Patrimoni local

El castell de Sant Martí Sarroca, una icona que perviu al pas del temps

La regió del Penedès s'està convertint en una alternativa cultural i vinícola en contraposició a la popular i massificada Barcelona

Redacció Sant Martí Sarroca 11-03-2020 14:13 Lectures 2591
El castell de Sant Martí Sarroca, una icona que perviu al pas del temps. Gregmontari Public Domain

El castell de Sant Martí Sarroca, una icona que perviu al pas del temps. Gregmontari Public Domain

Al bell mig de Sant Martí Sarroca trobem una estructura que destaca per la seva majestuositat, un element arquitectònic que ha dibuixat la seva silueta des de fa segles. Es tracta d'un conjunt monumental que ha vist créixer moltes generacions de martinencs i que també ha vist com evolucionava la idiosincràsia del municipi. Parlem, com ja haureu pogut intuir, del conjunt monumental de Sant Martí Sarroca. Una suma d'estructures històriques erigides al punt més elevat del turó de la Roca i que es remunten ni més ni menys que al segle X, quan aquest espai servia de punt de defensa estratègic de cara a avisar de l'arribada de possibles enemics.

Existeixen diversos estudis que alerten que a la zona hi podrien haver existit assentaments previs que pertanyien als ibers i també als romans, civilització que va tindre una forta presència a Hispània. Des del llunyà segle X, aquest espai s'ha mantingut com un punt de referència històric, i el pas del temps no ha modificat l'interès que desperta amb relació als habitants adjacents. Cada vegada guanya més importància turística, de la mateixa manera que ho fa la comarca de la qual en forma part.

La regió del Penedès s'està convertint en una alternativa cultural i vinícola en contraposició a la popular i massificada Barcelona. Són molts els turistes internacionals que intenten fugir de tots els elements que presenta Barcelona pel seu caos inherent -espais hiperpopulars com són els partits els events esportius com al Casino de Barcelona o al Camp Nou o fins i tot la Sagrada Família o el Gòtic com elements històrics-. En definitiva, els turistes opten per visitar altres realitats més rurals de l'orografia catalana, que amb el pas dels anys cada vegada guanyen més pes al sector turístic. I sens dubte, la comarca del Penedès encaixa perfectament en aquesta descripció.

El conjunt monumental del Turó de la Roca està conformat per dos elements principals: L'església romànica de Santa Maria i el més espectacular: el Castell dels Santmartí. Els dos estan catalogats com a monuments historico-artístics d'interès nacional, bona mostra de la seva importància estratègica.

La primera menció escrita amb relació al castell es remunta fins a l'any 966, i tot sembla indicar que va ser conquerit per Galí de Santmartí, qui era governador de les fronteres del Penedès. El seu fill Guillem, va ser qui va començar a modelar el que seria el castell actual. Les ampliacions posteriors, del segle XII, van atorgar a l'espai les muralles i la fisonomia defensiva. Va ser un emplaçament determinant a la Guerra de Successió, ja que va ser un dels últims nuclis opositors a Felip V, i va resistir una setmana més després de la caiguda de Barcelona l'onze de setembre de 1714.

Entre els seus espais més destacats hi trobem les antigues quadres, que es remunten al segle XI, les cuines del castell, la Sala Gòtica i la Sala de Ponent. Actualment s'hi poden realitzar visites a l'espai amb un preu individual de 2.6 €. També hi ha promocions si es visita en grup o si són persones jubilades o en edat escolar. Es pot obtenir més informació amb relació a les visites si s'accedeix al portal web de l'espai.

Lluny de convertir-se en un espai hieràtic, el Castell de Sant Martí segueix oferint moltes activitats relacionades amb la seva història. Una de les festivitats més populars és la de Sarroca Medieval. En aquesta celebració, que se celebrarà aquest any al mes d'octubre, es decora el Conjunt Monumental amb estètica Medieval i s'hi realitzen tota mena d'activitats que orbiten amb relació a aquest context històric. A l'edició de l'any passat hi van tenir lloc visites teatralitzades, s'hi va muntar un mercat medieval que estava ambientat amb un gran nombre d'espectacles i s'hi van organitzar també activitats familiars. Potser dos dels elements més destacats van ser primer, una mostra gastronòmica, i finalment, exercicis de recreació històrica, com l'arribada de la reina Sibil·la o l'atorgament del segell de Pere III el cerimoniós.

Com veiem, el Castell de Sant Martí s'ha convertit en un centre irradiador de cultura, una mostra excel·lent de com un edifici històric pot adaptar-se als nous temps i realitzar tota mena d'activitats que pivotin sobre la seva història. N'estarem pendents a possibles novetats.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No