Acadèmia del Cinema Català

'La vampira de Barcelona', 'Las Niñas' i 'Sentimental', pel·lícules més nominades als Premis Gaudí

32 produccions es disputaran els guardons en l'edició més paritària, amb el 54% de dones finalistes

Aina Clotet i Sergi López han llegit els noms dels nominats en un acte celebrat a l’Auditori de La Pedrera

ACN Barcelona 28-01-2021 12:08 Lectures 734
Aina Clotet i Sergi López han llegit els noms dels nominats als premis Gaudí. ACN

Aina Clotet i Sergi López han llegit els noms dels nominats als premis Gaudí. ACN

'La vampira de Barcelona', de Lluís Danés, amb 14 nominacions; 'Las Niñas', de Pilar Palomero, amb 13, i 'Sentimental', de Cesc Gay, amb 8, són les pel·lícules més nominades a la tretzena edició dels premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català. 32 produccions es disputaran els guardons amb les nominacions més paritàries de la història dels premis amb el 54% de dones finalistes en categories nominatives. Aina Clotet i Sergi López han llegit els noms dels nominats en un acte celebrat a l’Auditori de La Pedrera. El palmarès es donarà a conèixer a la gala del diumenge 21 de març de 2021 a l’Auditori del Fòrum CCIB.

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha destacat de les nominacions d'enguany que són les que hi ha menys pel·lícules en llengua catalana, tot i que la que te més nominacions és 'La vampira de Barcelona'.

A la categoria de millor pel·lícula competiran quatre produccions en llengua catalana: 'La vampira de Barcelona', de Lluís Danés; 'L'ofrena', de Ventura Durall; 'La dona il·legal', de Ramon Térmens, i 'Les dues nits d’ahir', debut en la direcció de Pau Cruanyes i Gerard Vidal. Estan nominades a millor pel·lícula en llengua no catalana 'Las Niñas', de Pilar Palomero; 'Sentimental', de Cesc Gay; 'La boda de Rosa', d'Iciar Bollain, i 'Adú', de Salvador Calvo.

A millor direcció estan nominades Pilar Palomero per 'Las Niñas'; Cesc Gay per 'Sentimental'; Lluís Danés per 'La vampira de Barcelona' i Iciar Bollain per 'La boda de Rosa'. En la categoria de millor guió repeteixen Gay, Palomero i Bollain, que signa 'La boda de Rosa' amb Alicia Luna, i també està nominada al Gaudí una altra cineasta debutant, Nuria Giménez, per la seva òpera prima, 'My Mexican Bretzel', que també està nominada a millor documental.

En la categoria de millor protagonista femenina, els Gaudí d'enguany reconeixen la feina d’Anna Alarcón pel seu paper a 'L’ofrena'; Andrea Fandos per 'Las Niñas'; Nora Navas pel seu paper a 'La vampira de Barcelona' i Candela Peña, per 'La boda de Rosa'. Alex Brendemühl per 'L'ofrena'; Javier Cámara per 'Sentimental'; Mario Casas per 'No matarás', i David Verdaguer per 'Uno para todos' són els candidats a endur-se el guardó a Millor protagonista masculí

Pel que fa al premi a millor actriu secundària, se'l disputaran Verónica Echegui per 'L'ofrena'; Natalia de Molina per 'Las Niñas'; Bruna Cusí i Núria Prims, les dues per 'La vampira de Bacelona'. Aspiren al guardó a millor actor secundari: Alberto San Juan per 'Sentimental'; Ernesto Alterio per 'Te quiero, imbécil'; Francesc Orella per 'La vampira de Barcelona' i Abdel Aziz El Mountassir per 'La dona il·legal'.

Documental

A millor pel·lícula documental hi aspiren '¿Puedes oírme?' dirigida per Pedro Ballesteros; 'La mami' dirigida i escrita per Laura Herrero; 'My mexican bretzel' dirigida i escrita per Nuria Giménez, i 'The mystery of the pink Flamingo' dirigida per Javier Polo.

A millor pel·lícula per a televisió hi competeixen 'Èxode', dirigida per Román Parrado; 'El crèdit', dirigida per Abel Folk i Joan Riedweg; 'La fossa', dirigida per Agustí Vila, i La mort de Guillem', dirigida per Carlos MarquesMarcet. A millor curtmetratge, estan nominades 'Candela', dirigit i escrit per Marc Riba i Anna Solanas; 'Forastera', dirigit i escrit per Lucía Aleñar; 'Ni oblit ni perdó', dirigit per Jordi Boquet Claramunt; 'Panteres', dirigit i escrit per Èrika Sánchez, i 'Vera', dirigit i escrit per Laura Rubirola Sala.

A millor pel·lícula europea, les nominades són 'Little Joe', dirigida per Jessica Hausner; 'Longa noite', dirigida i escrita per Eloy Enciso Cachafeiro; 'Sobre lo infinito', dirigida i escrita per Roy Andersson, i 'Sorry we missed you', dirigida per Ken Loach.

Paritat

Els Premis Gaudí recullen per primera vegada en els seus tretze anys d’història unes nominacions amb més dones que homes aspirants a premi en les categories nominatives. "Hi ha més dones nominades a totes les categories i això és normal, però abans les dones estaven tapades", ha declarat Passola. Passen a la segona volta de votacions 77 professionals, dels quals 42 són dones i 35 són homes. Com ha apuntat l'Acadèmia, "categories habitualment masculinitzades" amb nominacions com el so o els efectes visuals mostren un augment de dones nominades com Irene Rausell, Yasmina Praderas, Amanda Villavieja, Alejandra Molina, Daniela Fermín, Elena Coderch, Laura Tomás, Esther Ballesteros, Anna Aragonès i Míriam Piquer.

El 29 de gener començarà la segona volta de votacions, que es mantindrà oberta fins al 2 de març, d’on sortiran els guanyadors i guanyadores de cada categoria. Es donaran a conèixer el diumenge 21 de març de 2021.

Les sales de cinema

Per altra banda, Passola ha destacat que les sales de cinema han estat les grans víctimes de la pandèmia. "Abans de la pandèmia anava més gent a les sales que mai". La presidenta de l'Acadèmia ha indicat que "la necessitat de veure cinema col·lectivament sempre serà una necessitat i sobretot veure'l en bones condicions de so i imatge".

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No