finals del 2015 amb el documental “Verds a la Xina”. Emès a TV3, aquest audiovisual recull el viatge que la colla va fer durant una setmana al país asiàtic dins de la Barcelona Catalonia Cultural Week. A partir d’aquí, la productora i els Verds han treballat conjuntament en altres projectes en espais emblemàtics del Penedès com “Verds entre vinyes”. Actualment, la productora està treballant en una nova peça sobre la darrera actuació de la colla a la diada de Tots Sants 2019, per ser projectada a la sala Oriol Rossell de Cal Figarot. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres