Grans imperis, petites nacions

Josep Maria Colomer Assaig i història

Editorial Edicions Proa
La Mirada, núm. 72
Català
238 pàgines
16 euros

Josep M. Colomer professor d'investigació en ciència política al CSIC i docent d'economia a la Universitat Pompeu Fabra explica que en un món dominat per grans imperis, les petites nacions tenen l'oportunitat d'autogovernar-se sense tenir un exèrcit.

Portada del llibre Grans imperis, petites nacions

Sinopsis

En un món dominat per grans imperis com els Estats Units d'Amèrica o la Unió Europea, que sostenen els mercats i els béns públics, les petites nacions tenen l'oportunitat d'autogovernar-se sense tenir un exèrcit propi ni fronteres ni duanes, és a dir sense ser un estat sobirà. En canvi, els estats tradicionals són massa petits per a la seguretat, el comerç i la comunicació i massa grans per garantir un bon autogovern democràtic.

Espanya és el cas més clar d'intent fallit en la construcció d'un gran estat nacional a Europa. Catalunya, si bé és massa petita per governar Espanya, és massa gran per desentendre-se'n. Al mateix temps, l'autogovern de Catalunya té noves oportunitats perquè, dins l'imperi democràtic europeu, el federalisme i la descentralització no comporten homogeneïtat, sinó diversificació. Avui, la diferència de fet entre la independència formal i l'autonomia de les petites nacions és només una qüestió de grau. La veritable "sobirania" consisteix a tenir un lloc a la taula de la Unió Europea.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.