Hàbits de consum cultural

El 40,6% d'espectadors en línia demanen més documentals en cartellera i un 27,3%, més projeccions especials

DocsBarcelona, de la mà del projecte europeu Moving Docs, realitza una enquesta per conèixer les audiències

Una imatge del documental 'The letter', programat al DocsBarcelona 2020. ACN

Una imatge del documental 'The letter', programat al DocsBarcelona 2020. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un 40,6% d'espectadors en línia de documental de l'Estat reclamen més documentals en la cartellera dels cinemes i un 27,3% reclamen més projeccions especials. Així mateix, un 30% dels usuaris en general prefereixen veure documentals en la pantalla gran. Les dades formen part d'una enquesta de DocsBarcelona, de la mà del projecte europeu Moving Docs i amb la participació de cinc empreses i projectes entorn el documental Europeus. L'objectiu és conèixer les audiències de documental a tota Europa i a cada territori. L'enquesta s’ha fet amb una mostra de 1.500 usuaris d’arreu d’Europa, consumidors habituals de documentals, i 1.000 usuaris a l'Estat en sales de cinema que programen habitualment continguts documentals i a usuaris online.

L'enquesta es divideix en dos. Per una banda s'ha realitzat en el cas de l'Estat a usuaris online que troben amb els subscriptors de la newsletter del festival o els seguidors a les xarxes, així com amb l'ajuda d'altres agents, directament o indirectament lligats als documentals als qui hem fet extensiva aquesta enquesta des de les seves respectives comunitats. I, per altra, s'ha fet un estudi 'a peu de sala', gràcies a la col·laboració de 16 sales de la xarxa de distribució Docs del Mes, distribuïdes en diferents municipis de tot l’Estat.

El 94% del públic enquestat a l'estat espanyol reconeix assistir habitualment a espectacles i esdeveniments culturals com cinema, teatre o concerts. En comparació amb els resultats de la resta de països, el públic català, té més hàbit d’anar a veure cinema a les sales, que no pas en plataformes en línia. Un 30% dels usuaris reconeixen preferir veure documentals en la pantalla gran, i ho farien més si tinguessin més programació.

En el cas de l'enquesta online el consum cultural es dispara en entorns digitals com les plataformes online, on destaquen Netflix amb un 36% dels usuaris i Filmin en segon lloc amb un 19%. En l’enquesta a peu de sala aquest percentatge baixa fins al 6%, deixant lloc a Youtube com a segona plataforma amb un 29%.

El 25% del usuaris totals destaquen que el que més efecte va sobre ells d’un documental és l’impacte emocional, seguit per l’interès de conèixer un tema desconegut. El que més els anima a anar a la sala de cinema a veure documentals és la temàtica, amb més d’un 45% de les respostes, seguit de les crítiques, però no es rellevant per ells els protagonistes, els directors, els premis o els festivals.

Pel que fa l'enquesta a peu de sala sobre el consum de documentals, els espectadors a l’hora de veure un documental es guien per la temàtica (29%), seguida de l’actualitat del tema (14%) i les recomanacions d’amics (12%). També tenen una certa importància les crítiques (9%) i si ha guanyat premis (6%), però la resta de factors, com ara els protagonistes, el preu de la sessió o el director tenen una rellevància força minoritària, ja que en cap cas superen el 5%.

A l’hora de respondre què és el que els motivaria a veure més documentals, els espectadors també posen en primer lloc una temàtica que els interessi (37%) i reivindiquen també les projeccions amb col·loquis (15%) i que es facin més projeccions a les seves ciutats (17%).

Dades a nivell europeu

A nivell europeu, el 97% dels enquestats afirmen que els documentals els han afectat d’una manera o altra, independentment de la seva nacionalitat, edat, gènere o lloc de residència. Més del 60% dels enquestats afirmen que els documentals els han ajudat a comprendre el món o millorar el seu coneixement sobre alguns temes, mentre que el 50% s’han vist animats a informar-se més sobre un tema en particular.

Tanmateix, l'informe apunta que s'ha de tenir en compte que els joves d'entre 16 i 24 anys són la franja que menys consum documental fa, i un jove té sis vegades més possibilitats de veure ficció en un cinema, que un documental. Gairebé la meitat dels enquestats reconeixen que veurien més documentals, si se’n programessin més de les temàtiques que els interessen, tant en cinemes o festivals com en altres plataformes en línia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local