Festival del pensament

La intel·ligència artificial, eix central de la tercera edició del VilaPensa

Filòsofs, científics, lingüistes i artistes protagonitzaran una edició del VilaPensa més àgil, dinàmica i propera que mai

Les set conferències tindran lloc al Vinseum amb aforament limitat i s’emetran en directe i en streaming

La intel·ligència artificial, eix central de la tercera edició del VilaPensa. EIX

La intel·ligència artificial, eix central de la tercera edició del VilaPensa. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sota el lema Som humans?, aquest matí s’ha presentat a l’auditori del Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya el cartell del VilaPensa 2020, la tercera edició del festival del pensament del Penedès, que se celebrarà del 14 al 20 de setembre.

Entre les novetats principals d’enguany, determinades per la covid-19, el festival manté la presencialitat en diversos espais de la ciutat però amb un aforament reduït al 30%. Dels dotze actes programats, les set conferències, el tronc del programa, també seran emeses en directe i en streaming per Penedès Televisió i Ràdio Vilafranca, fruit d’una col·laboració extraordinària entre el festival i RTVPenedès.

L’essència i el futur de la humanitat, a debat

El fundador i director del festival, Jordi Sàbat, ha presentat les línies mestres d’una edició dedicada a la intel·ligència artificial i al futur de l’espècie humana. A partir del vell aforisme que “la tecnologia no és bona ni dolenta, però tampoc no és neutral”, el festival es pregunta “si la intel·ligència artificial i totes les tecnologies que hi pivoten podran fer front a les quatre pandèmies simultànies que patim: sanitària, financera, mediambiental i democràtica”.

Sàbat ha plantejat una sèrie de preguntes que s’aniran tractant al llarg d’una setmana de conferències, tallers i actes diversos: Quin preu pagarem per continuar engreixant la tecnologia? Vivim un procés irreversible de deshumanització? La intel·ligència artificial és el destí final de la nostra espècie, o aconseguirem transcendir el temps i les circumstàncies? “Alguna cosa està canviat en la percepció que tenim del món i el lloc que hi ocupem. Aquí és on vol entrar el VilaPensa”, ha reblat Sàbat.

Un cartell d’excepció

Durant l’acte s’han fet públics tots els noms d’una edició reduïda en nombre d’actes però amb un cartell selecte, on destaca la presència d’una figura de la filosofia europea contemporània com l’italià Franco “Bifo” Berardi i de primeres espases del pensament actual com l’assagista Ingrid Guardiola i la periodista Marta Peirano. Completen la llista de conferenciants científics de prestigi internacional com Ramón López de Màntaras i l’arqueòleg Eudald Carbonell, entre d’altres. Les set conferències, que tindran lloc cada vespre de 20 a 21 h a l’auditori del Vinseum, es clouran amb una càpsula poètica a càrrec del poeta Josep Pedrals i el Mal Alumne.

Les activitats complementàries, agrupades al Més VilaPensa, inclouen una exposició de poesia visual filosòfica, narracions sobre màquines sexuals, un taller d’autodefensa digital feminista, un concurs de microrelats i un tast d’intel·ligència natural.

Catarsi col·lectiva

Sàbat ha valorat que el VilaPensa “ofereix espais de reflexió sobre temes d’actualitat des d’una vessant de pensament i filosofia” i que “està obert a tothom”. El fundador ha definit el festival com “una oportunitat modesta de catarsi col·lectiva per entendre què ens està passant i trobar estratègies i esperances per a la nostra vida diària.

Segons Sàbat, el festival “convida a la reflexió serena, al coneixement, a l'estudi i a l'interès per l'aprofundiment”, amb l’objectiu últim de construir “una ciutadania més educada i lliure”. Finalment, amb paraules del filòsof Josep Maria Esquirol, ha recordat que “igual que el desig o l'estimar, pensar és un dels motors de l'ésser humà”.

De la necessitat, virtut

El president del Vinseum, Joan Tarrada, ha analitzat la situació amb optimisme i ha assegurat que “aquesta edició manté l’essència del VilaPensa i alhora experimenta amb nous formats; la pandèmia ens ha obert una porta perquè tothom pugui viure el festival en directe i en tregui tot el suc.”

En la mateixa línia, l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha afirmat que  “el VilaPensa és un festival pensat i treballat que ens fa estar atents a la realitat. Tots en tenim unes ganes terribles.” Segons Regull, “és fantàstic que un festival popular ens ofereixi una reflexió àmplia en termes filosòfics, polítics, econòmics i socials. Estic segur que serà un èxit i que ens farà rumiar.”

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local