Crisi del coronavirus

Sitges mostra la crònica gràfica de la pandèmia a l'exposició ‘Confinament a Sitges’

La fotògrafa sitgetana Clàudia Sauret repassa en una sèrie de 10 fotografies el confinament que va viure i captar en format d’exposició amb el títol ‘Des del balcó’

Redacció Sitges 01-04-2021 17:04 Lectures 2088
Sitges mostra la crònica gràfica de la pandèmia a l'exposició ‘Confinament a Sitges’. Ajuntament de Sitges

Sitges mostra la crònica gràfica de la pandèmia a l'exposició ‘Confinament a Sitges’. Ajuntament de Sitges

El projecte expositiu ‘Confinament a Sitges’ obre les portes aquest dijous a l’Espai Cultural Pere Stämpfli amb una doble proposta per exhibir imatges que dialoguen un any després de l’inici de la pandèmia de la Covid-19. L’exposició ‘Des del balcó' de la fotògrafa sitgetana Clàudia Sauret Verdejo i la mostra col·lectiva ‘Conviure amb la Covid-19’ de la Secció Fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans (GES) posen de manifest fins al 25 d’abril com el coronavirus ha transformat la vida dels éssers humans i el seu entorn.

La sèrie de la fotògrafa Clàudia Sauret Verdejo i les imatges de la Secció Fotogràfica del GES són dues mostres que la regidoria de Cultura ha organitzat i ha aplegat sota el nom ‘Confinament a Sitges’ en el marc de la programació cultural de La Pregonera. Aquesta proposta recull el relat de la pandèmia i el testimoni d’una experiència personal i també col·lectiva que ha canviat la societat. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, assegura que “un any després de quedar-nos sense primavera i viure una experiència dramàtica, aquest any la recordarem des de la perspectiva dels fotògrafs sitgetans amb una exposició que ens farà rememorar situacions i moments viscuts”.
 
Les imatges de la fotògrafa Clàudia Sauret Verdejo documenten i ressegueixen la pandèmia entre finals de març i principis de maig del 2020. La jove sitgetana afirma que “amb aquesta sèrie fotogràfica comparteixo tal com jo vaig viure i veure el confinament de l'any passat. Per a mi, les imatges mostren el que va a passar ser una nova quotidianitat ”.

El president de la Secció Fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans (GES), Andreu  Noguero, afirma que “participar en aquest projecte expositiu és molt gratificant perquè és una oportunitat per mostrar la nostra fotografia i compartir espai amb una col·lega de Sitges i que també exposa el seu art. Ens agrada col·laborar i fer pinya”.

‘Des del balcó’, la mirada i la crònica gràfica de Clàudia Sauret Verdejo

La fotògrafa sitgetana, Clàudia Sauret Verdejo, ha captat amb la seva càmera digital prop de 170 fotografies des del balcó o des de la terrassa de casa seva durant el confinament. Ara ha fet una selecció de les instantànies per oferir la seva crònica gràfica d’aquest període històric, en format exposició, a través de 10 imatges digitals en blanc i negre. Clàudia Sauret Verdejo reconeix que “aquesta mostra neix de l’avorriment. Jo em dedico a la fotografia, però em trobava sense feina i passava moltes hores mirant pel balcó, així que primer vaig començar un exercici visual, a mesures que feia les imatges algunes les publicava i d’altres no, però després de l’estiu vaig tornar-les a mirar amb més atenció, i les vaig tornar a enquadrar o ajustar”.

La jove, que ha estudiat fotografia i es dedica professionalment a aquest ofici, ha configurat l’imaginari col·lectiu d’un Sitges inèdit i confinat i remarca que “vull transmetre la bellesa tot i la fragilitat, la por, els moments durs. M’agrada mirar el món amb bellesa.” Clàudia Sauret Verdejo afirma que “per a mi les fotografies són un bri d’esperança que nosaltres seguíem aquí i la vida continuava, tot i aquest virus que desconeixíem”.

El confinament va convertir un poble turístic com és Sitges, habitualment ple de gent i turistes, en un lloc sense pràcticament gent als carrers. En aquest sentit, Clàudia Sauret Verdejo explica que “volia mostrar la cultura mediterrània que fa vida social al carrer, perquè sempre hi havia algú”. La fotògrafa afegeix que “malgrat el bombardeig de notícies, volia relatar l’altra cara de l’apocalipsi que es veien a les notícies per mostrar el costat humà i la quotidianitat”. Les 10 imatges exhibides a la mostra posen de manifest com “continuàvem fent vida, una veïna saludava a una altra, hi havia la necessitat de de socialitzar-nos mínimament.Tu veies que la vida al carrer continuava”.

Per crear la seva crònica del confinament, la fotògrafa sitgetana ha disparat imatges en diferents horaris des del balcó però amb ulls de fotoperiodista per resseguir el dia a dia de la vida que continuava. Segons Clàudia Sauret Verdejo “per poder transmetre aquesta sensació de fragilitat he treballat les imatges digitals amb un blanc i negre delicat i subtil”.

Aquest treball contrasta amb les fotografies que realitzava com a col·laboradora de L’Eco de Sitges, en què disparava fotos a peu de carrer, de les persianes baixades i de la baixa activitat econòmica i social que hi havia”.

La casualitat va fer que Clàudia Sauret Verdejo ja visqués un primer confinament la segona quinzena de gener a la Xina. Després de 5 dies d’arribar a aquell país com a turista per visitar una amiga, va passar a estar tancada 10 dies més en un pis perquè el govern xinès havia recomanat tancar-se. Segons Sauret, “veus coses que no veies, mires el teu entorn reduït amb uns altres ulls i hi prestes més atenció”.
 
Les imatges del seu exercici visual estan publicades al seu perfil professional de facebook @motbcn.

Exposició ‘Conviure amb la Covid-19’ de la Secció fotogràfica del GES

La mostra de la Secció Fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans (GES) ‘Conviure amb la Covid19’ està formada per 19 imatges que van ser captades des del mes de març al novembre del 2020 per diferents membres de l’entitat. Aquestes fotografies van participar en l’activitat mensual Foto-anàlisi del mes de novembre de l’any passat.

El president de la Secció Fotogràfica del Grup d’Estudis Sitgetans (GES), Andreu Noguero, explica que “ és la nostra primera exposició presencial i la farem amb totes les mesures de seguretat després d’un any de no fer-ne a causa de la pandèmia del coronavirus. Ens fa molta il·lusió poder exhibir les nostres fotografies al costat de l’exposició amb les imatges de la Clàudia Sauret i compartir un espai i una activitat cultural que comença a donar-nos a tots més aire”.  

Els membres de la Secció Fotogràfica del GES participants en l’exposició fotogràfica col·lectiva ‘Conviure amb la Covid-19’ són Antonio Pérez, Andreu Noguero, Mercè Casadellà, J. Miquel Moneny, Gerardo Ghiano, Joan Escolà, Jordi Piqué, J. Ruiz Dugo, Llorenç Estivill, Maria Calvo, Vicky Planas, Maria Gazquez, Sylvia Taron, Pepe Cabello, Pepa Barberà, Rosa Martí, Sonia Mataix, Toni Adelantado, i Lluís Villar. 

Cada autor expressa de maneres diferents com han vist o conviscut amb el coronavirus a través d’imatges digitals. L’entitat formada per persones aficionades a la fotografia continua la promoció d’aquesta disciplina artística mitjançant aquesta exposició a la seu del GES. Alhora també ha fet 3 exposicions virtuals i cada mes fan formacions virtuals amb ponents de l’entitat o d’altres agrupacions, l’activitat de la Foto crítica del mes i l’anàlisi de fotografies per enviar-les a competició de les lligues fotogràfiques. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No