Bèsties de foc

L'escultora vilafranquina Dolors Sans construeix un drac porc senglar per Rubí

La colla de diables celebra el seus 25 anys amb aquesta nova peça

Redacció Vilafranca del Penedès 24-02-2020 11:17 Lectures 1695
L'escultora vilafranquina Dolors Sans construeix un drac porc senglar per Rubí. EIX

L'escultora vilafranquina Dolors Sans construeix un drac porc senglar per Rubí. EIX

El dissabte dia 22 de febrer es va presentar el nou drac de la colla de Diables de Rubí: un porc senglar dissenyat i construït per l’escultora de la festa vilafranquina Dolors Sans.

El drac és un porc senglar agressiu i de proporcions notables que substitueix a un drac anterior que la colla de diables de Rubí  va crear l’any 2004, ja que aquest és l’animal que representa la colla en el seu logotip.  Amb el pas dels anys però, la bèstia, feta de cartó-pedra, havia acumulat desperfectes i s’havia de reparar constantment. Aquests són els principals motius pels quals la colla va decidir encarregar-ne una de nova aprofitant la celebració del seu vint-i-cinquè aniversari.

Al marge del logo de la colla de diables, el porc senglar a l’època medieval, tenia un sentit totalment negatiu. Simbolitzava la brutalitat, al còlera, la ira, els pecats especialment la luxúria i la peresa, es considerava ferotge i un símbol del dimoni que terroritza la gent. Fins i tot en algun “Bestiari” es presenta com animal oposat al xai, símbol de Crist. A la cultura celta, el porc senglar s’associa als druides i pels romans  era un dels seus animals totèmics, amb el llop i l’àliga. Aquesta associació amb druides i romans va influir en relacionar, a l’època medieval, el porc senglar amb el paganisme. Per això el lligam entre un porc senglar i el drac, símbol del mal per excel·lència, queda totalment justificada. Dolors Sans ha construït un porc senglar ferotge seguint aquest simbolisme, amb ulls encesos de sang i una posició d’atac, amb les potes davanteres amenaçadores i un cos musculat amb un cap i uns ullals notables i agressius.

El nou drac porc senglar es va estrenar dins la rua de Carnaval de manera excepcional. El drac disposa de 12 punts de foc i, com l’anterior, la durà una sola persona. La nova figura està feta de fibra de vidre, pesa al voltant de 20 quilos i té l’obertura de visibilitat a la boca.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No