Acasa, Serveis d’Atenció a Domicili cobreix les necessitats bàsiques de la vida diària de les persones dependents sense oblidar l’acompanyament emocional

Belén Alvarez | Vilanova i la Geltrú | 03-06-2022

acasa. Eix

acasa. Eix

acasa, serveis d’atenció a domicili és una petita empresa del Baix Penedès, amb set treballadores, dirigida a les cures de les persones dependents. S’encarreguen de realitzar les activitats bàsiques de la vida diària dels usuaris dependents que necessiten aquests serveis.

A través de Serveis Socials, que disposen d’un llistat amb les diferents empreses del territori que es dediquen a oferir aquest servei, les famílies es posen en contacte amb elles. Després, es fa una visita domiciliària per veure quines són les necessitats reals tant de la família com de l’usuari. Una vegada acasa, serveis d’atenció a domicili realitza una valoració, es posen en marxa tots els tràmits necessaris i es presenta la treballadora, qui realitzarà les tasques necessàries a la llar de la persona dependent i l’acompanyarà en allò que s’hagi determinat, com pot ser anar comprar, netejar o anar al metge, prèvia autorització de la família. 

La directora de acasa, serveis d’atenció a domicili , Lídia Rodríguez, destaca que fan “el que exactament l’usuari necessita, és a dir, l’activitat bàsica de la vida diària”. Això implica “qualsevol tasca que tu abans feies sol i ara ja no la pots fer, i necessites una persona que t’acompanyi i t’ajudi a fer-la”. En aquest sentit, Lidia Rodríguez remarca que no només es limiten als serveis assistencials o a ajudar a fer la neteja de la llar, sinó que van una mica més enllà: “És un acompanyament a la família i a la persona usuària de manera complerta”.

A vegades, es troben en situacions complicades, on l’usuari és més reticent a rebre aquesta ajuda. Per això, a l’inici comencen amb tasques més concretes fins que, poc a poc, es va generant la confiança entre la persona usuària i la treballadora. Lidia Rodríguez recorda que es tracta d’un treball conjunt entre la família, l’usuari, la treballadora i l’empresa. “És un equip multidisciplinar perquè és una manera de treballar conjuntament per la qualitat de vida dels usuaris”, assenyala.

Acompanyament emocional

Lidia Rodríguez explica que des de la pandèmia de la Covid-19 moltes persones o empreses s’han dedicat a cobrir les necessitats més bàsiques de les persones dependents, com anar comprar o netejar, però “ens hem oblidat de la companyia, de les converses, de passar-nos-ho bé, de jugar, de gaudir de la persona que tenim al costat”. Després de les restriccions, acasa, serveis d’atenció a domicili ha apostat per continuar amb aquest model. Considera que és “més proper i permet gaudir d’aquella persona i que aquella persona sigui feliç fins el seu últim dia”.

Per a acasa, serveis d’atenció a domicili  és important que la persona usuària estigui contenta i rebi a la treballadora “amb els braços oberts” i alhora que aquesta treballadora vagi “motivada, perquè està cobrint unes necessitats molt bàsiques i molt boniques. No es pot treballar si no hi ha vocació, vocació de servei i vocació cap a la gent dependent”, ressalta la directora. 

 

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!