Pla d’Impuls del Circ

La Producció Nacional de Circ s'estrena al Grec i farà gira per Vilanova i Vilafranca

El muntatge Estat d’Emergència s’ha creat en ple confinament i reflexiona sobre com els artistes de circ s’enfronten als problemes d’un planeta a punt de col·lapsar-se

Redacció Vilanova i la Geltrú 23-07-2020 9:46 Lectures 1225

L'estrena de la Producció Nacional de Circ, una coproducció entre el Departament de Cultura i el Festival Grec de Barcelona, s’ha presentat aquest dimecres en roda de premsa. L’estrena de la Producció, Estat d’Emergència, està prevista per a dimarts 28 de juliol al Mercat de les Flors, on es podrà veure fins al 30 de juliol, en el marc del Festival Grec. Posteriorment, i a partir del mes de novembre, el muntatge –amb producció executiva de La Persiana, amb el suport de La Vela de l’Estruch i la complicitat de diversos ajuntaments catalans- farà una gira per quinze espais escènics municipals, que conclourà el mes de maig de 2021 a la Fira Trapezi de Reus, punt de trobada professional dels agents del circ catalans i internacionals i mercat estratègic del Departament de Cultura. Hores d’ara, estan confirmades actuacions d’Estat d’Emergència, una creació col·lectiva dirigida per Joan Ramon Graell, als següents espais municipals: Teatre Zorrilla (Badalona), Teatre Municipal El Jardí (Figueres), Teatre Municipal (Girona), Teatre de la Llotja (Lleida), Teatre Kursaal (Manresa), Teatre Principal (Olot), Teatre Principal (Sabadell), Teatre-Auditori (Sant Cugat del Vallès), Teatre Josep Maria de Sagarra (Santa Coloma de Gramenet), Teatre Auditori Felip Pedrell (Tortosa), Teatre L’Atlàntida (Vic), Atrium Viladecans (Viladecans), Cal Bolet (Vilafranca del Pene­dès) i Teatre Principal (Vilanova i la Geltrú).

Han participat en la roda de premsa de presentació, emesa per streaming, el director del Festival Grec de Barcelona, Cesc Casadesús; la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa; el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Miquel Curanta; el director artístic de circ de La Vela de l’Estruch de l’Ajuntament de Sabadell, Jordi Gaspar, i el director de la producció, Joan Ramon Graell. També hi ha assistit la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit, i la gerent de l’Associació de Professionals del Circ, Cristina Tascón.

La Producció Nacional de Circ és una de les onze mesures del Pla d’Impuls del Circ, una iniciativa del Departament de Cultura i de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya que compta amb aportacions específiques de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. El Pla també compta amb la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, L’Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ, La Vela de l’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya.

En aquest context, la Producció Nacional de Circ significa una primera fita en l’evolució del Pla, en el qual s’ha estat treballant des de fa dos anys i que es va presentar públicament a principis de 2020. El Pla, fruit del treball conjunt entre tots els agents del sector del circ i l’administració, té com a objectiu principal crear un escenari d’oportunitats per a la promoció i la difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica del país i més enllà de les nostres fronteres, i suposa la inversió de prop d’un milió d’euros en el període 2020-2022. La Producció Nacional de Circ, com la resta del Pla d’Impuls del Circ, s’ha dissenyat i creat atenent als principis de cooperació, col·laboració i transversalitat de tots els implicats, i vol contribuir a que el circ entri a formar part dels circuits de programació habituals dels espais escènics municipals de les poblacions de Catalunya. A més d’esperonar la difusió i exhibició de circ, i de circ de mig i gran format, la Producció Nacional de Circ ha de servir per donar suport als creadors i artistes emergents de Catalunya.

Estat d’Emergència, un espectacle creat en plena emergència sanitària

La Producció Nacional de Circ és Estat d’Emergència, un muntatge de creació col·lectiva dirigit per Joan Ramon Graell. L’espectacle, que vol mostrar, a través del circ, com veuen el món i com s’enfronten als problemes d’un planeta a punt de col·lapsar-se els i les joves artistes d’avui, i que ha acabat creant-se... en plena emergència sanitària. No ha estat fàcil, però en circumstàncies difícils i molt poc habituals, Estat d’Emergència s’ha convertit en una realitat. De fet, la pandèmia ha acabat afegint-se a la llarga llista de crisis a les quals s’enfronten també els i les artistes: des col·lapse ecològic fins a l’auge del feixisme o la crisi de l’habitatge.

Els primers assaigs d’Estat d’Emergència van fer-se durant l’estat d’alarma, amb els 7 artistes escollits per a la Producció –tots menors de 30 anys– connectant-se en línia des de casa. Posteriorment, un cop aixecat l’estat d’alarma, l’espectacle va poder fer residències a La Central del Circ i al Teatre Principal de Sabadell, on s’ha completat el procés d’assaig fins a arribar a l’estrena al Festival Grec. Es tracta, doncs, d’un espectacle creat en circumstàncies molt complexes que intenta buscar respostes a la situació d’emergència del planeta i compartir-les amb el públic. Alhora, Estat d’Emergència és una de les primeres produccions catalanes a planificar, gestionar, executar i avaluar la feina de forma conscient i responsable, i en el seu procés de creació s’han aplicat principis de sostenibilitat com la paritat dels artistes i  l’equip, els aspectes mediambientals, i l’horitzontalitat en totes les decisions artístiques.

El director de l’espectacle és Joan Ramon Graell. Format a Barcelona i a Brussel·les i amb més de vint anys d’experiència com a acròbata, dramaturg i director artístic de produccions de circ, és fundador de la companyia La Persiana i va ser president de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya entre 2011 i 2015. En els últims deu anys, ha dirigit vuit espectacles de circ, amb alguna incursió en el terreny de la dansa i la música.

La Producció Nacional de Circ s'estrena al Grec i farà gira per Vilanova i Vilafranca. EIX
Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No