Imaginari popular

L’Agrupació del Bestiari escanejarà en 3D tota la imatgeria festiva del Vendrell

És el primer projecte d’aquestes característiques que es fa a Catalunya

S’escanejaran les dues parelles de gegants de la ciutat, una vintena de bèsties festives, els gegantons, els nans i la Patatuf

Redacció El Vendrell 03-05-2021 18:16 Lectures 1457
L’Agrupació del Bestiari escanejarà en 3D tota la imatgeria festiva del Vendrell. EIX

L’Agrupació del Bestiari escanejarà en 3D tota la imatgeria festiva del Vendrell. EIX

Aquest divendres 7 de maig, l’Ajuntament del Vendrell i l’Agrupació del Bestiari signaran un conveni per a l’escaneig en 3D de totes les figures d’imatgeria festiva de la ciutat. Durant l’acte es donaran a conèixer els detalls d’aquest projecte pioner a Catalunya amb el qual es podrà preservar i difondre el patrimoni festiu del Vendrell i s’obrirà la porta a les eines i llenguatges innovadors que ofereix la tecnologia 3D. 

Les imatges festives que s’escanejaran són el Drac Tallot del Vendrell, el Borinot de Foc del Vendrell, la Mulassa Feixuga del Vendrell, el Bou de Foc del Vendrell, el Drac del Vendrell, la Víbria del Vendrell, el Cabrot i el Cabrot petit del Vendrell, el Lleó i el Lleonet del Vendrell, l’Àliga i l’Aligueta del Vendrell, el Caramot i les Puces del Vendrell, els Cavallets, la Patatuf, els Gegants del Vendrell Teresa i Salvador, els Gegants Jaume i Montserrat, els Gegantons i els Nans.


Dos objectius: preservar i difondre

L’any 2019 l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va impulsar un projecte que avui segueix en curs per digitalitzar en 3D les figures de bestiari festiu de la federació. El projecte, que ha tingut molt d’èxit, s’ha ampliat i des d’aquest any 2021 l’Agrupació del Bestiari també ha començat a oferir l’escaneig 3D a ajuntaments i entitats de cultura popular que hi estiguin interessades.

El primer gran objectiu de la proposta és obtenir fitxers digitals que permetin contribuir a la pervivència del patrimoni material. D’aquesta manera, gràcies a l’escaneig en 3D, es poden recuperar o reproduir amb el màxim de detall les imatges festives en cas que es perdin o es malmetin.

L’altre gran objectiu és el de la difusió. Els arxius 3D ofereixen un gran ventall de possibilitats. Es poden inserir en aplicacions de realitat virtual o realitat augmentada,  se’n poden fer petites reproduccions perquè les utilitzin les escoles o les comunitats de makers i es poden crear exposicions virtuals.

Tot plegat són exemples de les sortides que té la tecnologia 3D i que permeten apropar la cultura popular a nous públics. 

GUIA IL·LUSTRADA DE L'HAVANA XICA

Sitges, només sol i calitges?

Bienve Moya

Vull advertir una vegada més que aquests articles quinzenals no són treballs de divulgació històrica sinó que tenen una deliberada vocació literària. Pretenen sobretot despertar la curiositat i excitar, si és possible, la imaginació sobre allò que va ser un dia, i el caliu què en queda de la foguera que havia estat

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No