Premi literari

Josep Muñoz guanya el premi d’assaig Ciutat de València 2020

L’escriptor de Sant Sadurní va presentar l´obra 'Les fronteres de Walter Benjamin'

Redacció Sant Sadurní d'Anoia 12-01-2021 18:50 Lectures 802
Josep Muñoz guanya el premi d’assaig Ciutat de València 2020. EIX

Josep Muñoz guanya el premi d’assaig Ciutat de València 2020. EIX

La 38 edició dels premis Ciutat de València han guardonat l’escriptor de Sant Sadurní Josep Muñoz en la categoria d’assaig en valencià per l’obra “Les fronteres de Walter Benjamin” . Els premis Ciutat de  València disposen de modalitat de narrativa, assaig, teatre i poesia i en aquesta edició s’han presentat un total de 527 obres en tots els gèneres. El premi d’assaig que rep el nom de Josep Vicent Marquès està dotat amb 10.000 € i la publicació del llibre. El guardó es lliura aquest mes de gener.

“Les fronteres de Walter Benjamin” narra un viatge de 4 professors de filosofia per la zona del sud de França i de Portbou, seguint les petjades dels darrers dies del gran filòsof de Berlin Walter Benjamin ( 1892-1949) que es va suïcidar a Portbou, fugint dels nazisme que havia prohibit els seus textos i li havia tret la nacionalitat alemanya. L’estructura del llibre combina la narració del propi viatge i els seus indrets, les converses dels 4 professors i el pensament de Benjamin arrel de les experiències i observacions del viatge. En aquests sentit segueix una estructura similar al darrer llibre de Josep Muñoz. “L’illa de Rousseau” (Octaedre, 2020)   on els mateixos professors fan un viatge per indrets on va viure Rousseau a França i Suïssa. Val a dir que el nexe comú dels 4 personatges, inclòs l’autor del llibre, és , a més de l’amistat, la impartició de classes de filosofia a l’institut Eugeni d’Ors de Vilafranca.

Seguint un estil molt propi de Benjamin, Josep Muñoz va desgranant pensaments personals fruits de l’experiència del viatge sobre els múltiples temes que va tracta el filòsof berlinès. En un estil amè i literari s’endinsa en la temàtica benjamina diversa que va des del sentit de la història, l’art de la fotografia, l’urbanisme, l’exili, el marxisme, la filosofia, el cinema, la prostitució, les drogues, la natura, la poesia, els gossos i l’art de fer el badoc. La temàtica i els pensaments de Walter Benjamin es presenta com un estímul per respondre a interrogants molt actuals en tot l’ampli ventall de temàtiques de la seva prolífica obra. El llibre de Muñoz contextualitza les idees de Benjamin  amb referències a altres filòsofs i escriptors i afegint idees de collita pròpia. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No