ECONOMIA CIRCULAR

Brussel·les posa el focus en la moda ràpida i proposa allargar la vida de la roba amb requisits mínims en la fabricació

ACN | Brussel·les | 09-05-2022

Brussel·les posa el focus en la moda ràpida i proposa allargar la vida de la roba amb requisits mínims en la fabricació.. ACN

Brussel·les posa el focus en la moda ràpida i proposa allargar la vida de la roba amb requisits mínims en la fabricació.. ACN

La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres un pla per impulsar l'economia circular amb el qual vol que "els productes sostenibles siguin la norma a la Unió Europea". Per fer-ho, l'executiu comunitari busca reduir l'impacte climàtic de dos dels sectors que més residus i contaminació generen, el del tèxtil i la construcció. En el cas del primer, Brussel·les posa el focus en la moda ràpida i proposa allargar la vida de la roba amb requisits mínims obligatoris en el disseny dels productes, per exemple per garantir que els materials són reciclables, es poden reutilitzar o per minimitzar la presència de substàncies que puguin ser perjudicials per a la salut o negatives per al medi ambient.

Pel que fa al tèxtil, el quart sector que més impacte té en el medi ambient, la Comissió Europea vol prohibir la destrucció dels productes no venuts o retornats, així com que els consumidors puguin tenir informació sobre el disseny i la fabricació del producte. A més, Brussel·les vol que els consumidors tinguin una "garantia de durabilitat" i "informació rellevant per reparar" la roba en el moment de la compra.

A més, la Comissió Europea vol impulsar el sector de la reutilització del tèxtil i demana als estats adoptar "mesures impositives favorables" per a aquestes empreses.

En el sector de la construcció, responsables de l'extracció del 50% dels recursos i de més del 30% dels residus que es generen a la Unió Europea, la Comissió Europea planteja una revisió de la regulació dels productes del sector, en vigor des del 2011.

Així, Brussel·les també vol fixar requisits mínims als productes de la construcció, tant pel que fa al seu impacte mediambiental com en la salut. També proposa donar preferència als materials reciclats i reciclables i que els productes indiquin com reparar-los, entre altres mesures.

Malgrat posar especialment el focus en els sectors del tèxtil i la construcció, el pla per impulsar l'economia circular també preveu actuacions per millorar l'impacte de la majoria dels productes en el mercat, segons indica la comunicació de Brussel·les. Per fer-ho, la Comissió Europea vol ampliar l'actual directiva d'ecodisseny perquè afecti més productes.

La nova proposta no només indicarà l'eficiència energètica d'un producte, sinó també la seva circularitat i l'impacte mediambiental. Com en el cas de la roba, també planteja mesures per evitar la destrucció dels productes i per assegurar que es conserven els materials que es poden reutilitzar.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local