HOMENATGE A LA PAGESIA

Vilanova torna als orígens amb la recuperació del Mercat Noucentista

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 16-05-2022

Vilanova torna als orígens amb la recuperació del Mercat Noucentista. Ajuntament de Vilanova

Vilanova torna als orígens amb la recuperació del Mercat Noucentista. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú ret homenatge als seus orígens amb una de les propostes més genuïnes i esperades del calendari festiu. El Mercat Noucentista que s'ha celebrat aquest diumenge 15 de maig vol recordar com s'ha transformat aquesta ciutat des que el rei Pere III va concedir el primer permís per fer mercat a Vilanova i la Geltrú.

Al segle XIX, el gran mercat de la vila es repartia en diferents punts del nucli antic: la verdura es venia a la plaça de les Cols, l'aviram a la plaça de la Gallina i el peix a la Peixateria Vella, per exemple. I bebent d'aquests orígens, la cita anual amb la història local i la seva vinculació amb la tradició del mercat i l'agricultura esdevé un acte ple de nostàlgia.

La festa de la pagesia ha crescut aquest any, arribar a nous espais i nodrint-se de noves propostes de lleure. Després de dos anys de pandèmia, el Mercat Noucentista ha tornat com sempre a la plaça de les Cols, que s'ha tornat a omplir de parades de fruites, verdures i demés aliments a l'estil del segle XIX, les mateixes que veiem a diari als mercats municipals. Però el Mercat Noucentista ha ampliat el recinte i ha omplert de parades de productes d'artesania el carrer del Comerç. A més, els jardins del museu romàntic de Can Papiol s'ha convertit en un espai per a tastos.

La pagesia celebra així no només el seu llegat històric, sinó també el seu patró, Sant Isidre. Recordant els mercats del segle XIX, amb parades de verdures i hortalisses, vestuari i estris de l'època, com ara els cistells de vímet i les caixes de fusta.

Aquells primers mercats que aquest diumenge s'han recordat, configuren l'embrió de l'actual Mercat del Centre. I és que les necessitats del moment, com els venedors ambulants, la salubritat o el clima, van fer que aquells venedors del segle XIX haguéssin de canviat constantment de localització i treballessin plegat per la consolidació del projecte de l'actual Mercat del Centre.

Per un dia, Vilanova i la Geltrú torna a recordar aquell esperit del temps en què els productes es mesuraven en unces, lliures o arroves, els camperols cantaven les meravelles de la seva parada i els artesans treballaven al carrer per exhibir la seva feina. Però l'essència de tot allò es manté ben viva als mercats municipals, que mantenen una intensa vida al carrer, en els dies de mercat. Aquesta festa és la mostra més clara de la necessitat que tenim de mantenir viva aquesta pagesia que proporciona aliments de proximitat, de temporada i de qualitat. A Vilanova i la Geltrú, als mercats municipals podem comprar diàriament els seus productes.

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!