Narrativa castellà

Berlin Noir: Réquiem Alemán

Phillip Kerr

Portada del llibre Berlin Noir: Réquiem Alemán

Sinopsis

Tinc una debilitat. Perquè amagar-me’n? La novel•la negra; allò que els avis en deien, abans, papers de lladres i serenos. I dins d’aquesta mena de categoria literària, he descobert darrerament una trilogia completament recomanable: Berlin Noir. El seu autor, l’escocès Phillip Kerr, ha estat periodista i publicista abans de llançar-se a escriure les històries de Bernie Gunther. Gunther manté les característiques principals de qualsevol investigador privat: és expolicia, va contracorrent i no acostuma a anar sobrat de diners. La novetat, en aquest cas, és el context en què desenvolupa les investigacions: no és el Washington multiracial de Pelecanos, ni la Sicília llampant de Camilleri, ni la Marsella caòtica d’Izzo. És el l’Alemanya nazi entre els anys 1936 (Violetas de Marzo) i 1945 (Réquiem Alemán). S’entèn que, després d’haver llegit això, algú tingui remordiments a l’hora de comprar, i llegir, algun dels tres llbres disponibles al catàleg de RBA. Però creguin-me: val molt la pena.

Més enllà de les prevencions morals, ideològiques, o similars que hom pugui tenir, Berlin Noir és un fresc per on va passant la societat alemanya de l’època, i per on Gunther passeja tot fent anotacions que voregen el sarcasme. Cas rere cas, en una Alemanya immersa en la nit obscura del nacionalsocialisme, se’ns mostra una societat corrupta on Gunther veu confirmada la seva particular teoria: criminal i poderós no deixen de ser sinònims, encara que el diccionari ens ho amagui. Amb el temps, molt probablement, l’obra de Kerr serà reconeguda com un clàssic del gènere més enllà de l’èxit de vendes actual. Provin-lo. Al cap i a la fi, ha sortit en l’edició de butxaca i no suposaria una pèrdua econòmica greu.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local