Bé Cultural d'Interès Nacional

El Pla Director de l'entorn de la Masia d'en Cabanyes xifra en 1,8 MEUR la inversió per optimitzar i protegir l'espai

Canviar de lloc l'aparcament i fomentar els boscos i jardins com a parcs públics, entre les accions destacades

El Pla Director de l'entorn de la Masia d'en Cabanyes xifra en 1,8 MEUR la inversió per optimitzar i protegir l'espai. ACN

El Pla Director de l'entorn de la Masia d'en Cabanyes xifra en 1,8 MEUR la inversió per optimitzar i protegir l'espai. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Masia d'en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú necessita una inversió d'1,8 MEUR per impulsar els usos de tot l'entorn i alhora preservar-ne el valor paisatgístic. És el pressupost calculat per la Diputació de Barcelona a mitjà i llarg termini a través del primer Pla Director amb què es defineix el futur de la finca, de 6,3 hectàrees. Després de dècades en què les intervencions s'han concentrat en l'edifici de la masia, ara l'Ajuntament de Vilanova i el Consell Comarcal del Garraf volen potenciar tot el recinte. El Pla Director, presentat aquest dimarts, assenyala una vintena d'etapes d'actuació, amb diverses mesures específiques. Entre altres, es proposa canviar de lloc l'aparcament i fomentar els boscos i jardins com a parcs públics.

El Pla Director per saber què es pot fer a tot l'entorn de la masia, datada del segle XVIII, és una "gran assignatura pendent" que tenia la finca d'ençà que va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional el 2014, segons ha destacat la presidenta del Consell Comarcal, Mònica Gallardo. El document estava enllestit a finals del 2019, però les oscil·lants restriccions de la covid n'han endarrerit la presentació fins ara. La intenció és que Ajuntament –propietari de la finca- i Consell Comarcal –usuari i gestor- acordin ara com es despleguen les actuacions.

L'arxiu, elaborat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació, desgrana els tretze espais que conformen l'exterior de la masia i identifica les accions a fer per poder treure'n el màxim partit sense malmetre el llegat històric i paisatgístic. "Volem posar en valor allò que tenim", ha subratllat Gallardo, tot recordant que la finca engloba espais molt diversos, alguns dels quals estan en desús o infrautilitzats.

D'aquesta manera, per exemple, el Pla Director proposa que als boscos s'hi implanti l'ús de parc públic, es recreï un espai dedicat al pintor Alexandre de Cabanyes, i s'elimini l'emmagatzematge de contenidors d'escombraries. Unes propostes que serien compatibles amb mantenir les actuals activitats recreatives i de gran format, com el festival Vida.

I és que Gallardo ha volgut recalcar que la preservació no és incompatible amb els grans usos de l'espai. "Sovint es posa la 'conservació' en clixés amb què s'impedeix desenvolupar altres activitats, i aquest no és el nostre escenari", ha recalcat la presidenta comarcal, que ha assegurat que "la voluntat és que la Masia d'en Cabanyes sigui un espai de coneixement i gaudi per al màxim gent possible".

En aquesta línia, el Pla Director proposa reubicar l'aparcament: l'espai actual caldria destinar-lo a un parc d'accés a l'espai museístic i els vehicles s'haurien de traslladar als antics camps de conreu, on també es construiria un edifici nou per a usos culturals. Són propostes que conviurien amb altres usos actuals, com la concorreguda àrea de pícnic, on no s'hi preveuen canvis.

El pressupost de totes les actuacions creix fins més d'1,8 milions d'euros, però ni el Consell Comarcal ni la Diputació de Barcelona han volgut marcar un calendari per fer les diferents actuacions. Les dues institucions han insistit que es tracta d'una planificació "oberta" que s'anirà actualitzant durant els propers anys a mesura que es pugui concretar com executar i pagar cada mesura.

De fet, el proper pas serà que el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Vilanova es posin d'acord a l'hora de definir l'ordre de les actuacions per poder marcar després com es financen. Gallardo ha avançat que la intenció és buscar la complicitat de la Diputació de Barcelona, de la Generalitat i també de la Unió Europea, tot recordant que es tracta d'un recinte declarat BCIN, de manera que considera bàsica la implicació de totes les administracions per vetllar per la protecció del patrimoni.

Més de 230 anys d'història

L'origen de la masia es remunta a l'encàrrec que la família Cabanyes va fer a un arquitecte italià l'any 1790, a qui va demanar que construís un edifici rural aïllat, senyorial i d'estil neoclàssic. Dos segles més tard, el 1975, la família el va cedir a l'Ajuntament de Vilanova. Durant els anys 80, es va habilitar l'espai per a que fos visitable com a Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local