Mil anys enrere

El Penedès vol donar a conèixer la figura de Mir Geribert, el Príncep d’Olèrdola, amb un any ple d’activitats

Fa mil anys, Mir Geribert era l’administrador principal de la vella ciutat d’Olèrdola, que en aquell període era la segona en importància del Comtat de Barcelona per darrera de la mateixa Barcelona

El Penedès vol donar a conèixer la figura de Mir Geribert, el Príncep d’Olèrdola, amb un any ple d’activitats. Ramon Filella

El Penedès vol donar a conèixer la figura de Mir Geribert, el Príncep d’Olèrdola, amb un any ple d’activitats. Ramon Filella

Mir Geribert és un dels personatges històrics del Penedès menys coneguts per la gent de la comarca i, en general, de tot el país. Es per aquest motiu que Olèrdola engega aquest mateix mes de setembre un any d’activitats per a donar a conèixer el devenir d’aquest personatge que es va autoproclamar Príncep d’Olèrdola ara fa mil anys. Una comissió formada per representants del món cultural del Penedès i de l’Ajuntament de l’Olèrdola s’ha encarregat de confeccionar un programa ampli de conferències, taules rodones i visites guiades a espais emblemàtics que s’anirà desenvolupant fins el setembre de l’any que ve.

Josep Tort, membre de la comissió organitzadora, explica que “l’objectiu és donar a conèixer la figura de Mir Geribert, però també la realitat històrica del Penedès”. De fet, fa mil anys, Mir Geribert era l’administrador principal de la vella ciutat d’Olèrdola que en aquell període era la segona en importància del Comtat de Barcelona per darrera de la mateixa Barcelona. Gelabert es va oposar als designis del Comte de Barcelona Ramon Berenguer I i es va convertir en un gran rival de l’estratègia política del Comte.

L’any dedicat a la seva figura permetrà conèixer molts aspectes del Penedès d’ara fa mil anys i, al mateix temps, farà possible comprendre el devenir de la història posterior de la comarca. El seguit d’activitats començarà el proper dia 25 d’aquest mes de setembre amb una conferència i continuarà posteriorment a l’octubre amb una taula rodona i el novembre amb una segona conferència. Per l’any que ve estan previstes més propostes, però encara falta concretar les dates.

El seguit d’activitats tindran ponents de primer nivell vinculats amb el coneixement de la història de Catalunya. L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, ha recordat que “ja fa anys, a través de còmics, hem publicitat diversos aspectes de la història del nostre municipi, però ara hem cregut que seria molt convenient treure’n molt més suc i per això hem tirat endavant amb aquesta proposta sobre Mir Geribert”.

Per la seva banda, Bienve Moya, membre també de la comissió organitzadora de l’esdeveniment, ha assenyalat que “el Penedès ha oblidat des de sempre els seus mites i, en canvi, a d’altres contrades han fet just el contrari. Recuperant la figura de Mir Geribert, malgrat que sigui un personatge amb la seva part més discutible perquè no deixava de ser un senyor de la guerra, nosaltres busquem tenir la nostres pròpies referències històriques”.

Entre el seguit d’actes que estan previstos, es presentarà el llibre titulat “Mir Geribert, Príncep d’Olèrdola” que es va editar l’any passat però que, a causa de la pandèmia, no va poder entrar en el circuit cultural de la comarca i del país. De fet, la pandèmia de la Covid-19 va impedir que el programa d’actes de la commemoració es dues a terme l’any passat i s’hagués d’ajornar a aquests 2021.

Un dels aspectes que encara està pendent de concretar-se és el calendari de visites guiades a llocs emblemàtics vinculats amb la figura de Mir Geribert. En les properes setmanes, la comissió organitzadora s’encarregarà de fer-lo públic.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!