Art urbà

Art mural a Vilanova per homenatjar les Dones amb memòria en el seu vintè aniversari

L'artista Roc Blackblock immortalitzarà en una casa de la rambla de la Pau la manifestació de les galledes

Art mural a Vilanova per homenatjar les Dones amb memòria en el seu vintè aniversari. Ajuntament de Vilanova

Art mural a Vilanova per homenatjar les Dones amb memòria en el seu vintè aniversari. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En el marc de la celebració dels 20 anys de vida del taller “Dones amb memòria” a la ciutat, les Regidories de Memòria Històrica i de Gent Gran han volgut homenatjar aquestes dones que, setmana rere setmana, recuperen les memòries col·lectives i les transmeten a les generacions futures.

Els treballs de pintura es faran al llarg de la setmana vinent, i consistiran en fer mural artístic a la paret d'una casa de la rambla de la Pau, de propietat municipal.

El reconegut artista muralista Roc Blackblock serà l'encarregat de fer un mural per reproduir la coneguda manifestació de les galledes de l'any 1965.

L'art urbà és una manifestació que dona a conèixer les inquietuds de la societat i convida a la reflexió, combinant una intenció social i una intenció estètica. Roc BlackBlock destaca pel caràcter social de la seva obra i el seu compromís, posant a disposició de la comunitat la seva creativitat i el seu llenguatge gràfic per convertir els murs en altaveus de la memòria compartida de veïns, col·lectius, comunitats i moviments socials. La seva obra resulta el punt de trobada entre l'art urbà i el compromís social.

Dones amb Memòria

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va posar en marxa l'any 2003 el projecte "La Memòria del Futur" amb l'objectiu de recuperar la memòria col·lectiva de la ciutat i transmetre-la a les generacions més joves.

El Grup de Dones amb Memòria està format per una setantena de dones grans que es troben setmanalment i participen del taller "La Història a les nostres mans" conduït per una historiadora.

El treball de recerca i d'informació d'aquest grup de dones participants en el taller al llarg dels darrers anys ha estat cabdal per poder nodrir de contingut els llibres i materials didàctics de la col·lecció Memòria del futur.

La manifestació de les galledes

Com explica l'historiador vilanoví Xavier López, l'abastament d'aigua va esdevenir un autèntic maldecap a Vilanova durant la segona meitat del segle XX. A partir de la dècada dels anys cinquanta el municipi viu un important canvi de fesomia arran de les obres públiques: l'allargament de la rambla, el passeig Marítim, els enllumenats, les pavimentacions de carrers, i també amb la nova xarxa d'aigua. El 1952 la problemàtica era estructural, tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat de l'aigua.

A aquesta manca d'abastament d'aigua s'hi afegiria el creixement de l'expansió turística que visqué la ciutat a partir de la dècada dels seixanta. L'aigua, imprescindible per als serveis de temporada turística, deixava eixutes les necessitats més domèstiques. Les fonts públiques esdevenien veritables espais de trobada per agafar aigua, però també per parlar de la inoperància d'un consistori franquista que no feia res per pal·liar el greuge.

Va ser el setembre del 1965 quan esclatà el conflicte. El dret a l'aigua era una necessitat immediata i elemental. La protesta prengué' el nom de “Manifestació' de les galledes”. La rambla Principal es va omplir d'octavetes per denunciar una situació social injusta, citant les vilanovines a les 12 del migdia a manifestar-se amb galledes d'aigua pels carrers. Des de primera hora del matí que la Guàrdia Civil s'havia situat a punts estratègics de la vila. Diversos grups de dones, procedents de barris perifèrics, arribaven a la vila amb galledes i pancartes. La policia no les va deixar passar del capdamunt de la rambla Principal, i només dues dones van arribar a la plaça de la Vila, on van ser detingudes en una plaça plena de gom a gom. Finalment, van ser conduïdes a la caserna de la Guàrdia Civil i castigades a pagar multes de 5.000 pessetes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local