Dansa

Laia Giralt, una vilanovina que llueix entre les millors ballarines des de Los Ángeles

Ha participat en gales tan reconegudes com les dels premis MTV EMA, els Brit Awards i els Latin Grammys i ha intervingut a pel·lícules com “Men In Black” i “Aladdin” amb Will Smith i a vídeoclips de Jennifer Lopez i Robbie Williams

Redacció Vilanova i la Geltrú 04-02-2021 12:59 Lectures 4659
La ballarina vilanovina Laia Giralt Cortada. EIX

La ballarina vilanovina Laia Giralt Cortada. EIX

Laia Giralt Cortada és una vilanovina que s'ha fet un lloc en el difícil món professional de la dansa i que ja llueix entre les millors ballarines des de Los Ángeles, on resideix des de fa 2 anys. El seu currículum és molt extens, però destaca la seva participació a gales tan reconegudes com les dels premis MTV EMA, els Brit Awards i els Latin Grammys. A més, ha intervingut a pel·lícules com “Men In Black” i “Aladdin” amb Will Smith, a videoclips de Jennifer Lopez i Robiie Williams i ha compartit escenari amb primeres figures com Rosalia, Nicki Minaj o Bad Bunny, entre molts d'altres.

Els seus primers contactes amb la dansa van ser a la seva ciutat, a Vilanova i la Geltrú, on viu la seva família i des d'on va donar les primeres passes cap a la professionalització de la seva passió: "vaig començar a ballar als 10 anys a l'Estudi de Dansa Rosa Mari González i Carme Gatell, més tarda vaig començar a fer classes al Flow Center Estudi d'Arts Escèniques, on vaig entrar al grup de competició. I als 13 anys, la Flow em va otorgar una beca que em permetia fer totes les classes que volgués de manera gratuïta durant tot un any i aquest va ser el moment en que m'ho vaig començar a prendre més seriosament".

Laia Giralt envia un missatge d'ànim i de confiança a totes les noies que s'estimen la dansa i les encoratja a treballar dur: "Durant tota la meva adolescència vaig estar compaginant els estudis d'ESO i batxillerat pel matí amb la formació de dansa, teatre i cant per la tarda i el grup de competició els caps de setmana. Un cop em vaig graduar del Batxillerat amb matrícula d'honor i dies després de fer la Selectivitat. vaig agafar les maletes i vaig marxar a viure a Londres a perseguir els meus somnis de ballarina".

I és que Giralt ha treballat molt dur per poder-se dedicar professionalment a la dansa. A Londres va cursar un “Foundation Course in Musical Theatre” durant un any a Mountview Academy of Theatre Arts i després d'això es va dedicar a fer classes particulars amb els professionals dels que volia aprendre a estudis de dansa com Studio 68 o Pineapple Dance Studios: "vaig visitar Los Angeles diverses vegades per entrenar amb els noms més reconeguts de la indústria, com el curs intensiu de 3 mesos que vaig fer amb Dana Foglia, que em va preparar per al mon professional. He de reconèixer però que com a ballarina has d'entrenar i evolucionar contínuament, la formació realment no acaba mai".

Tot aquest esforç es tradueix en una currículum ben farcit. Ha treballat en programes de televisió tan destacats com The Voice UK, Britain's Got Talent i X Factor; gales de premis de la música tan reconegudes com els MTV EMA, els Brit Awards i els Latin Grammys; i fins i tot pel·lícules com “Men In Black” i “Aladdin” de Disney amb Will Smith. També ha ballat a videoclips d'artistes dèxit internacional com Jennifer Lopez i Robbie Williams i ha compartit escenari amb artistes com Nicki Minaj, Rosalía, Little Mix, French Montana, Zara Larsson, Ricky Martin, Bad Bunny, Sech, Ozuna, Will.I.Am i Jennifer Hudson.

Però Laia Giralt, si hagués de triar els seus moments preferits, es queda amb "les actuacions amb Zara Larsson, una artista sueca amb un talent excepcional, que van ser coreografiades per un dels millors coreògrafs de la indústria Jaquel Knight (coreògraf de la Beyoncé); i per altra banda formar part d'una pel·lícula Disney d'èxit mundial com “Aladdin”. Estar al set de rodatge amb gent com Will Smith i poder anar al cinema i veure't a la gran pantalla van ser moments totalment surrealistes i dels més gratificants que he tingut mai".

Nous projectes

Just abans de la pandèmia, Laia Giralt havia estat seleccionada per a la que havia de ser una de les feines més importants de la seva carrera: ballar al festival multitudinari “Coachella” amb Lana del Rey. Però aquest i altres projectes emparaulats per al 2020 van quedar anul·lats per la crisi de la covid: "per desgràcia, tots els festivals de música i actuacions en directe van haver de cancel·lar ràpidament degut a la quarentena i les restriccions".

En aquest sentit, Giralt reflexiona per la situació del sector: "No és cap secret que la pandèmia ha fet molt mal a la indústria de les arts escèniques i al món artístic en general. Moltes produccions han hagut de tancar temporalment i a, en haver cancel·lat totes les actuacions i shows en viu, la major part de la nostra indústria ha estat pausada de manera indefinida. Molts estudis de dansa aquí a Los Angeles han hagut de tancar permanentment, incapaços de poder seguir pagant el lloguer, ja que no han pogut mantenir-se oberts durant la pandèmia degut a les restriccions. El més trist és veure que tot i que durant aquesta pandèmia tothom ha estat a casa consumint art constantment (tant sigui música, pel·lícules, televisió, concerts, espectacles gravats etc.), la qual cosa ha ajudat la salut mental de manera global, el món de les arts escèniques segueix sent un dels menys apreciats i dels que rep menys ajuda".

Però la vilanova afronta el futur amb optimisme: "crec que el pitjor ja ha passat i tinc esperança que ara que ja tenim una vacuna, tard o d'hora, podrem tornar als escenaris i espectacles en viu, però també ha estat interessant veure com hem trobat maneres d'adaptar-nos i reinventar-nos, creant actuacions totalment en vídeo o fins i tot a través d'aplicacions com Zoom".

GUIA IL·LUSTRADA DE L'HAVANA XICA

Sitges, només sol i calitges?

Bienve Moya

Vull advertir una vegada més que aquests articles quinzenals no són treballs de divulgació històrica sinó que tenen una deliberada vocació literària. Pretenen sobretot despertar la curiositat i excitar, si és possible, la imaginació sobre allò que va ser un dia, i el caliu què en queda de la foguera que havia estat

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No