PLA DE NUTRICIÓ

Menys sal, sucre i greixos saturats als productes elaborats per Ametller Origen

Redacció | Vilafranca del Penedès | 03-06-2022

Menys sal, sucre i greixos saturats als productes elaborats per Ametller Origen. Ametller Origen

Menys sal, sucre i greixos saturats als productes elaborats per Ametller Origen. Ametller Origen

Promoure un estil de vida més saludable i sostenible facilitant l’accés a una alimentació nutritiva, plaent i neta”. Aquest és el leitmotiv de la companyia penedesenca Ametller Origen, la primera cadena de distribució catalana en assolir els objectius del Pla de Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat (Pla NAOS) que promou el Ministeri de Sanitat i que ha convertit la promoció dels hàbits de vida saludables en una eina clau en la prevenció de malalties cròniques com l’obesitat, la diabetis i alguns tipus de càncer amb la seva adhesió al Pla Estratègic de l’Alimentació a Catalunya 2021-2026.

I és que la pandèmia de la covid-19 ha fet repuntar l'excés de pes també en la infància i l'adolescència a Catalunya. Del 2006 al 2017 el sobrepès entre els menors de 4 a 17 anys s'havia estabilitzat al 14,8% i l'obesitat s'havia doblat fins el 12,6%, sumant un total del 27,4%. Però a finals del 2021 l'excés de pes sumava un 29%, segons una enquesta de Save the Children.

Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible. La nostra dieta mediterrània es basa en el consum majoritari d'aliments d'origen vegetal, frescos i mínimament processats, com fruites fresques i verdures del temps, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d'oliva verge extra i, en menor quantitat i freqüència, els làctics preferentment fermentats i el peix, seguit de les carns (preferentment blanques i magres) i els ous. L'aigua és la beguda principal i la més saludable.

En aquesta línia de treball, la marca penedesenca fa més de vint anys que fa pedagogia des de les seves botigues per fomentar un estil de vida més saludable i sostenible. En aquest camí, ha anat adaptant i reformulant els productes de la seva marca pròpia per adequar-los als estàndards fixats en el Pla NAOS. De fet, s'han revisat un total de 149 referències, entre aperitius salats, begudes refrescants, brioixeria i pastisseria, cereals d’esmorzar, cremes de verdures, derivats carnis, galetes, gelats, nèctars de fruita, pa envasat, plats preparats, productes làctics i salses. Dels productes analitzats, Ametller Origen només n’ha reformulat 52, ja que el 65% dels productes de marca pròpia ja complien els barems fixats en quant a sucre, sal i greixos totals. Tanmateix, després de revisar tots els productes de marca pròpia, Ametller Origen ha donat de baixa cinc referències pròpies i ha deixat de vendre cap producte que contingui greixos trans afegits en considerar-los poc saludables i perjudicials per a la salut.

Ametller Origen tenia clar l'objectiu, però el repte era mantenir la qualitat: “una de les parts més complicades ha estat reformular els diferents productes, però mantenint les seves propietats organolèptiques, és a dir, el gust, l’olor o la textura. Especialment, en el cas del sucre. Tanmateix, cal remarcar que hem reformulat tots els productes, però en cap cas augmentant-ne el contingut calòric”.

 

Menys sal i menys sucre

De fet, la companyia estima que ha reduït 3.384 quilos de sucre dels seus productes, el que equivaldria a més de mig milió de terrossos de sucre, especialment en les categories de pa envasat (pa de motlle i panets torrats), salses (tomàquet fregit) i productes làctics (iogurts). Pel que fa a la sal, s’ha reduït fins a 906 kg, concretament en les categories de derivats carnis (mortadel·la i pernil cuit), aperitius salats (patates fregides) i plats preparats (croquetes). I és que s'ha aconseguit reduir un 14% el sucre i un 17% la sal en les referències reformulades, percentatges superiors als objectius marcats pel Pla NAOS de cada categoria d’aliments.

Ametller Origen s’ha adherit també al Pla Estratègic de l’Alimentació a Catalunya 2021-2026 que té com a missió articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles i de qualitat, reconegut pels consumidors: “Com a actors implicats dins del sector, no podíem faltar en aquest pla, que estem convençuts que ens permetrà comptar amb una estratègia alimentària de país”, afirma Josep Ametller, conseller delegat i cofundador d’Ametller Origen.

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!