Orgull LGTBI

El Museu Víctor Balaguer i els Museus de Sitges celebren el dia de l'alliberament LGBTIQ+ buscant referents a les seves col·leccions

Aquest és el punt de partida d'una línia de treball de la comissió de gèneres i identitats de la Xarxa de Museus d'Art que vol tractar la diversitat sexual i de gènere des de diferents punts de vista

El Museu Víctor Balaguer i els Museus de Sitges celebren el dia de l'alliberament LGBTIQ+ buscant referents a les seves col·leccions. EIX

El Museu Víctor Balaguer i els Museus de Sitges celebren el dia de l'alliberament LGBTIQ+ buscant referents a les seves col·leccions. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i els Museus de Sitges se sumen a la celebració del dia de l'alliberament LGBTIQ+ buscant referents a les seves col·leccions. Fa dos anys de la constitució a la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya de la comissió de treball de "gèneres i identitats". Durant aquest temps s'ha iniciat un projecte de recerca i recuperació de dones artistes en col·laboració amb les universitats i amb diverses especialistes. Una important tasca que aviat donarà els seus fruits en un viquiprojecte i en una imminent exposició virtual col·lectiva de la XMAC.

Tanmateix, l'objectiu d'aquesta comissió s'estén també cap a la revisió crítica d'uns museus on el discurs heteropatriarcal ha estat el predominant, tot excloent, tant a les dones com a protagonistes actives de la creació artística, com a d'altres identitats de gènere i d'orientació sexual i afectiva.

La comissió inicia ara el projecte #referentsartLGBTIQ amb l'objectiu de visibilitzar i crear referents de la diversitat de les identitats, de les diferents maneres d'identificar-se, sentir-se i estimar.
 
Les prioritats i línies estratègiques del programa seran la formació dels equips dels museus, des de les direccions i personal tècnic fins al personal d’atenció als usuaris; el replanteig d'una senyalètica i comunicació amb les persones que visiten els museus, que ha de ser respectuosa i inclusiva vers totes les identitats; l'inici de diverses accions concretes, activitats i mostres temporals virtuals i presencials, col·lectives i concretes; i la revisió crítica de les exposicions permanents amb la incorporació de "referents" LGBTIQ+ .

Per començar a visibilitzar aquesta feina, tot coincidint amb el 28 de juny, dia de l'Alliberament LGBTIQ+ o dia de l'Orgull, la XMAC planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes. Diversos museus membres de la Xarxa publicaran una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC.

L'objectiu és establir un diàleg i crear referents de la diversitat. No es tracta de classificar a les persones, ni les obres d'art, ni els i les artistes. Les paraules han de servir per entendre'ns, no per etiquetar. Es tracta de fer pedagogia i mostrar la gran diversitat que s'amaga darrere de les sigles i, de pas, és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.   

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local