Olivella, el paradís del turisme sostenible

Redacció | Olivella | 01-07-2021

Olivella, el paradís del turisme sostenible. Eix

Olivella, el paradís del turisme sostenible. Eix

ENTREVISTA A MARTA VERDEJO I SÁNCHEZ, ALCALDESSA D’OLIVELLA

Un vuitanta per cent del territori d’Olivella forma part del Parc Natural del Garraf. Així doncs, el paisatge, amb la seva fauna i flora, és el tresor més ben guardat d’aquest municipi del Garraf. Però n’hi ha d’altres com el castell vell, el Palau Novella, el poble abandonat de Jafra, les masies, les cabanes i els murs de pedra seca o el seu nucli antic, situat dalt d’un petit turó, format per un seguit de cases encantadores i coronat per l’església nova de Sant Pere i Sant Feliu. L’alcaldessa del municipi, Marta Verdejo i Sánchez ens parla sobre el model turístic que tot aquest patrimoni natural i cultural es mereixen, un model que passa per un respecte màxim pel medi ambient i la sostenibilitat.

– L’any 2019, l’Ajuntament d’Olivella es va adherir a la certificació de destinació turística responsable Biosphere Destination, un segell que atorga l’Institut de Turisme Responsable, un organisme vinculat a la UNESCO i l’Organització Mundial del Turisme. Què significa per Olivella formar part d’aquesta adhesió?
Per formar part d’aquesta certificació cal complir més de cent requisits relacionats amb polítiques de turisme responsable, desenvolupament econòmic i social de la destinació, conservació del patrimoni cultural, conservació ambiental i satisfacció del client. A més de les administracions públiques, les empreses del territori i altres organitzacions també poden seguir aquestes mesures sostenibles. A Olivella, tenim la vocació de vincular tota la gestió municipal a una pràctica respectuosa amb el medi ambient. Per això ens hem adherim a la certificació. A l’Ajuntament treballem transversalment en aquesta gestió. Per exemple, en esdeveniments que organitzem des del consistori no fem servir plats de plàstics ni ampolles d’aigua de plàstic; quan fem una obra nova intentem que sigui amb plaques fotovoltaiques i amb altres mesures d’eficiència energètica; si contractem una empresa de neteja, cal que utilitzi productes biodegradables i un llarg etcètera. Així mateix, també fem una aposta ferma en quant al desenvolupament urbanístic, que també gira entorn un compromís de sostenibilitat.

– I en quin sentit podem dir que Olivella és un destí de turisme sostenible?
Pel que fa al turisme, intentem dia a dia millorar la gestió pensant en aquesta petjada mediambiental que no volem deixar. També estem adherits a la Carta Europea de Turisme Sostenible pel Parc Natural del Garraf, fet que ens ajuda a treballar i orientar els projectes, en el sentit de poder aprofitar i fer valdre les nostres possibilitats turístiques però sense espoliar la natura, que és el que ens dona la vida. Tenim un espai, el nostre territori municipal, amb tot el que pot oferir als visitants: el seu patrimoni, el paisatge, la natura, els habitatges d’ús turístic, els establiments de restauració, els esdeveniments, la cultura… Oferim tot això a les persones que vulguin visitar-nos per gaudir d’una experiència de vida agradable.

– Com gestioneu els habitatges d’ús turístic?
A Olivella no tenim cap hotel, però l’oferta d’habitatges d’ús turístic (HUT) és abundant, més de 170. Estem treballant en la qualitat d’aquests habitatges i, sobretot, en la idea de promocionar un tipus de públic que pugui aportar coses bones al municipi, i, sobretot, que respectin als seus veïns i veïnes i el seu paisatge. Volem que les persones que vinguin a Olivella ho facin amb un sentiment de gaudir i aprofitar les oportunitats que oferim com a destinació, però també volem que respecti el lloc que visita, sense espoliar-lo. Que el visitant gaudeixi del seu temps a Olivella, i que, al mateix temps, el veí i veïna del municipi estigui satisfet del turisme que rep a la seva població. Volem que l’activitat turística esdevingui una experiència grata per a tothom.

“Volem aprofitar les nostres possibilitats turístiques, però sense espoliar la natura, que és el que ens dona la vida”
Marta Verdejo

– Quins atractius ofereix Olivella? Què trobarem si la triem com a destinació de les nostres vacances o la nostra propera escapada?
Trobaran sobretot tranquil·litat i natura. El nostre municipi forma part del Parc del Garraf, així que qui ens visiti trobarà rutes per a fer senderisme i gaudir de l’aire lliure. Però també tenim patrimoni. Es pot visitar el castell vell, l’església vella, el nucli antic, les masies, el poble abandonat de Jafra, el Palau Novella amb el seu monestir budista, les cabanes, murs i altres elements de pedra seca… També és important la nostra situació, a prop d’altres recursos turístics de la comarca i dels voltants.

– Moltes coses per fer i per veure.
I per viure. Estem treballant en fórmules de turisme vivencial, paquets que combinin les diferents activitats que ofereixen els operadors locals: rutes guiades o autoguiades, mitjançant aplicacions com Natura Local, gimcanes i rutes gamificades per a fer en família, productes artesans, gastronomia, experiències úniques com la visita al Monestir Budista situat al Palau Novella, la descoberta dels cavalls de la Fundació Miranda o l’acompanyament en les feines diàries d’un pastor d’ovelles. O la participació en els esdeveniments que organitzem durant tot l’any.

– Quins esdeveniments destacaries de tots els que es fan a Olivella?
Tenim molts productes culturals de qualitat, com la mostra d’espectacles de carrer de petit format al nucli antic, la Cursa del Margalló, les Fires i festes de tardor… I un festival molt especial: el Feel Chill Experience organitzat per Jaume Silva i Olga Suñol amb la col·laboració de l’ajuntament . És un festival holístic que vincula natura, salut i paisatge. En un cap de setmana (enguany el 4 i 5 de setembre), es programen xerrades de medicina natural i alimentació, banys de bosc, música, tallers de tai-chi o de ioga… Volem que sigui el festival de referència d’Olivella i donar-li un relat que ens pugui servir per a tot l’any. També estem treballant per organitzar un festival local que combinarà música i gastronomia, de la mà de músics i restauradors locals. A Olivella viuen persones amb molta creativitat i talent, músics, artesans, restauradors… Són el nostre valor afegit, el nostre patrimoni immaterial.

 


Turisme Olivella
Plaça Major, s/n
Olivella. Tel. 93 896 80 00
www.olivella.cat

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!