Festa Major 2021

El Drac de Vilanova inicia un procés de micromecenatge per restaurar “el Drac del Nona”

La figura, en el seu estat actual, es podrà veure a l’exposició de Festa Major de La Sala

El Drac de Vilanova  inicia un procés de micromecenatge per restaurar “el Drac del Nona”. Drac de Vilanova

El Drac de Vilanova inicia un procés de micromecenatge per restaurar “el Drac del Nona”. Drac de Vilanova

La colla de portants del Drac de Vilanova i la Geltrú llença a partir d’aquest 22 de juliol una campanya de micromecenatge, a través de la plataforma Tot Suma, amb l’objectiu de recollir fons suficients per recuperar i restaurar el Drac del Nona. 

Aquesta figura del Drac, que va estar en actiu entre 1982 i 1991, ha estat perduda durant 30 anys. Ara la colla de portants l’ha pogut recuperar però en un estat molt malmès. La necessitat urgent d’una restauració força costosa ha dut a la colla a demanar ajuda a tota la ciutadania.

Aquest drac va ser construït al 1982 pel Josep Cardona “Nona”, el reconegut creador de gegants i figures de Mataró, i es va concebre com a rèplica de la figura que s’utilitzava fins al moment (dipositada actualment al Museu Balaguer). Es va estrenar a la Festa Major del 1982 i fins al 1990 va tenir força activitat. Però la figura es va deteriorar ràpidament i el 1991 es va canviar pel drac actual que tots coneixem, amb un canvi d’aspecte notable.   

L’estat actual de la figura és molt greu: els materials estan tan deteriorats que pràcticament només l’estructura general del drac és aprofitable. Això encareix molt el projecte de restauració. Per això, la colla ha demanat una subvenció al Departament de Cultura a través de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova. No obstant, i seguint l’esperit de la subscripció popular que ja al 1939 va permetre recuperar el drac perdut per la Guerra, caldrà la col·laboració de la ciutadania per demanar per finançar l’altre meitat de la despesa.

La restauració trigarà uns mesos, i la intenció de la colla és que Vilanova pugui tornar a veure el Drac del Nona restaurat a la Festa Major del 2022, coincidint, a més, amb el 40è aniversari de la seva estrena.    

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!