Memòria històrica

Vilafranca del Penedès uneix esforços per commemorar els 90 anys de la proclamació de la II República

L'Ajuntament de Vilafranca, l’Institut d’Estudis Penedesencs i VINSEUM presenten un programa d'activitats per posar en valor els avenços en justícia social, en el món intel·lectual i de la cultura que va aportar aquest període

Vilafranca del Penedès uneix esforços per commemorar els 90 anys de la proclamació de la II República . EIX

Vilafranca del Penedès uneix esforços per commemorar els 90 anys de la proclamació de la II República . EIX

Una comissió local integrada pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, l’Institut d’Estudis Penedesencs i VINSEUM presenta un programa d'activitats culturals en commemoració dels 90 anys de la proclamació de la II República al municipi. La constitució d’aquesta comissió i l’encàrrec per vetllar per les activitats derivades provenen de dues mocions aprovades per unanimitat pel Ple de l’Ajuntament de Vilafranca. Els membres de la comissió destaquen que el programa sigui el resultat de la unió dels esforços per treballar en un projecte conjunt de tres institucions que vetllen per la divulgació de la història local.

El programa d’activitats de l’efemèride ressegueix, d'una banda, la commemoració de l'efemèride a Vilafranca, però també i sobretot pretén posar en valor els avenços en justícia social, en l'àmbit de la pedagogia, en el món intel·lectual i de la cultura que va aportar aquest període de llibertats democràtiques a casa nostra.

El conjunt d’activitats tenen per objectiu reivindicar els avenços en llibertats democràtiques i justícia social del període republicà al municipi, garantir el reconeixement als protagonistes polítics d'aquell període d'esperança, divulgar l'activitat política empresa des del consistori vilafranquí, i posar en valor el caràcter innovador del Pla Barenys urbanístic de la Vila.

ACTIVITATS

Quan la vida entra a l'escola. El mètode Freinet al Penedès 1934-1937
Exposició temporal produïda per VINSEUM que ha reivindicat el treball dels i les mestres que en època de la II República van aplicar el mètode pedagògic Freinet a les escoles penedesenques. Amb la col·laboració del Memorial Democràtic, i els ajuntaments de Vilafranca del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, i Olèrdola. L’exposició va tenir lloc a la Capella del VINSEUM, entre el desembre de 2020 i l’abril de 2021.

Llibre alcaldes republicans de Vilafranca del Penedès
Publicació que recull l'acció política dels alcaldes de Vilafranca del Penedès en època republicana. L’edició es du a terme entre els mesos de novembre i de desembre de 2021 i la publicació veurà la llum durant el gener de 2022.

Acte d'homenatge als polítics municipals vilafranquins d'època republicana represaliats, exiliats o depurats.
Acte protocol·lari d'homenatge als polítics d'època republicana. Es convocaran els familiars d'uns 70 polítics municipals d'aquell període que posteriorment van patir les conseqüències durant la dictadura i se'ls retrà homenatge per part dels regidors actuals del consistori. L'acte comptarà també amb dues conferències, l'una sobre la Catalunya Republicana, per part d'un historiador expert, l'altre sobre la II República a Vilafranca del Penedès, per part d'un historiador local expert en aquest període. Teatre de Cal Bolet de Vilafranca del Penedès. Abril de 2022.

Primavera Republicana
Reposició de l'exposició organitzada per l'IEP, i que reivindica els valors que va a portar el període republicà a la comarca del Penedès.
Sala d'actes de L'Escorxador, equipament municipal. Del 13 de desembre de 2021 al 16 de gener de 2022.

Documental Pla Barenys
Treball audiovisual que posa en valor l'aportació a l'urbanisme de la Vila del Pla Barenys, realitzat durant l'època republicana. Vilafranca del Penedès. Desembre de 2021.

Despengem el rei!
Exposició temporal produïda per VINSEUM, amb el suport de l'Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona (OPC), dins el cicle anual Memòria en Xarxa de l'OPC que du per títol 'Visca la República!'. S’inclou en el projecte de microexposicions a 25 museus de la Xarxa de Museus Locals que il·lustren els fets més rellevants de la proclamació de la II República al municipi. Al vestíbul del VINSEUM, del 8 d’octubre de 2021 al 9 de gener de 2022.

 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!