El Cep i la Nansa

Joan Benet, J. Carles Duran i Josep Gomariz repassen 40 anys de governs democràtics a Vilanova

El divendres 26 de juny es presenta el llibre ‘Tres mirades a quatre dècades de governs municipals (1979-2019) a Vilanova i la Geltrú’, una simfonia de la política local a sis mans

Bàrbara Scuderi Vilanova i la Geltrú 25-06-2020 21:35 Lectures 2289
Joan Benet, J. Carles Duran i Josep Gomariz repassen 40 anys de governs democràtics a la ciutat . EIX

Joan Benet, J. Carles Duran i Josep Gomariz repassen 40 anys de governs democràtics a la ciutat . EIX

Les simbòliques claus de la ciutat esdevenen memòries, anàlisi i valoracions rere la mirada en forma de trinomi dels autors de Tres mirades a quatre dècades de governs municipals (1979-2019) a Vilanova i la Geltrú: Joan Benet, J. Carles Duran i Josep Gomariz. (El Cep i la Nansa, 2020)

Un exregidor, un politòleg i un jurista conflueixen en un mateix paisatge: la ciutat, que esdevé protagonista d’una particular transformació al costat dels protagonismes dels seus governs municipals al llarg de quatre dècades.

No és un llibre de memòries, però els detalls i la versemblança del relat novel·lat de la mirada de Joan Benet, Dies de regidor –en la primera i més àmplia part del llibre– és generosa amb els records. És el relat d’una experiència, narrada en tercera persona, que evoca des de la soledat del polític –en el més fidel exemple de l’ideòleg que porta dins– fins a una dinàmica que combina Plens Municipals i quotidianitat, fins el punt de convertir el carrer en el despatx més transitat.

L’anàlisi dels 40 anys de governs democràtics arriba de la mirada de J. Carles Duran, en el capítol Evolució electoral, governs i polítiques, en què acompanya a una divisió cronològica dels diferents governs de la ciutat (no per colors polítics, sinó per contrasts) una lectura acurada de la transformació de la ciutat a través dels seus grans projectes de desenvolupament, no sense polèmiques i amb més d’una decepció.

Finalment, Josep Gomariz, 40 anys de democràcia local a Vilanova i la Geltrú 1979-2019, traça l’estructura de l’engranatge administratiu de cada legislatura, en un viatge de l’hegemonia al nihilisme, en què administrats i administradors conflueixen i divergeixen.

El llibre és un assaig, que recull i fa història local al mateix temps. Tres mirades que conviden a una lectura objectiva i crítica, romàntica i analítica, en un context que situa la ciutat en el país, en l’Estat i en el món. Perquè hi ha transformacions que han estat intrínseques i altres, més aviat producte de la sinergia global. I enmig, la gent i els barris, els grans projectes i els petits detalls.

Sense embuts, els autors conviden a un passeig per 40 anys d’història viva –malgrat algunes absències– que expliquen o fan més comprensible el desenvolupament d’una ciutat, la seva gent i els seus governants.

El llibre es presenta el divendres 26 de juny a l’Arxiu Comarcal del Garraf al Castell de la Geltrú (19 hores)  a càrrec del prologuista de llibre, l’historiador Albert Tubau i els autors del llibre. Una invitació a la gosadia de compartir tres mirades que despleguen una mateixa perspectiva: val la pena fer-ho bé. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No