Homenatge

Conferència per commemorar l’Any Alexandre de Riquer

Conferència per commemorar l’Any Alexandre de Riquer. Eix

Conferència per commemorar l’Any Alexandre de Riquer. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre Artístic Penedès L’Agrícol acollirà un acte d’homenatge a Alexandre de Riquer i Ynglada arran de la commemoració dels 100 anys de la seva mort el 13 de novembre de 1920 a Palma, Mallorca. L’acte es farà el dimecres, 9 de desembre de 2020, a les 19.30h. en directe per Instagram: @AGRICOL1876, i més endavant disponible a YouTube.

La Secció literària de L’Agrícol ha organitzat una conferència en format diàleg que ens aproparà la personalitat i l’obra d’Alexandre de Riquer, considerat una de les figures més rellevants del modernisme simbolista a Catalunya, tant en l’àmbit de la plàstica com en l’àmbit literari, tot i que aquest aspecte de la seva creativitat és més desconegut. Precisament un dels objectius de l’Any Riquer és redescobrir i valorar l’obra riqueriana en totes les seves facetes.

L’acte d’homenatge a Alexandre de Riquer comptarà amb la  participació d’Anna Ruiz Mestres, professora de literatura i crítica literària, que conduirà el diàleg amb Teresa Costa-Gramunt, comissària de l’Any Alexandre de Riquer, que farà una aproximació a la figura polièdrica d’aquest modernista arquetípic que es va emmirallar en el prerafaelitisme, moviment estètic d’arrel humanista i regeneracionista que d’ençà el seu viatge a Londres l’any 1894 Riquer va traslladar a Catalunya, essent-ne una de les figures més rellevants.    

Alexandre de Riquer i Ynglada va néixer a Calaf l’any 1856. De família noble i carlina per part del seu pare Martí de Riquer, i il·lustrada per part de la seva mare, Elisea Ynglada, va ser un artista de l’art total, ja que va reunir en una mateixa persona l’artista pintor, el dibuixant, el dissenyador, el gravador, el poeta, i, encara, l’entusiasta polemista que va escriure sobre art i artistes i organitzava tertúlies artístiques i culturals d’esperit obert al seu «niu d’àligues», com en deia el poeta Joan Maragall de la seva casa al carrer de la Freneria, número 5, enfront de la catedral de Barcelona. Pare de nou fills amb la seva primera esposa Dolors Palau, que va morir el 1899, va tenir un desè fill amb l’escriptora Marguerite Laborde, de nom de ploma Andrée Béarn, amb la qual es va casar el 1911. Disgustat amb el tracte dels noucentistes, es va exiliar a Mallorca, on va iniciar un període de pintura pura basada sobretot en el paisatge. El dia que va morir de manera sobtada es disposava a anar a pintar al bosc.      

Teresa Costa-Gramunt (Barcelona (1951), viu a Vilanova i la Geltrú. Formació artística i humanista: disseny gràfic, psicologia, grafologia, italià, cultures orientals i simbolisme. Dissenyadora gràfica, és fundadora i vicepresidenta de l’Associació Catalana d’Exlibristes. Des de 1990 es dedica intensament a la creació literària. Com a escriptora ha publicat més de quaranta llibres entre assaigs, narracions, biografies, llibres de viatges, poemes i prosa poètica i memorialística. Com a articulista col·labora a: El 3 de Vuit, La Fura, Eix Diari, Núvol i El Temps de les Arts. Ha guanyat diversos premis literaris i periodístics. Traductora del català al castellà, i a la inversa, poemes seus formen part de diverses antologies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local