Narrativa jove

Missió impossible

Autor: CASTANYER I ANGELET, Xavier Il·lustrador: Òscar Julve

Publicacions de l’Abadia de Montserrat ha iniciat una col·lecció que porta per nom «Les aventures d’en Roc i la Bruna», escrita per Xavier Castanyer i il·lustrada per Òscar Julve.

Portada del llibre Missió impossible

Nati Calvo / ClijCat / AMIC

En la línia de les seves obres anteriors adreçades a infants, dins la mateixa editorial, l’escriptor situa la narració en un moment de la història de Catalunya. Si bé En Bernat i el pirata Barba-rossa i El bandoler de la corona oferien uns referents literaris més populars –els pirates i els bandolers–, aquesta vegada Castanyer s’ha atrevit ni més ni menys que amb la prehistòria.

En Roc i la Bruna, dos germans bessons, formen part d’un petit grup humà que viu en una cova de la serra del Montsant. La tribu, com totes les altres, s’haurà «d’enfrontar al fred, la gana i a tota mena de perills». El relat s’impregna de la duresa de les condicions de vida i de la lluita entre la submissió a les forces de la natura, les creences en els diferents esperits, bons o dolents, i la fe en l’ésser humà com a descobridor d’un món exterior i de les diferents maneres d’interpretar-lo.

L'autor l'ha encertat amb el to de la història i l'acció. El lector pot fer-hi una immersió temporal i ser espectador privilegiat d'un procés cabdal en la història de la humanitat: l'aparició de les primeres mostres d’art.

En el marc de tanta dualitat, si bé la societat imperant era comandada per homes i bruixots, els protagonistes construeixen l’argument en peu d’igualtat. S'agraeix aquesta concessió perquè els trets característics d'en Roc i la Bruna estan ben definits. En el decurs de la lectura, s’empatitza amb la força, l’enginy i les ganes de caçar i salvar la tribu que té la Bruna i amb el desig d’anar més enllà de la mera supervivència que té el Roc. La lluita per tirar endavant dona la mà a l’expressió pictòrica com a petjada d’unes primeres societats. Totes dues accions són aventures humanes que, des de fa més de 15.000 anys, encara portem dins nostre.

Les il·lustracions d’Òscar Julve, a dues tintes, acompanyen el text amb l’expressió justa d’algunes de les escenes més importants. Totes permeten centrar-se en la lectura, que atrapa des de l’inici fins al final.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local