Carnaval 2020

Carnaval rodó a Vilanova: sense incidents greus, augment de participació i puntualitat en els actes malgrat la disbauxa

L’Ajuntament i la FAC creuen que cal avançar en la distribució de l’Ecocaramel que només és un 30% de les 120.000 quilos llençats

L’entitat La Colla organitzarà l’Arrivo i l’Enterro de l’any vinent

Roda de premsa de valoració del carnaval de Vilanova. Jordi Lleó

Roda de premsa de valoració del carnaval de Vilanova. Jordi Lleó

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú conjuntament amb la Federació d'Associacions pel Carnaval (FAC) han fet la valoració de l'edició d'enguany del Carnaval de Vilanova, una festa declarada Bé d'Interès Nacional, i que cada cop té més participació i visitants, com el 80% d'ocupació que han tingut els establiments hotelers i el 90% els càmpings del municipi. Per l'alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau, tot plegat junt amb una celebració sense incidents destacats, "contribueix a la preservació d'un carnaval singular com el nostre. El Carnaval de Vilanova i la Geltrú és una festa popular, que és possible gràcies a una gran suma d'esforços". En aquest sentit ha volgut agrair a la junta de la FAC el gran esforç i l'organització, "i també a totes les entitats, centres educatius, comerços, empreses, mitjans de comunicació i personal municipal que s'hi impliquen d'una manera o altra per fer possible que tota la ciutat hagi gaudit d'un gran Carnaval".

A l'apartat de xifres, l'acte amb més participació ha sigut les Comparses de Vilanova, amb 8.500 parelles, 200 més que l'any passat, en 149 banderes, 46 de les quals infantils, que hauran llençat aproximadament 120.000 quilos de caramels, dels quals 32.874 són de l'Ecocaramel que a part de les entitats (6.600 kg) s'ha subministrat en sis establiments comercials de la ciutat. L'any passat d'aquest caramel amb embolcall biodegradable es van llençar 25.000 quilos. "La idea és que cada any puguem augmentar la xarxa d'establiments col·laboradors per contribuir a la cura del medi ambient", diu Olga Arnau.

Cal recordar que al desembre el Ple de l'Ajuntament de Vilanova va aprovar El ple de Vilanova una modificació de l'ordenança de civisme i convivència per fer obligatori l'ús de l'Ecocaramel per Les Comparses de 2020. El nou redactat preveu sancions per als comparsers que no utilitzin el caramel ecològic, però de moment es descarta aplicar-les i no s'especifiquen les mesures de control que s'utilitzaran per fer-ho. Malgrat això, l'Ajuntament és conscient de l'assoliment gradual de l'objectiu final que és abolir els caramels nocius pel medi ambient, fet que no serà possible sense la complicitat de les entitats i els establiments comercials. La recollida i neteja dels caramels de les Comparses costen a l'Ajuntament 55.000 euros.

Durant els dies de Carnaval el servei de neteja s'ha augmentat amb 20 operaris de reforç que a part de la neteja dels caramels a la plaça de la Vila, han contribuït a fer una tasca intensiva de neteja, primer als carrers més cèntrics i progressivament a la resta. "És cert que la neteja els dies després de la comparsa no té la celeritat suficient, però s'ha prioritzat els carrers més concorreguts pels vianants", reconeix l'alcaldessa que vol posar de manifest que durant aquests dies la neteja té més intensitat des de Dijous Gras, divendres de l'Arrivo, els carnavals infantils, les Comparses i el Vidalot.

Els cinc Punts Lila, destinats a informar, sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics festius, enguany han realitzat 575 atencions de sol·licitud d'informació, més en dones que homes, sobretot joves entre 16 i 25 anys, i sobretot en els punts lila de plaça de la Vila. S'han reportat alguns casos (10) sobre algun tipus d'agressió en l'àmbit de la festa, com tocaments indesitjats, comentaris sexistes o insistència per mantenir relacions sexuals indesitjades. No s'han reportat agressions de tipus greu, però en qualsevol cas s'ha confirmat que és un servei útil, al qual moltes persones s'han dirigit. L'alcaldessa de la ciutat ha destacat la utilitat d'aquests espais perquè "diverses persones han reportat agressions produïdes fora de l'àmbit de la festa, de manera que veiem que representa un espai de confiança per a persones que potser en un altre context no s'han atrevit a reportar el que els ha passat". En aquest sentit, es continuarà formant voluntariat i es preveuen petites millores, com per exemple delimitar un espai més íntim per a les atencions.

La regidora de Cultura, Adelaida Moya, ha destacat la manca d'incidents remarcables durant el Carnaval i la puntualitat en els actes i el seu desenvolupament. També ha posat l'accent en l'augment de participació de tot el Carnaval, en especials als actes infantils. La regidora de Cultura també ha anunciat l'any vinent l'Ajuntament, la FAC i la Comissió del Carnaval Infantil posarà en marxa un nou format per a l'acte de l'arribada del Caramel, que des de fa vint-i-dos anys se celebra de la mateixa manera, i que s'ha convertit en un acte multitudinari.
La junta de la FAC representada a través de Rosa Maria López, Yolanda Sànchez i Albert Hernàndez, ha valorat molt positivament aquest carnaval destacant l'encert del canvi de recorregut de l'Arrivo, iniciat enguany des de la rambla Sant Jordi, que ha permès que la darrera carrossa arribés a les 22.30 h, a la plaça de la Vila. Han felicitat els Amics Voramar per l'Arrivo, i La Medusa per l'Enterro, que va haver d'organitzar per sorteig. Enguany l'entitat La Colla ja ha anunciat que s'encarregarà de l'organització de l'Arrivo i l'Enterro.

Malgrat això, els membres de la FAC s'han mostrat crítics amb l'actitud d'algunes de les 23 entitats de no cantar al Teatre Principal durant els Coros dels Carnestoltes. Algunes entitats s'han afegit al moviment Esclafit Vilanoví que reivindica la posada en marxa d'un Espai Jove. Les entitats que hi ha donat suport van llegir el manifest i van declinar cantar, fet que va provocar la reacció en contra del públic assistent, al qui se li va retornar els dos euros de l'entrada.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!