Crítica de cinema

The Glorias

El poder del viatge

Carmen Gallego Cruz Vilanova i la Geltrú 07-03-2021 9:17 Lectures 619

El cinema ja no és el setè art, poc a poc s’ha convertit en el primer de tots, a l’abast de gairebé totes les intel·ligències i totes les butxaques. Anar al cine sembla un plaer per a tothom, o on gairebé tothom hi troba plaer. S’ha transformat en una forma de viatge fora d’un mateix i del seu entorn. Ens endinsa en un món diferent, aliè pot ser a la nostra realitat i amb unes lleis diferents de les nostres: En dos hores, en tres hores, vivim històries que ens separen kilòmetres de les nostres vivències. Davant el cinema ens oblidem del nostre món i ens convida a viatjar lluny, com ho fa el film que ens ocupa.

A un autobús en blanc i negre una nena mira per una finestra, una jove Alícia Vikander ho fa a la Índia, i una adulta Julianne Moore baixa davant un bar de seguidors de les motos perquè una dona li digui que gràcies a ella, ara condueix la seva. Les causes i conseqüències de l’actuar humà. La creació d’un personatge.

A un autobús en blanc i negre viatja la nostra protagonista la Gloria Steinem. Un camí sobre la seva vida i la seva obra.

Aquesta és una pel·lícula biogràfica sobre algú que ha aprés a fer del llenguatge periodístic una altra forma de llenguatge, és el viatge d’algú que des del principi va creure en ella mateixa i en el poder de la paraula.

Filla d’un aventurer que fa espectacles gairebé en solitari, ha aprés que si no saps que passarà demà és meravellós i que viatjar és la millor educació.

El viatge té 4 protagonistes: la nena, la jove, l’adulta i l’autèntica Gloria al final del film. Un puzle que fa que el personatge es qüestioni a ella mateixa en els diferents moments de la vida repassant els actes vitals i fent-se preguntes sobre les decisions i pensaments en els diferents moments de la seva biografia. La jove que viatja a la Índia per auto descobrir-se, la jove que lluita pel reconeixement com a periodista, la que està de part de les dones afroamericanes i les autòctones d’Amèrica. La que crea una revista, Ms, on les dones es poden descobrir. Un viatge de coneixement i també d’autocrítica. Les decisions preses no són sempre coherents amb la pròpia història.

Potser el més esperable és la pregunta sobre el matrimoni amb David Bale (Pare de Christian Bale) quan ella va lluitar contra l’estament del matrimoni durant tota la seva vida.

Una jove Steinem demana a la Steinem madura el perquè d’aquest matrimoni. Això dona ales a les reflexions que va fent Gloria en els diferents moments de la seva vida. És precisament aquesta estimulant forma de preguntar-se i de plantejar-se tot un seguit de lluites internes en el viatge el que ens fa endinsar-nos en la seva necessitat de lluita.

Des de molt petita ha somniat amb una vida diferent: ballar claqué amb una noia afroamericana als carrers de la ciutat, contra la idea d’una nena que ha de cuidar d’una mare malalta que escriu articles amb pseudònims perquè això és el que fan les dones.

Gloria es planteja que per canviar la manera de viure s’ha de veure com viu la gent: les dones fan recerca i els homes escriuen, no es té en compte la vàlua de les dones, la mare, per exemple, no va continuar escrivint, les dones preparen els actes en els que els homes són els protagonistes. A les manifestacions, als actes de protesta. Gloria veu que les dones queden en un segon pla.

Gloria, prenent les seves decisions, avortarà abans de marxar a l’Índia i pensarà que si els homes s’embarassessin l’avortament seria un sacrament. Quan ho fa una dona és il·legal però quan ho fan moltes és un moviment. Cal prendre la paraula i l’acció i no deixar que continuïn guiant la seva vida.

És el moment de decidir perquè, de vegades la llar és el lloc més perillós per a moltes dones. El viatge, l’aprenentatge, la nena que ha estat, la jove que va lluitar, l’adulta que crea i la madura que recull el que ha treballat al llarg de la seva vida.

El cinema ens situa en un lloc sense paràmetres precisos, estem en els confins entre el nostre i altres mons. Davant d’ell no estem potser ni totalment presents ni totalment absents. Deixem que ens expliquin històries i fem també el nostre viatge per aprendre quelcom més.

Gloria ens diu que mai més altres persones han de prendre les nostres decisions, ningú ha de fer els nostres viatges. Som protagonistes de la nostra història.

Dirección: Julie Taymor.

Reparto: Julianne Moore, Alicia Vikander, Lulu Wilson, Ryan Kiera Armstrong, TimothyHutton, Janelle Monáe

Título original: The Glorias

País: Estados Unidos Año: 2020 

Fotograma de 'The Glorias'. Eix
Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No