CURS 2022/23

L'Espai Natura arrenca el curs amb els estudis d'FP Agrària a ple rendiment

Redacció | Canyelles | 16-09-2022

Canyelles ha estrenat el nou curs amb bones perspectives i amb novetats a l'Espai Natura, on ja s'imparteixen els estudis de l'FP Agrària. Aquesta formació professional engloba el CFGM d'Aprofitament i Conservació del Medi Natural que es va començar a fer el curs passat. I és que el nou equipament de Can Ferrer de Llacunalba nodreix de formació post-obligatòria el municipi, després que s'hagi enllestit la primera fase de rehabilitació de l'edifici històric.

L'equipament es convertirà en el centre neuràlgic de la Formació Professional Agrària a Canyelles, on també es pot cursar des del curs 2020-21 els ensenyaments de PFI d'Auxiliar d'Activitats Forestals. La primera fase de rehabilitació de l'espai ja està totalment acabada i el centre ja disposa de dos mòduls, taller, laboratori i aules per donar resposta a les necessitats dels alumnes. Tots els espais estan ocupats tant per ús de l'alumnat com de professorat i consergeria.

Escola Sant Nicolau

El curs ha començat a l'escola Sant Nicolau amb un total de 347 alumnes i amb la implantació del Projecte Educatiu Ambients a P3, P4 i P5, que es va posar en marxa el curs passat. Es tracta d'una nova metodologia d’aprenentatge en entorns estimulants on els infants es poden moure lliurement, escollir i desenvolupar-se d’una forma natural en relació als seus interessos i motivacions. Són espais que respecten la diversitat i que tenen en compte en tot moment el ritme individual de cada infant. De la mateixa manera, aquest nou curs s'ha implementat el programa l’Innovamat als cursos superiors, una nova metodologia d’impartir les matemàtiques més vivencial i creativa.

Els Patufets

Per la seva part, la llar d'infants municipal Els Patufets ha iniciat el curs amb 52 alumnes matriculats. Des de fa dos anys s’han introduït novetats com nous elements de joc i elements de preservació de l'espai de nadons o la introducció d'idiomes en el projecte educatiu. Una de les principals novetats del curs és la gratuïtat de l'escolarització dels alumnes d'I2 de la Llar d'Infants Municipal Els Patufets. La Generalitat finança cinc hores d'escolarització diàries durant el curs i l'Ajuntament de Canyelles assumeix el cost de la sisena hora restant. De la mateixa manera, el consistori també es fa càrrec del cost del mes de juliol.

D'altra banda, tant a la llar d'infants con a l'escola es reprendrà aquest curs amb total normalitat el cicle de Xerrades en Família que es programen durant tot el curs.

L'Artífex, formació per a nous artesans i tallers per a infants

L'Artífex, el Centre de Qualificació Professional en Oficis Artesans de Canyelles, també ha posat en marxa la maquinària del nou curs amb una àmplia proposta formativa per a nous artesans i tallers per a infants i joves. Canyelles ha fet de la seva aposta per l'artesania una marca pròpia de dinamització econòmica del municipi, però també diversificació de la formació local i una mostra de suport a l'emprenedoria.

Pintura, dibuix i il·lustració, ceràmica, vidre, fang en volums, pintura, costura i puntes de coixísón les propostes per als adults. I per als infants i joves, l'oferta inclou tallers de pintura, dibuix i elements de Festa Major, vidre, pintura, ceràmica, manualitats creatives i fang en volums.

Els cursos que ofereix l’Artífex són de continuïtat anual, i de caràcter professional, on es combina la formació teòrica amb la pràctica, que imparteixen professors especialitzats i amb experiència. Es tracta d'una formació basada en els requeriments del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) de forma que es poden obtenir els certificats de professionalitat. Els alumnes es formen en el coneixement profund de les diferents tècniques de cada disciplina artística, en l’ús dels diversos materials I eines emprades en cada modalitat. Pel que fa als tallers, són una iniciació al coneixement d’aquests oficis artesans i de les diverses disciplines artístiques. 

Consells municipals

El Consell d'Infants de Canyelles, creat el curs passat, tindrà continuïtat i se seguirà treballant en els projectes que ja estan en marxa, com la creació d'un carril bici que uneixi tots els nuclis educatius del municipi o la creació d'un parc de natura. Enguany, a més, es crearà el Consell de Joves a l'Institut Pla del Bosc, la qual cosa  permetrà la continuació del treball iniciat pels alumnes que el curs passat feien sisè i que ara han passat a 1r d'ESO.

El Consell d'Infants està integrat per alumnes de 5è i 6è de l'Escola Sant Nicolau i es va constituir el febrer de 2022. Des d'aleshores l’Ajuntament de Canyelles i l'Escola Sant Nicolau treballen conjuntament en el funcionament d'aquest nou òrgan de participació ciutadana, que dona veu als més petits i que els permet conèixer com funciona l’Ajuntament i les institucions públiques, promovent els valors del diàleg, la negociació i el treball en equip. Els integrats del Consell d'Infants treballen en temes i propostes concrets, que després es tradueixen en accions a fer al municipi, que s'inclouran en el pressupost municipal.

Canyelles ofereix cursos d'anglès gratuïts

Una altra de les novetats del nou curs és que l'Ajuntament de Canyelles ofereix formacions d'anglès online totalment gratuïtes. L'objectiu és afavorir l'ocupació de les persones aturades, tot i que també estan obertes a persones en actiu per millorar les seves competències curriculars.

Les formacions que s'ofereixen són en modalitat a distàncies, concretament dels nivells A1 i A2 d'anglès. Cada formació consta de  dues sessions a la setmana i tenen una durada total de 65 hores.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local