Cubisme

Vinseum exposa un quadre primerenc de Palau Ferré, coincidint amb el centenari del pintor cubista

Es tracta d’un quadre de temàtica rural pintat als anys cinquanta que forma part del fons d’art que mossèn Manuel Trens va donar al museu

Vinseum exposa un quadre primerenc de Palau Ferré, coincidint amb el centenari del pintor cubista. Vinseum

Vinseum exposa un quadre primerenc de Palau Ferré, coincidint amb el centenari del pintor cubista. Vinseum

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des d’aquest dimecres 21 d’abril de 2021 i fins a finals d’any, VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, exposa en un lloc destacat de la seva col·lecció permanent un quadre primerenc del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), que forma part del fons d’art del museu i que fins ara es trobava a l’espai de reserva. Aquesta iniciativa s’emmarca en la commemoració del centenari del naixement de l’artista, que te lloc al llarg de  2021 en el territori català.

En la presentació del quadre, que ha tingut lloc aquest matí, han participat Ricard Rafecas, regidor de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Francesc Marco-Palau, historiador i besnebot de l’artista, Rosa de les Neus Marco-Palau, besneboda del pintor i Xavier Fornos, director del VINSEUM.

Ricard Rafecas ha elogiat la iniciativa de commemorar l’any Palau Ferré i s’ha mostrat satisfet perquè Vilafranca participi d’aquesta celebració i perquè l’obra torni a exposar-se al públic després d’uns anys a les reserves del museu. Xavier Fornos, ha destacat que “el centenari de Palau Ferré és una molt bona ocasió perquè els visitants redescobreixin un dels quadres que tenim a la col·lecció del museu, provinent del fons de mossèn Manuel Trens, i s’endinsin així en l’estil i la tècnica del pintor”.

De la mateixa manera, l’historiador i besnebot de l’artista, Francesc Marco-Palau, ha explicat que “es tracta d’un quadre especialment significatiu pel que fa a la seva temàtica rural, pel fet que reflecteix bé l’estil de Palau Ferré dels anys cinquanta i pel vincle que l’artista va tenir amb mossèn Trens“. Són diversos els museus que, com VINSEUM, aquests darrers mesos estan exposant obres de l’artista Maties Palau Ferré, com el Museu d’Història de Girona, el Museu de Reus, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà o el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés.

El quadre: un oli primerenc de temàtica rural

Dona amb anyell és un oli primerenc de Maties Palau Ferré que caracteritza bé les obres figuratives de temàtica rural que Palau Ferré va pintar a la dècada dels cinquanta.

En aquest quadre, una figura femenina d’influència romànica porta un dolç anyell, amb tanta suavitat que fins i tot pot disposar al mateix temps d’un parell de margarides. A més del segon animal que jau al terra, quatre gerros de terrissa –on es constata la seva inclinació ceramista- clouen l’escena des de la part superior.

El passat estiu, amb l’objectiu d’exposar el quadre de nou, l’equip de restauració i conservació de VINSEUM va restaurar el quadre aplicant les tècniques de tractament necessàries per retornar-li l’esplendor i revertir alguns petits desperfectes ocasionats pel pas del temps, ja que la tela i el bastiment tenen més de seixanta anys.

El fons d’art del VINSEUM

VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya compta avui amb una col·lecció artística de primer ordre. Una part destacada d’aquest fons prové de la donació que mossèn Manuel Trens (Vilafranca del Penedès, 1892 - Barcelona, 1976) va fer al museu l’estiu de 1972.

En l’acord, l’eclesiàstic i historiador de l’art donava a la institució museística una riquíssima col·lecció personal i històrica de més de 300 peces. Entre aquestes s’hi trobava l’oli del pintor Maties Palau Ferré que ara es podrà veure al Palau Reial.

Maties Palau Ferré

Pintor, escultor i ceramista, Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX. Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va estar molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i els seixanta. També va exposar als Estats Units.

Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”, el 2021 se’n commemora el centenari.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local