Cinema del Vi i el Cava

El Penedès es converteix en un gran cinema vinícola amb el tret de sortida del 10è Most Festival

Sàpiens del Vi rep el premi honorífic com a reconeixement a la seva tasca divulgadora

El director del Most, Xavier Fornos, lliurant el premi honorífic a Ferran Centelles pel projecte Sàpiens del Vi a la inauguració del Most 2021. ACN

El director del Most, Xavier Fornos, lliurant el premi honorífic a Ferran Centelles pel projecte Sàpiens del Vi a la inauguració del Most 2021. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Most – Festival Internacional de Cinema del Vi ha donat el tret de sortida aquest dijous a la 10a edició, la més "inèdita" de totes, segons l'organització. El certamen es va veure obligat a ajornar la programació anunciada al novembre fins el juny, amb sessions d'aforament reduït sense les típiques degustacions finals. Malgrat les adversitats, però, el Most ofereix fins el proper dia 13 més de mig centenar d'activitats i projecta una setantena de títols a diferents indrets del Penedès. Amb la inauguració, el festival ha lliurat el primer dels dos premis honorífics d'enguany. Ha estat a l'equip de Sàpiens del Vi, liderat per Ferran Adrià i Ferran Centelles, de qui n'ha volgut reconèixer la tasca divulgadora en la cultura vinícola.

El coordinador de l'enciclopèdia Sàpiens del Vi, Ferran Centelles, ha recollit el guardó a l'escenari de l'Auditori de Vilafranca fent una lloança a la tasca de tot l'equip d'investigadors, sommeliers, filòsofs i gastrònoms que treballen en el projecte impulsat per la Bull Foundation. "Com més coneixement tinguem recollit per escrit, més professionals podrem ser tots", ha assenyalat, mentre s'ha mostrat especialment agraït al Penedès "per la seva contribució en el desenvolupament de la recerca".

A banda de Sàpiens del Vi, el Most 2021 també concedirà enguany el Premi Honorífic a Pere Portabella, de qui vol reconèixer la llarga trajectòria cinematogràfica, destacant-ne la "constant experimentació". De tot el camí recorregut per Portabella, el Most recorda el "desafiament a la censura" que van suposar pel·lícules produïdes per ell com 'Los golfos' (Carlos Saura) o 'Viridiana' (Luis Buñuel). Alhora, el Most recalca que als anys 60 Portabella va ser un dels màxims exponents de l'Escola de Barcelona. Portabella rebrà el premi el 13 de juny.
conreu de varietats ancestrals de raïm.

Un Most de públic reduït

La inauguració d'aquest dijous al vespre ha estat marcada per la projecció del capítol de 'Wine Masters' dedicat al Penedès. Dirigit per Klass de Jong, el documental se centra en la història de la Família Torres per la seva contribució a minvar els efectes del canvi climàtic i a recuperar el

200 assistents han pogut gaudir del tret de sortida del Most, un 50% de l'aforament total de l'Auditori de Vilafranca. És una limitació imposada per l'Ajuntament de Vilafranca arran de les restriccions dictades pel Procicat. Durant els propers dies, el festival tindrà sessions amb un aforament del 75% -com estableix la Generalitat-, però les activitats en equipaments municipals topen amb mesures més restrictives i el màxim de públic se situa en el 50%.

Aforament a banda, un altre dels canvis principals d'enguany és la supressió del tast de vins i productes locals que tradicionalment arrodoneix els passis del Most i que serveix per generar un debat cinematogràfic entre els assistents. I és que la covid-19 ha dut l'organització a eliminar-ho, en una decisió que ja es va prendre al novembre. Com a alternativa, els assistents a la inauguració han pogut comprar el pack 'Most a Casa', que inclou un vi, una copa i una petita degustació gastronòmica. Aquesta formula que es repetirà durant la resta de passis del festival.

Per tot plegat, el director del Most, Xavier Fornos, ha assegurat que aquesta és l'edició "més inèdita" que ha viscut mai el festival. Així i tot, ha celebrat l'ocasió per celebrar més actes a l'aire lliure i atraure visitants en plena època de floració de les vinyes. "Aquest any celebrem un Most a la fresca", ha resumit.

Deu dies a vessar de projeccions i propostes

Una setantena de títols vinculats al món del vi marcaran aquesta edició del Most, que s'allargarà fins el 13 de juny al Penedès, amb Vilafranca com a eix central però també amb activitats repartides a Avinyonet, Torrelavit, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola i Sitges. Més endavant, del 18 al 20 de juny, el Most es traslladarà al Priorat.

Pel que fa a les seccions de competició Brot i Collita, aquestes reuniran 23 i 41 treballs, respectivament. En el primer cas, l'apartat dedicat als curtmetratges creix en participants, amb especial presència de treballs penedesencs. Al seu torn, la secció Collita reuneix 10 ficcions, 14 documentals i 17 anuncis de 9 països diferents.

'Legado italiano' (Brasil, 2019), 'A Wonderful Kingdom' (Estats Units i Portugal, 2018), 'L'Âge d'or' (França, 2020), 'Vignes dans le rouge' (França, 2020), 'From The Vine' (Itàlia i Estats Units, 2019) i 'Envino Veritas: Galicia del terroir al natural' (Espanya, 2020) són alguns dels títols destacats de Collita. Tant en aquesta secció com a Brot, el jurat va deliberar el seu veredicte a la tardor, el qual s'ha vist obligat a mantenir sota secret fins ara.

A la secció Gran Reserva, dedicada a grans produccions avalades per festivals internacionals i que encara no s'han estrenat públicament, reuneix enguany quatre títols. Destaca la 'premiere' de l'última obra d'Agustí Villaronga, 'Ventre del mar', que es projectarà a la gala de cloenda, el diumenge 13 de juny. La resta de la secció la formen 'La vida de los demás', de Mohammad Rasoulof; 'Ammonite', de Francis Lee; i 'La mujer del espía', de Kiyoshi Kurosawa, premiats als festivals de Berlín i Venècia.

En paral·lel, el festival desplega més de mig centenar d'activitats complementàries, on destaca la inclusió per primer cop d'un passi de cinema a la fresca amb la mítica pel·lícula de terror 'Viernes 13'. Al llarg del festival també hi ha previstos cinc grans tastos a cellers, i visites especials al Castell d'Olèrdola, als centre d'interpretació de la Malvasia (Sitges), de l'Aigua (Torrelavit) i del Cava (Sant Sadurní), a la DO Vinífera (Avinyonet) i a Mas Catarro (Santa Margarida i els Monjos).

Tot plegat, complementa una programació que també dedica un espai específic a les escoles, una àrea per a la formació de programadors i una secció de Cicle de Cinema Català, ja que aquest any s'ha triat Catalunya com a país convidat. "En un moment de fronteres pràcticament tancades, és una bona oportunitat per reivindicar Catalunya com a país de vins i cinema", ha remarcat Fornos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local