Música

Música des del cor. Crònica d’un CD

La Coral Levare enregistra un CD per col·laborar amb La Marató de TV3

David Puertas Esteve Sant Pere de Ribes 23-12-2020 15:18 Lectures 884
Portada del CD de la Coral Levare . Eix

Portada del CD de la Coral Levare . Eix

El disc es titula “Nadal 2020” i es pot comprar per 5€ a Ribes —a les taquilles del cinema del Centre Parroquial i a la merceria El botó Groc de la Plaça del Bus— i a Sitges —al Quiosc de l'Alba del carrer Àngel Vidal i a la Pastisseria Calderón del Camí de la Fita—. Els guanys seran destinats a La Marató que recull aportacions per lluitar contra la COVID-19.

En aquest article us explicaré pas a pas com s’ha desenvolupat el projecte, però ja us avanço que ha estat un disc fet des del cor, posant-hi moltes ganes i lluitant contra totes les adversitats imaginables. Ningú obligava aquesta coral amateur a fer un CD, però l’ha fet per demostrar que els seus cantaires estan vius, que la música ens dona vida, que l’activitat coral és sana i que valia la pena fer l’esforç per col·laborar un any més amb La Marató. El CD inclou cinc cançons de Nadal (tres en català, una en castellà i una en anglès) i també inclou una sorpresa: una sisena pista instrumental sobre la que la Coral Levare ens convida a cantar des de casa i així unir la nostra veu a les seves.

El passat setembre, a l’inici del curs, res no feia preveure que la Coral Levare i la seva directora, Meritxell Tarragó, engegarien un projecte discogràfic com aquest. El curs va començar amb la idea de preparar el tradicional concert de Nadal que des de fa uns anys la coral ofereix a l’Església de Ribes i a la de Sant Joan de Sitges, però el desenvolupament de la pandèmia va marcar un camí diferent. Les restriccions imposades per la Generalitat només van permetre fer dos assaigs amb els quaranta cantaires alhora. Es van buscar espais oberts i grans a Ribes, com el pati del Centre Parroquial o El Local,  i tothom cantava amb mascareta, però aviat va arribar el tancament de les activitats culturals i la major part de les corals del país van abaixar la persiana.

La Coral Levare va seguir amb la idea de preparar el concert nadalenc fent assaigs cadascú des de casa seva, amb tutorials que la directora anava penjant a la pàgina web de la coral i treballant de forma individual. Però les setmanes van anar passant i les prohibicions de cantar en grup es van mantenir. En algun moment es van poder fer assaigs amb grups molt reduïts (de només sis persones) però amb la complicació que els caps de setmana hi havia confinament municipal i els cantaires de Sitges i Vilanova no podien desplaçar-se a Ribes. Ja es començava a intuir que seria impossible preparar el concert en condicions. A finals d’octubre ja estava clar: no es podria fer el concert i, per tant, no es podrien recollir diners per La Marató.

Després d’uns dies de frustració (cal recordar que a aquelles alçades totes les corals de Catalunya havien aturat la seva activitat) va sorgir la idea de fer un CD amb cinc nadales, cosa que permetria acomplir dos dels objectius que s’havia plantejat la Coral Levare a inici de curs: seguir amb l’activitat coral i poder fer un donatiu amb cara i ulls a La Marató.

Un cop sopesats els pros i els contres, la maquinària es va posar en marxa: triar el repertori, demanar pressupostos per enregistrar i fabricar el CD, pensar el disseny de la caràtula, quadrar dates per poder-lo tenir abans de les festes de Nadal, preveure dies d’assaig tant bon punt s’aixequessin les restriccions, planificar l’enregistrament amb grups de màxim 20 cantaires, comprar mascaretes dissenyades per cantar, gravar les bases instrumentals amb els músics col·laboradors, enregistrar les diferents veus prèviament per a que els cantaires poguessin estudiar a casa, etcètera.

Una de les cançons del CD és “El noi de la mare” en la versió que va escriure el conegut compositor Albert Guinovart qui, quan ho va saber, va enregistrar un petit vídeo de suport a la iniciativa en el que deia: “Molts ànims als cantaires de la Coral Levare i a la seva directora que malgrat els temps tan difícils que estem passant no han deixat de cantar!”. Aquesta i d’altres mostres de suport van fer que el projecte anés agafant cos i, finalment, es va poder enregistrar al Teatre Bell-Lloch del Centre Parroquial de Ribes el 17 de desembre en una maratoniana sessió d’enregistrament que va acabar passades les nou del vespre.

El tècnic de so va ser el prestigiós David Casamitjana que, amb el seu mestratge, va posar-se els cantaires a la butxaca. Meritxell Tarragó va dirigir amb seny: sense cansar els intèrprets i buscant en tot moment d’extreure el màxim de tots ells. Entre presa i presa s’airejava la sala i, gràcies a la bona entesa i disposició dels participants, la sessió es va convertir en una experiència inoblidable. A quarts d’onze de la nit la directora i el tècnic acabaven de recollir els darrers micròfons i s’emplaçaven a l’endemà, a les nou del matí, per mesclar el material enregistrat, quadrar entrades i finals, definir volums i deixar el màster enllestit per enviar-lo a fàbrica.

Finalment, el CD és a les botigues. No trigueu en anar a comprar-lo, perquè l’edició que n’ha fet la Coral Levare és limitada. Compreu-lo, poseu-lo a l’aparell de CD i gaudiu: la música que ens canta la Coral Levare ens diu “Bon Nadal”, però també “Vinga! No defalliu! Només fracassa allò que no s’intenta!”

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No