Sant Joan 2020

Revetlla de Sant Joan atípica amb platges buides i ganes de festa al carrer

Els bombers fan més de mig centenar de serveis al Garraf i Penedès per incendis i accident durant la nit de Sant Joan

Revetlla de Sant Joan atípica amb platges buides i ganes de festa al carrer. Ajuntament de Calafell

Revetlla de Sant Joan atípica amb platges buides i ganes de festa al carrer. Ajuntament de Calafell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La nit més màgina aquest any també s'ha convertit en la revetlla més atípica. Platges buides, discoteques tancades i moltes ganes de festa al carrer. La pirotècnia no ha faltat i ha posat la banda sonora a una nit diferent, però on no han faltat les celebracions, encara que de caire més familiar. Les policies dels municipis del litoral van començar a les sis de la tarda ha desallotjat les platges per evitar que la celebració de la revetlla es convertís en concentracions massives. 

Tot i que la celebració ha estat més reduïda, els Bombers de la Generalitat han treballat en més d'una cinquantena de serveis al llarg de la passada nit de Sant Joan, entre les 20.00h d’ahir i les 08.00h d’aquest matí, a les comarques del Garraf, l'Alt Penedès i el Garraf. La majoria dels serveis han estat per atendre incendis en mobiliari urbà, vehicles i habitatges i focs de vegetació. A l'Alt Penedès s'han fet 14 serveis: deu per incendis en contenidors i vegetació, tres per accidents i una assistència tècnica. Al Baix Penedès, els serveis dels bombers durant la nit de Sant Joan han estat 22: 18 incendis de contenidors i vegetació, dos accidents i dues assistències tècniques. En el cas del Garraf, els bombers han atès 9 incendis de contenidors, cinc incendis per vegetació i dues assistències per accidents. Cap dels serveis ha estat qualificat com a rellevant per part dels bombers de la Generalitat.

A Vilanova i la Geltrú, fonts municipals han explicat que s'ha viscut una "nit de Sant Joan tranquil·la, amb menys gent de l'habitual als carrers i les platges buides". La Policia Local ha intervingut només en alguns incidents lleus, però sí que ha detectat falta d'ús de la mascareta, especialment en la gent jove.

Els Bombers atenen un 40% menys d'avisos que l'any passat

Els Bombers de la Generalitat han atès 709 serveis al llarg de la revetlla de Sant Joan, entre les 20 h de dimarts i les 8 h d’aquest dimecres, segons el balanç definitiu. Una xifra que representa un 39,7% menys en relació a la revetlla de l'any passat, quan se'n van atendre 1.175. La majoria dels serveis han estat per atendre incendis en mobiliari urbà, vehicles i habitatges i no s'han registrat incidents importants. Segons informen els Bombers en un comunicat, l'Àrea Metropolitana de Barcelona és on més actuat i el Vallès Occidental és la comarca on s’han atès més serveis (153). 142 persones han rebut assistència mèdica als hospitals i Centres d'Urgència d'Atenció Primària (CUAP) de tot Catalunya, un descens del 42% respecte al 2019. Dels 709 serveis, més de la meitat (445) s’han fet a partir de la mitjanit. La majoria dels serveis han estat per atendre incendis en mobiliari urbà, vehicles i habitatges (401). De focs de vegetació se n’han atès 194.

Des de la mitjanit, cal destacar un servei de Sallent (Bages), de les 04.51 h, en què els Bombers de la Generalitat han hagut d’accedir a un vehicle caigut a un barranc d’uns 50 metres de fondària, a les Forques. Un cop a baix, han constatat que no hi havia cap persona a l’interior. També han revisat els voltants, sense que hagi aparegut cap persona.

A Begur (Baix Empordà), alertats a les 02.32h, els Bombers de la Generalitat també han hagut de treballar en un incendi que ha destruït els fogons i els armaris superiors de la cuina d’un hotel, ubicat al carrer de Sant Miquel. La Policia Local ha evacuat totes les persones que hi havia a l’interior de l’establiment i ningú no n’ha resultat ferit. Un cop apagat el foc, a les 03.05 h, els Bombers han ventilat les dependències afectades i poc després tothom a pogut tornar a entrar a l’edifici.

Pel que fa a les assistències mèdiques, la majoria han estat per cremades, lesions i/o amputacions i afectacions oculars produïdes a causa de les fogueres i els petards. De les 142 persones ateses, 105 ho han estat a centres de les comarques de Barcelona, 11 a les comarques de Tarragona, 14 a les de Girona, 8 a les de Catalunya Central, 1 a l’Alt Pirineu i l’Aran i 3 a les Terres de l’Ebre. Pel que fa al tipus de lesions, s'han registrat 62 cremades lleus, 11 de greus, 35 traumatismes i/o amputacions i 34 lesions oculars. Entre tots els casos atesos, hi havia 71 menors d’edat; 39 menors d’11 anys i 32 menors entre 11 i 17 anys.

El 061 /Salut Respon ha rebut 2.567 trucades entre les 20 h del vespre d'aquest dimarts i les 7 h d'aquest dimecres, causades per 2.078 incidents diferents, gairebé el 10% per temes relacionats amb la revetlla de Sant Joan. D’aquests, 956 s’han resolt telefònicament i en els 1.122 casos restants ha estat necessària l’activació d’un metge a domicili o ambulància del SEM.

Al llarg de la nit, el Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès 208 persones per patologies relacionades amb la revetlla, el que significa un descens del 22% de les atencions sanitàries respecte l’any anterior. 120 d'elles per intoxicacions, 58 per agressions, 19 per accidents de trànsit, 11 per cremades i, aquest any, el SEM no ha atès cap afectació ocular

De les 120 intoxicacions, 54 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 21 a Barcelona ciutat, 11 a la demarcació de Tarragona, 19 a Girona, 7 a la Catalunya Central, 5 a Lleida i 3 a les Terres de l’Ebre. De les 58 agressions ateses, 35 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 8 a la ciutat de Barcelona, 4 a Tarragona, 9 a Girona, 1 a Terres de l’Ebre i 1 a Catalunya Central.

Dels 19 accidents de trànsit que ha atès el SEM, 7 han tingut lloc a l’àrea de Barcelona, 1 a Barcelona ciutat, 3 a Girona, 3 a Lleida, 1 a Tarragona, 2 a la Catalunya Central i 2 a Terres de l’Ebre. De les 11 atencions per cremades, 7 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona, 1 a Barcelona, 1 a Girona, 1 a Lleida i 1 a Catalunya Central.

Tres agressions sexuals denunciades i una d'homòfoba durant la revetlla de Sant Joan

La revetlla de Sant Joan es tanca per ara amb tres agressions sexuals denunciades i una d'homòfoba, aquesta última a Sant Adrià de Besòs, quan dos individus han atacat amb una ampolla de vidre per l'esquena una parella asseguda en un banc. Les dues víctimes han estat donades d'alta. El conseller d'Interior ha condemnat aquests incidents, però ha destacat que ha estat una revetlla tranquil·la. Hi ha hagut 41 detinguts (l'any passat 86), un 20% menys d'atesos pel SEM i un 40% menys de serveis dels Bombers. S'han registrat 60 positius per alcohol amb 1.099 lectures. El 2019 van ser 179 amb 2.100 lectures. Fins aquest dimecres al matí havien sortit de l'àrea metropolitana 255.000 vehicles, la meitat dels previstos.

Miquel Buch ha constatat que la revetlla ha estat tranquil·la, i així ho demostren les dades d'activitat policial, del SEM i de Bombers. Després de fer un agraïment a la ciutadania, sí que ha volgut denunciar i lamentar especialment les tres agressions sexuals per les quals s'ha presentat denúncia, amb dades de les 10 hores. "Aquest matí no pot ser lliure mentre es continuïn produint agressions de tot tipus, especialment sexuals", s'ha queixat el conseller, que no descarta que es pugui produir alguna denúncia més en les properes hores.

Pel que fa a l'agressió homòfoba, les dues víctimes ja han estat donades d'alta: un amb un impacte al cap i l'altre amb petites ferides. Els Mossos busquen els dos individues que els van atacar amb una ampolla de vidre per l'esquena, així com els autors de les agressions sexuals.

Pel que fa als controls de drogues i alcoholèmia, s'han fet 43, una xifra similar a la del 2019. S'han registrat 60 positius per alcohol i 7 per drogues (19 lectures). L'any passat van ser 179 per alcohol i 27 per drogues, tot i que almenys en el primer cas les lectures que s'han fet han estat la meitat.

Hi ha hagut 15 accidents però cap de greu. Hi ha una persona ferida de poca gravetat i set lleus. Aquest matí havien sortit de l'àrea metropolitana 255.000 vehicles, la meitat dels previstos. La tornada es preveu esglaonada i sense problemes perquè la previsió del Servei Català de Trànsit no s'ha complert.

La policia ha detingut 41 persones per furts, robatoris i altres fets habituals, la meitat que l'any passat, quan se'n van arrestar 86. Dels detinguts, 8 estan vinculats amb la revetlla pròpiament, segons ha precisat el comissari de Mobilitat, Joan Carles Molinero.

Hi ha hagut algunes baralles i agressions entre persones però cap greu. No hi ha cap hospitalitzat. La situació ha estat, ha dit, "continguda".

D'altra banda, durant la nit s'han fet 37 actuacions de la policia per violència de gènere i 16 per violència domèstica.

Pel que fa als Bombers, han fet 709 actuacions entre les 20 hores de dimarts i les 8 de dimecres. 445 han afectat mobiliari urbà, vehicles o habitatges. Unes 200 són per incendis de vegetació, menys que l'any passat pel bon estat de la vegetació gràcies a les pluges de la primavera. Per zones, el Vallès Occidental ha registrat 153 serveis; el Barcelonès, 87; el Baix Llobregat, 84, i al Maresme n'hi ha hagut 45.

Protecció Civil sí que ha detectat un augment de les trucades al 112, amb més de 4.000, però cal per una qüestió greu. Els serveis d'atenció del SEM han baixat un 22%, amb 208 assistències. D'aquestes, 11 han estat relacionades amb pirotècnia. No hi ha hagut cap afectació ocular. Les franges horàries amb més trucades han estat de les 23 a 24 hores i des de la mitjanit fins a la 1 de la matinada. L'incident més habitual ha estat l'incendi.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local