Carnaval 2022

L'Arrivo recupera el format original del segle XIX amb un seguici de Diables per al rei Carnestoltes

Les Comparses multiplicaran les guerres de caramels a la plaça de la Vila per reduir l'aforament de les batalles i les guerres infantils es traslladaran a la plaça del Port

L'Arrivo de Vilanova recupera el format del segle XIV amb un seguici de Diables que acompanyarà el rei Carnestoltes. ACN

L'Arrivo de Vilanova recupera el format del segle XIV amb un seguici de Diables que acompanyarà el rei Carnestoltes. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú arriba amb una "proposta de màxims", segons destaquen els seus organitzadors (FAC i Ajuntament), tot i que el programa es veurà alterat inevitablement per la pandèmia. Alguns dels actes més emblemàtics de la festa vilanovina canviaran o s'han hagut d'anul·lar, però el carnaval tira endavant amb novetats. Per exemple, l'Arrivo recupera el format del segle XIX amb un seguici de foc delsDiables que acompanyarà el rei Carnestoltes des de la plaça de l'estació fins a la plaça de la Vila, però sense l'habitual rua de carrosses que l'acompanyen. I Les Comparses multiplicaran les guerres de caramels a la plaça de la Vila per reduir l'aforament de les batalles. Per això, també s'han traslladat les guerres infantils i juvenils a la plaça del Port, una prova que la FAC creu que s'haurà d'implantar en properes edicions. De moment, i mentre no s'obri l'oci nocturn, no s'ha previst l'organització ni de balls de mantons ni del ball del Vidalot, tot i que no es descarta que s'incorporin al programa més endavant. Pel que fa al carnaval infantil, l'arribada del Caramel es farà a la plaça del Port, però la Merengada s'ha suspès per seguretat sanitària.

"Un Carnaval essencial" Així és com enguany ha batejat l'Ajuntament aquesta festa i com els vilanovins i vilanovines la viuran: com l'acte festiu, social i cultural més emblemàtic de la ciutat, gràcies al treball que estan duent a terme des de fa mesos les entitats que integren la Federació d'Associacions pel Carnaval. La ciutat, doncs, tornarà a gaudir de la majoria d'activitats del Carnaval, després que l'any passat se celebrés en un format de mínims, a causa de les restriccions sanitàries originades per la pandèmia.

L'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, ha destacat aquest migdia en roda de premsa el gran esforç que s'ha fet per tal d'adaptar-se, treballant i preveient tots els escenaris possibles, segons marqui l'evolució de la pandèmia, en interès del conjunt de la ciutadania. "El Carnaval és essencial i la prioritat és la conservació d'una festa catalogada com a Festa de Patrimoni Cultural Nacional. L'esforç i el treball transversal i consensuat de moltes persones i entitats permetrà que enguany en puguem gaudir, de manera segura i amb responsabilitat. Vilanova i la Geltrú ha demostrat tenir capacitat de resposta, mai ha fallat i per això necessitem celebrar el Carnaval i recuperar els nostres carrers i places".

El president de la FAC Josep Estrada, ha volgut deixar constància de la voluntat de les entitats a l'hora d'organitzar tots els actes que siguin possibles, i ha dit sentir-se molt orgullós de la resposta i de la seva implicació. "S'ha fet un gran treball conjunt perquè les entitats puguin fer tots els actes al carrer. La gran majoria ja han començat a obrir inscripcions de les activitats que organitzen"

Pel que fa als diferents actes es mantenen la gran majoria, si bé n'hi ha que s'han hagut d'adaptar enguany de manera excepcional. Parlem de Les Comparses que aquest any dividirà les guerres en dos escenaris. Les banderes d'adults faran les guerres a la plaça de la Vila, mentre que les banderes juvenils i infantils ho faran a la plaça del Port, que serà habilitada per l'ocasió. També canviaran els horaris. Les guerres començaran a partir de les 11 del matí per tal d'esponjar al màxim l'entrada de participants i reduir tant com es pugui el nombre de comparsers i comparseres a cada guerra. A més, enguany no hi haurà grades ni públic a la plaça de la Vila, com tampoc hi haurà públic als balcons de la plaça, tret del balcó de l'Ajuntament on es preveu una reduïda presencia institucional. Les banderes tampoc pujaran al balcó, i en el seu lloc se'ls hi col·locarà les llaçades en un entarimat a peu de plaça. On sí que es permetrà acompanyants és a les guerres infantils de la plaça del Port.

Un altre dels canvis ja anunciats és la supressió de les carrosses el divendres de l'Arrivo. No obstant això, l'acte es manté amb l'arribada del rei Carnestoltes a la plaça d'Eduard Maristany. La comitiva encapçalada pels Diables de Vilanova, que enguany recuperen l'Arrivo vuitcentista amb motiu del seu 75è aniversari, farà una cercavila fins a la plaça de la Vila, on hi haurà el tradicional Sermó.

Altres actes emblemàtics del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, que a hores d'ara es mantenen, sempre que les entitats els vulguin organitzar és la Comparsa del Vidalot, el Caramel, que enguany es trasllada a la plaça del Port, el Moixó Foguer, el Ball de Malcasats, els Gegants de la Cuyna Vella, els Coros d'en Carnestoltes, els Jocs esportius de dissabte al matí, les Competències Musicals, el Seguici i Concurs de bandereres i l'Enterro.

Pel que fa als actes que ara mateix no es poden celebrar per les restriccions i que s'han suspès, hi ha la Merengada infantil al carrer, el ball del Paperet, i els diferents balls nocturns, com el Ball de Mantons, el ball de l'Arrivo o el ball del Vidalot.

L'alcaldessa també ha explicat, que si bé hi ha actes que per un tema de seguretat ara mateix no es poden organitzar, estan preparats per adaptar-los si la situació sanitària i les normes covid canvien. "Avui en dia estem adaptant els protocols i les mesures, però estem sotmesos a què les coses canviïn i calgui tornar a replantejar-se tot el que faci falta"

La regidora de Cultura Mercè Mateo també ha volgut agrair especialment la feina de les entitats i de la FAC així com de tots els departaments de l'Ajuntament que treballen perquè el Carnaval torni enguany als carrers. "Tenim un Carnaval patrimonial organitzat per la societat civil, amb moltes i variades activitats, en formats diferents. El d'aquest any serà un Carnaval de màxims, d'acord amb la situació que marqui la pandèmia, i en tot cas preparats per fer les modificacions que facin falta, en un exercici de corresponsabilitat i seguretat de tota la ciutadania".

Pel que fa a l'assistència de públic en determinats actes a la via pública, la regidora ha explicat que continuen treballant amb tots els escenaris possibles, i que estaran a l'espera de mesures d'última hora, per si cal aplicar nous canvis.

A partir de l'experiència de l'any passat, enguany es repetiran dues accions que van tenir molt bona acollida, com és la col·locació de les banderes de les diferents entitats als balcons de la plaça de la Vila o la instal·lació de lones amb fotografies antigues en llocs emblemàtics de la ciutat. També es manté la decoració de carrers a càrrec d'escoles, instituts i entitats, i les activitats musicals a les escoles.

L'acte de presentació del Carnaval 2022 i del cartell es farà el dissabte 12 de febrer.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local