Història local

Olèrdola presenta el joc online “Vestigis” i anuncia que acollirà la festa anual de la revista “Sàpiens”

El “Dia Sàpiens” se celebrarà el 16 d’octubre i “Vestigis” treballa per oferir premis de prescriptors relacionats amb l’enoturisme

Olèrdola presenta el joc online “Vestigis” i anuncia que acollirà la festa anual de la revista “Sàpiens”. Ajuntament d'Olèrdola

Olèrdola presenta el joc online “Vestigis” i anuncia que acollirà la festa anual de la revista “Sàpiens”. Ajuntament d'Olèrdola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Olèrdola compta amb un joc online, “Vestigis”, que promociona el coneixement del seu ric patrimoni. Activat des de fa dos mesos, aquesta web-app s’ha presentat davant prescriptors del municipi, en un acte celebrat aquest dimarts a la tarda al Conjunt monumental d’Olèrdola. La presentació també ha permès conèixer que Olèrdola serà la seu , el proper dissabte 16 d’octubre, del Dia Sàpiens, la festa anual d’aquesta publicació  de referència en la difusió de la història de Catalunya.

Difondre de manera amena la història d’Olèrdola

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, explicava que aquestes iniciatives suposen concretar propostes incorporades en el Pla Estratègic de Turisme del municipi, aprovat amb el  suport de la Diputació el 2019. L’alcalde recordava que amb la publicació de còmics sobre la història del municipi, part de la feina prèvia per activar el joc online ja estava feta, amb el propòsit “d’oferir recursos per a que tothom pogués conèixer de manera amena el ric i variat patrimoni que conté Olèrdola”.

En aquest sentit, Ramírez indicava que la festa del dia 16 arriba “en un moment bo”, en un context de represa d’activitats on les famílies busquen sortides de proximitat. La festa de la publicació inclou una gran diversitat d’actes i també pot ser una bona ocasió per poder gaudir del joc online, va assenyalar l’alcalde.

Idea original

La diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, resumia que la voluntat de l’ens provincial és la d’ acompanyar als 311 ajuntaments de la demarcació en una “estratègia conjunta de sostenibilitat”, amb la idea de seguir transmetent que “Barcelona és molt més” per tal de convèncer al visitant “que l’atractiu de Barcelona és tota la província de Barcelona”.  Garrido va qualificar el joc “Vestigis” de “genial” i va lloar la xarxa de treball conjunt que s’havia teixit entre ajuntaments i Consorci de promoció Turística del Penedès. La Diputada provincial  esperava que l’ exemple original de “Vestigis” s’estengui en altres municipis i faci la funció de “”taca d’oli”

Turisme transmèdia

Rafael de Villasante, responsable de l’empresa Iternatura, encarregada de desenvolupar el projecte, definia “Vestigis” com un “turisme transmèdia” que vol aprofitar la tecnologia per oferir-li al visitant una experiència. Per elaborar el producte, ja es comptava amb els relats sobre la història d’Olèrdola de les novel·les gràfiques  realitzades per Oriol Garcia Quera.

 El joc proposa al participant donar un cop de mà a un ajudant d’arqueòleg, l’Estanis, despistat i maldestre, per poder ordenar els elements d’interès  que es troben en les 6 rutes ideades. Els recorreguts permeten conèixer els elements patrimonials del turó d’Olèrdola( amb el Pla dels Albats com a epicentre) Moja, Sant Pere Molanta, Viladellops, l’entorn del Conjunt monumental, més  una sisena ruta que uneix elements d’interès patrimonial, geolocalitzats.

“Vestigis” és un joc online que es pot obtenir de manera gratuïta a través d’una web-app, https://vestigis.cat/, i  no cal descarregar-se  cap aplicació. La web-app està adaptada per jugar i per ser visualitzada a través d’aparells mòbils. Això sí, per jugar-hi cal ser a lloc en les rutes i donar permisos de localització al mòbil.

"Vestigis" és una iniciativa de l'Ajuntament d'Olèrdola que ha comptat amb la col·laboració del Parc d'Olèrdola i del Museu d'Arqueologia de Catalunya, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquest projecte lúdic és rigorós amb la realitat històrica d'Olèrdola gràcies a l'assessorament ofert per la responsable de la seu d'Olèrdola del Museu, Núria Molist.

El joc online permet obtenir dades que poden ser útils per a conèixer perfils de visitants d’Olèrdola. Així, en els dos mesos que ja porta activat el joc, s’han connectat 152 usuaris, el que equivaldria a prop de 500 persones que han visitat Olèrdola seguint “Vestigis”. La ruta que més s’ha fet és la del Pla dels Albats, amb el 42% de les visites, seguida de la de Moja, amb el 15%. Gairebé un terç dels usuaris del joc són de Barcelona.

Implicar establiments

Amb l’ànim de convertir “Vestigis” en una eina que ajudi a la promoció del comerç local, properament es preveu implicar a establiments del municipi  perquè facilitin premis als visitants que completin les rutes i resolguin els enigmes i les  preguntes que planteja “Vestigis”. Un altre element d’interès del producte és la possibilitat d’obtenir imatges en visió de 360 graus per poder tenir l’experiència virtual de visitar elements patrimonials, com la capella de Sant Joan de Viladellops, que tenen una limitada obertura al públic.

Dia Sàpiens

La directora de “Sàpiens”, Clàudia Pujol, explicava que la 11a edició de la festa de la revista es realitzava a Olèrdola després de la predisposició mostrada per l’Ajuntament per acollir-la. La Festa també vol commemorar l’efemèride del centenari de les excavacions arqueològiques fetes a Olèrdola per l’Institut d’Estudis Catalans.

En les pàgines del proper número de Sàpiens es destacarà la importància d’Olèrdola com a jaciment emblemàtic per la seva ocupació continuada. Es tracta d’un jaciment “complex”, resumia Pujol, on se superposen diverses capes, amb l’avantatge de tenir una ciutat medieval que va ser abandonada el segle XII i això el converteix en un “jaciment que pot ser de referència a nivell d’Europa per conèixer com eren les ciutats medievals,  atès que només s’ha excavat un 5% i a sobre no hi ha res construït”.

El Dia Sàpiens, a més d’incentivar el coneixement del jaciment, vol ser una ocasió per a difondre igualment el patrimoni d’altres punts del municipi. Per això inclou també activitats a Viladellops i a Moja. Es podrà conèixer la figura de Mir Geribert, el museu Desvalls de Viladellops, fer visites per seguir la vida quotidiana d’una dona del segle XI, l’Ermegodo. A més de xerrades, tallers i visites, es podran degustar vins, participar en un taller de tir en arc medieval o seguir un taller dedicat a com era un espà romà .

El Dia Sàpiens és una iniciativa de la revista Sàpiens en col·laboració amb l'Ajuntament d'Olèrdola i coorganitzada amb el Museu d'Arqueologia de Catalunya Olèrdola, el Parc d'Olèrdola i amb la col·laboració de Finca Viladellops, Masia Torreblanca i la Comissió de l'Any Mir Geribert.

Totes les activitats són gratuïtes, però és imprescindible fer reserva prèvia. Més informació, amb el detall del programa, a : https://www.sapiens.cat/raco-sapiens/dia-sapiens-olerdola_202014_102.html

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local