Festa Major 2021

Sergi Papiol: “Serà atípica i tots ho sabem, tot i així, podrem gaudir-la i viure-la en un format diferent”

Eix Diari parla amb tres participants actius de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú per saber com l’afronten aquest any

Eix Diari parla amb tres participants actius de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú per saber com l’afronten aquest any. EIX

Eix Diari parla amb tres participants actius de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú per saber com l’afronten aquest any. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Enguany, tot i la pandèmia i les seves restriccions, es celebrarà la Festa Major de Vilanova i la Geltrú d’una manera diferent, no com la que tots coneixem. Aquest any l’eix central de les preocupacions a l’hora d’establir el programa de Festa Major han estat les mesures a la prevenció del COVID, però gràcies a l’organització dels pabordes i de l'Ajuntament podrem gaudir d’alguns actes.  Per això, hem volgut preguntar a tres participants actius de la festa com l’afronten, ja que serà atípica, una festa major mai vista. Avui sabrem què en pensen d’aquesta nova manera de viure-la.

Sergi Papiol, membre de la colla de Diables de Vilanova

Amb ganes de festa major?
“Amb moltes i moltes ganes de poder gaudir de la nostra estimada Festa Major. Han sigut dos anys sense ella, sense poder gaudir de les gralles i els coets, sense poder escoltar el toc de tabals, sense poder vestir-me de diable i sentir la olor a pólvora pels carrers de Vilanova. Però al final del túnel hi ha llum i per fi podrem celebrar la nostra estimada Festa Major, que serà atípica i tots ho sabem, tot i així, podrem gaudir-la i viure-la en un format diferent.”

Què en penses d’aquest format diferent, és a dir, que les cercaviles es facin a la rambla Sant Jordi, per exemple?
“Crec que és una bona manera de poder controlar les aglomeracions, però en part, fer-la a la Rambla Sant Jordi fa que perdi l’essència del que nosaltres coneixem com Festa Major. És a dir, estem acostumats a poder veure els balls saltant i ballant per la Rambla Principal, a la plaça de la Vila, però no per la rambla Sant Jordi. Crec que serà diferent.”

Aquest any no es farà el correfoc, però si que es farà el cercavila de “foc fred” i serà el dia del vot del poble, el que suposa que realment al vot del poble nomes hi participaran entremesos de foc. Què et sembla?

“Penso que s’ha buscat el dia més adequat per fer aquesta cercavila de foc. Jo com a diable que sóc, estic bastant content de poder celebrar-la però entenc que els balls que no hi participen en aquesta, no ho estiguin tant. Des del meu punt de vista, és una cercavila que “imitarà” el que tots coneixem com a correfoc, sabent que serà per la Rambla Sant Jordi i no per la Rambla Principal i els carrers estrets del centre de Vilanova.
Sobre el tema del foc fred, en la meva opinió, no ha estat adequada la solució. Lo bonic dels correfocs és tapar-se per evitar cremar-se i saltar sota el foc amb el teu barret de palla i el mocador. Fa perdre l’essència.”

Què et sembla que les cercaviles es facin a la rambla Sant Jordi?
“Em sembla que s’ha intentat adaptar la festa en un nou format, però això farà que perdi l’essència del que tots coneixem com a Festa Major.”

En algun moment, com a colla, pensàveu que podríeu fer el sostre de foc?
“No, en tot moment hem sabut que les possibilitats d’aquest any eren remotes.”

I per què s’ha optat per organitzar el cercavila de foc a la Rambla Sant Jordi?
“Sota el meu punt de vista, ha sigut per controlar les aglomeracions, però fent això moltes persones no podran gaudir-la i viure-la.”

Dídac Contreras, membre del ball de les mulasses, La Boja.

Teniu ganes de Festa Major?
“Quan van anunciar que es faria alguna cosa per Festa Major, fa unes setmanes, si. Ara amb el repunt de casos de la COVID a la comarca, fa una mica de cosa. Però haurem d’aprendre a conviure amb el virus i anar recuperant certa normalitat.”

Trobes bé com s’han organitzat els actes i els llocs?
“Tal i com estan les coses, suposo que l’organització de la festa ha fet el què ha pogut. Si es pot acabar fen tot el que es proposa i podem tornar a viure cercaviles i concerts en directe, serà genial. Recuperar part de la festa, que l’any passat no vam tenir.

L’acte del xumet a la mulassa es fa al càrrec Sant Pere, què et sembla aquesta localització?
“És un carrer cèntric que permet controlar l’accés de les persones. El problema que veig amb les Mulasses és saber si es podran fer ballar, ja que sota hi van dues persones i no es poden garantir les mesures COVID. A veure com es podrà fer. És important que els nens i nenes puguin duu el xumet a la Mulassa, balli o no balli.”

Clara Ràfols, membre dels gegants petits, Hereu i Pubilla

Hi ha ganes de Festa Major?
“Doncs si i no alhora. Si perquè sempre es tenen ganes de Festa major, i no perquè serà tan estranya i tan aigualida que no la identificarem com la festa que coneixem. Però clar, molt millor això que no pas l’any passat que no vam poder fer res!”

Aquest any els gegants petits fan 250 anys, us ha costat molt organitzar els actes de la celebració?
“Fa gairebé 2 que vam començar i la pandèmia ens va tirar molts plans pel terra. Però bé, hem hagut de reduir celebracions i continguts, sempre hem estat en contacte amb la regidora de cultura per anar acordant què si i què no es podia fer. Ha estat un pèl més complicat d’organitzar però res fora mires.”

Creus que hi ha algun acte que s’ha passat per alt i que es podria fer?
“La cosa més complicada estan sent els actes on s’acumula més gent. L’exemple més clar són les cercaviles, ja que és on menys pots controlar l’aforament públic. Aquest any les volen passar a la rambla Sant Jordi, ja que la rambla Principal seria més complicat tancar carrers per tenir la situació sota control.”

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local