Festa Major 2020

La festa major de Vilafranca es presenta com "La Irrepetible" amb accions simbòliques per als dies 29, 30 i 31 d’agost

La columna vertebral de “La Irrepetible” seran els actes litúrgics: les nou novenes a Sant Fèlix i els dos oficis, dels dies 30 i 31

Redacció Vilafranca del Penedès 18-08-2020 16:14 Lectures 1915
La festa major de Vilafranca es presenta com

La festa major de Vilafranca es presenta com "La Irrepetible" amb accions simbòliques per als dies 29, 30 i 31 d’agost. Ajuntament de Vilafranca

Els dies 29, 30 i 31 d’agost i sota el nom de “La Irrepetible”, tindran lloc a Vilafranca un seguit d’accions simbòliques i activitats culturals que recordaran una Festa Major que aquest 2020 s’ha hagut de suspendre a causa de la pandèmia de la COVID-19.

El passat 7 de juliol els administradors i les administradores de la Festa Major, acompanyats de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, van anunciar que, finalment, i a causa dels importants rebrots que estava vivint Catalunya aquells dies, la Festa Major 2020 se suspenia. En la mateixa roda de premsa, però, es va anunciar que, depenent de com avancés la situació sanitària, es plantejaria la realització d’accions simbòliques que evoquessin els actes més representatius de “la més típica” per tal de que durant els dies de Festa Major es mantingui viu l’esperit de la festa. La base de tota aquesta nova programació és, tal i com anunciava ahir Ricard Rafecas, regidor de Cultura, en roda de premsa al costat de l’Administració de la Festa Major, “garantir la seguretat de la ciutadania: tots els actes es duran a terme en recintes tancats i amb aforament controlat per no generar aglomeracions”. En aquest sentit, Rafecas va fer una crida a “la responsabilitat col·lectiva” i a la consciència de tota la ciutadania de la necessitat “d’evitar tot tipus d’aglomeracions”.

Així doncs, sota aquesta premissa de seguretat, neix “La Irrepetible”, les accions simbòliques de Festa Major que han dissenyat els administradors/es junt amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Aquest nom neix a partir de l’eslògan que s’havia escollit per a la festa d’enguany i que ha evolucionat fins a convertir-se en el paraigua que acull una nova programació simbòlica que, s’espera, sigui única en la història de la vila i, per tant, irrepetible. La programació es pot consultar a la web https://lairrepetible.vilafranca.cat. Per la seva banda, l’administradora Núria Rovira va animar a tothom, en nom dels administradors i administradores, “a seguir mantenint l’esperit de la Festa lluint el marxandatge de la FM 2020, a comprar l’estampa, que estarà a la venda a partir d’aquest dimarts 18 d’agost, a visitar les exposicions programades i a engalanar els balcons i les finestres amb els domassos”, que avui s’han presentat públicament.

La columna vertebral de “La Irrepetible” seran els actes litúrgics: les nou novenes a Sant Fèlix i els dos oficis, dels dies 30 i 31. Com es va anunciar la setmana passada, per assistir-hi s’ha de fer una reserva prèvia mitjançant el web: https://cultura.vilafranca.cat/reserves2020. És important remarcar que enguany els Goigs no seran interpretats en directe per tal de respectar les mesures de seguretat establertes i que han estat enregistrats prèviament per tal de ser reproduïts després de la novena. Tots els actes litúrgics seran retransmesos per Penedès TV, que està preparant una programació especial del 28 al 31 d’agost. Igualment, el dia 30 es podran visitar les relíquies de Sant Fèlix a la basílica de Santa Maria, amb la novetat que enguany seran exposades al altar en lloc de la cripta, ja que hi havia dificultats per garantir la seguretat en el seu accés.

Al voltant dels actes litúrgics s’han preparat una sèrie d’activitats i accions simbòliques:

·         Tronades aèries el 29 d’agost, a les 12h, des de diferents punts de la vila. Enguany, i tal i com ha informat l’administrador Pablo Sancho, els administradors/es han cedit l’honor d’encendre la tronada a cinc persones que formen part dels serveis essencials que han estat en primera línia durant els mesos més durs de la crisi sanitària provocada per la covid19.

·         Exposició del seguici festiu el 29 (al claustre dels Trinitaris) i 30 i 31 d’agost (a la plaça Constitució) en horari de matí i tarda, amb aforament controlat i acompanyament musical des del campanar a càrrec de la Coordinadora de Grallers.

·         Exposició del Ball de Foc, organitzada pel Ball de Diables de Vilafranca a la capella de Sant Joan, a partir del 19 d’agost i fins al 6 de setembre.

·         Exposició “Art a les teules”, a la sala Mn. Vinyeta, del 24 al 31 d’agost, organitzada per la Comissió Santa Maria 2020.

·         La processó il·lustrada, una intervenció artística on diferents artistes plasmaran els elements del seguici festiu sobre murs dels carrers per on passa la processó de Sant Fèlix del dia 30.

·         El toc de matinades, que se sentirà el 30 i el 31, a les 7 del matí, des dels campanars de la vila.

·         La Traca de fi de festa, el 31, a les 22h, per donar per acabada “La Irrepetible”.

Finalment, tant els administradors i administradores com l’Ajuntament de Vilafranca fan una crida a la responsabilitat de tota la ciutadania. Per tal de fer-la irrepetible i poder tornar a celebrar la més típica l’any 2021, és imprescindible fer ús de totes les mesures de seguretat bàsiques (mascareta, bona higiene de mans i distància de seguretat) així com respectar les mesures extraordinàries dels actes i accions de “La Irrepetible” (aforaments controlats, cita prèvia, no aglomeracions). “Fer-la irrepetible és responsabilitat de tothom”, han finalitzat.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No