El mestre

El Centenari de l'Orquestra Pau Casals recordarà el llegat musical del Mestre i el seu compromís social

La programació inclourà unes Jornades d’estudi, una exposició i diversos concerts a càrrec de la Camerata Salzburg, The Orchestra of the Age of Enlightenment i l’Orchestre de Paris

La violoncel·lista Paula González Pacheco interpreta la peça de J.S. Bach 'Suite núm.2' durant la presentació del Centenari de l'Orquestra Pau Casals

La violoncel·lista Paula González Pacheco interpreta la peça de J.S. Bach 'Suite núm.2' durant la presentació del Centenari de l'Orquestra Pau Casals

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 13 d’octubre de 2020 es compliran cent anys de la celebració del primer concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana, un projecte que el músic d’El Vendrell va impulsar i crear el 1919 i que, com ell mateix reconeixia, va suposar un dels reptes més fructífers de la seva vida artística i professional. La Fundació Pau Casals i el Departament de Cultura impulsen la  del Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020, que tindrà lloc durant l’any 2020 i el 2021. El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el Centenari de l’Orquestra Pau Casals com una de les commemoracions oficials de Catalunya per a l’any 2020.

A la presentació del programa del Centenari, que ha tingut lloc aquest matí, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha afirmat que “Pau Casals és un català universal i commemorar el Centenari de l’Orquestra Pau Casals ens permet poder-nos explicar a tot el món des de la cultura però també des de la humanitat i els valors del Mestre. A la vegada, recordar Pau Casals és recordar exili, fet que malauradament, ara tornem a viure. En aquest sentit, des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya commemorarem aquest centenari en el marc del programa “Música i Exili” que dirigeix Lluís Puig des de Brussel·les”.

D’altra banda, Robert Brufau, director de L’Auditori de Barcelona, ha explicat que “des de L’Auditori ens hem volgut unir a aquest centenari i aportar el nostre granet de sorra al programa d’activitats. A més a més, L’OBC, dedicarà dos concerts de la seva temporada al Centenari de l’Orquestra Pau Casals i durant el 2020 farà una gira per Catalunya en la qual interpretarà obres de Gerhard i Manén estrenades per l’Orquestra Pau Casals en el seu moment”.

Finalment, Jordi Pardo, director de la Fundació Pau Casals ha destacat que “l’objectiu del Centenari és doble: per una banda, volem fer arribar a les noves generacions el llegat del projecte de l’Orquestra Pau Casals que va crear el mestre i els valors que representava; d’altra banda, volem reivindicar la dimensió de músic total de Pau Casals, no només com un virtuós i músic innovador del cello, sinó també com a excepcional director d’orquestra”.

Programació i activitats

Per celebrar el Centenari de l’Orquestra Pau Casals es portarà a terme un programa amb diferents actes, conferències, activitats i concerts que tindran lloc tant a nivell nacional i internacional i comptaran amb la participació i el suport d’orquestres simfòniques, directors, solistes i formacions musicals d’arreu del món, que s’han adherit a la commemoració del Centenari. A més a més, a l’octubre 2020 s’inaugurarà una exposició al Museu Pau Casals del Vendrell, en simultaneïtat amb el Museu de la Música de Barcelona, dedicada a la història de l’Orquestra Pau Casals.

Les activitats del Centenari començaran el dimecres 1 d’abril amb la celebració d’una sessió especial de “Diàlegs amb música” una iniciativa de la Fundació Pau Casals, amb la col·laboració del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) que combina música i paraula a partir del debat entre experts, músics i intel·lectuals en llegat de Pau Casals i en el seu compromís viu amb la música i la defensa de la pau. La sessió dedicada al Centenari portarà el títol de “100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social”.

Un mes després, continuant amb les novetats, els dies 6 i 7 de maig arriben les Jornades d’estudi entorn de l’Orquestra Pau Casals que se celebraran a l’Institut d’Estudis Catalans i al Museu de la Música de Barcelona. A través de diferents ponències a càrrec d’experts de diferents àmbits, es tractarà la figura de Pau Casals com a director, la història de l’OPC i l’OBC i la relació entre ambdues.

El primer gran acte del Centenari tindrà lloc el 17 de juny amb un acte-concert a CaixaForum Barcelona de presentació dels tres concerts especials del 19, 21 i 22 de juny a L’Auditori de Barcelona. L’acte comptarà amb la participació de la Sra. Marta Casals Istomin i la projecció de documents audiovisuals recuperats de Pau Casals dirigint i no coneguts a Catalunya.

A la programació prevista per aquesta commemoració, destaquen els concerts que tindran lloc a L’Auditori de Barcelona el proper mes de juny, organitzats per la Fundació Pau Casals amb la col·laboració de “la Caixa”. En primer lloc, el 19 de juny la Camerata de Salzburg, una de les principals orquestres de cambra a nivell mundial, amb el concertino Gregory Ahss al capdavant, el joveníssim violoncel·lista Edgar Moreau, i el virtuós Felix Klieser a la trompa, interpretarà simfonies i concerts de F.J. Haydn i W.A. Mozart.

El 21 de juny, el reconegut Sir. Mark Elder dirigirà The Orchestra of the Age of Enlightenment. Els acompanyarà el prestigiós pianista Stephen Hough amb un repertori format per peces de R. Wagner i F. Liszt.

Finalment, el 22 de juny, l’Orchestre de Paris, una de les formacions més prestigioses de l’escena internacional, actuarà dirigida per Hannu Lintu, director titular de la Finnish Radio Symphony Orchestra, i amb Christian Tetzlaff com a violí solista, un dels músics més sol·licitats i emocionants del panorama de la música clàssica actual. En aquest concert s’interpretarà Beethoven i Strauss.

Per altra banda, el 10 de juliol de 2020 tindrà lloc un concert simfònic a l’aire lliure i gratuït a la plaça Nova del Vendrell a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, formada per 55 músics, dirigida per Jordi Mora, amb una selecció d’obres dirigides habitualment per Pau Casals. Amb aquest acte, es commemora l’homenatge que El Vendrell va fer a Casals el 10 de juliol de 1927. El dia 11 de juliol de 2020 s’iniciarà la 40 edició del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell.

El 27 de setembre a la Casa de L’Aigua de Barcelona sota la direcció de Pablo González es podrà gaudir del Concert Vozes amb l’Orquestra Simfònica Vozes, que presentarà un programa que inclourà la Simfonia núm. 5, en Do menor, op. 67 (primer moviment) de L.V. Beethoven, on es retrà homenatge a la tasca social de Pau Casals i els seus ideals humanístics.

Els dies 10 i 11 d’octubre, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya dedicarà dos concerts de la seva temporada al Centenari de l’Orquestra Pau Casals a L’Auditori de Barcelona. Aquests concerts suposaran el debut del Quartet Casals com a solistes de l’OBC. A més, al llarg del 2021, l’OBC farà una gira per Catalunya en la que interpretarà obres de Gerhard i Manén, estrenades per l’Orquestra Pau Casals en el seu moment, i obres de Strauss i Beethoven que l’OPC va interpretar en nombroses ocasions al llarg de la seva història.

El 13 d’octubre de 2020 tindrà lloc al Palau de la Música Catalana, un concert homenatge al mateix lloc i al mateix dia 100 anys després del concert inaugural de l’Orquestra Pau Casals. El concert anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae sota la direcció de Salvador Mas, amb Pau Codina al violoncel.

Finalment, altres entitats també s’han adherit a la celebració del Centenari impulsat per la Fundació Pau Casals. En aquest sentit, el Festival de Pasqua de Cervera dedicarà diversos concerts al Mestre dins la programació de la seva desena edició, el Conservatori de Municipal de Música de Barcelona celebrarà un concert especial dins el cicle “Dijous Concert”; i el Gran Teatre del Liceu inclourà un concert Homenatge a l’Orquestra Pau Casals en la seva programació de 2021. L’Auditori Pau Casals del Vendrell, l’Escolania de Montserrat i el Centre de Documentació de l’Orfeó Català també s’han adherit a la celebració.

Celebració Internacional

El Centenari de l’Orquestra Pau Casals compta amb un Comitè d’Honor format per directors i músics de renom internacional que donen suport a la celebració, entre els quals destaquen personalitats excepcionals com Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Jordi Savall, Antoni Ros Marbà, Josep Pons, Kazushi Ono, Michael Tilson-Thomas, Christoph Eschenbach, Murray Perahia, o Jaime Laredo, entre altres. Aquests músics i directors també s’han adherit a la celebració, dedicant concerts i activitats amb motiu del Centenari.

En el marc del projecte “Música i exili”, impulsat pel Departament de Cultura a través del Programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional que es desplega des de Brussel·les sota la direcció de Lluís Puig, també es rellança la figura de Pau Casals amb motiu del Centenari de l’Orquestra Pau Casals. Així doncs, en el marc d’aquest projecte, s’han programat una gira de concerts de El Pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra tan a nivell nacional com internacional que tindran lloc durant el període del Nadal de 2020 a Malines i Brussel·les (Bèlgica), Lleida, Vic i Barcelona.

A més a més, la Fundació Pau Casals impulsa una campanya internacional per tal que orquestres, institucions musicals i músics de tot el món s’uneixin a la commemoració. L’objectiu d’aquesta campanya és que el Centenari es converteixi en una celebració mundial en homenatge al Mestre i que aquesta commemoració serveixi per difondre a través de la música els ideals que Pau Casals defensà incansablement al llarg de tota la seva vida: la pau i els drets humans.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local