SEPES Atenció Domiciliària assegura la qualitat de vida de les persones i un servei professional

Susana Nogueira | Vilanova i la Geltrú | 16-11-2022

SEPES Atenció Domiciliària sorgeix fa més de 15 anys amb l’objectiu d’atendre les necessitats bàsiques de les persones en matèria de salut, psicològiques i socials que ho requereixen. Atenen a les persones, sense sortir de la seva llar, per contribuir en la millora de la qualitat de vida, tant de les usuàries com dels familiars. Compta amb un equip de professionals qualificats i formats per una atenció més eficaç. És un servei dirigit a infants, adolescents i gent gran. La gerent de SEPES Atenció Domiciliària, Gemma Montero, ens parla del servei.

És un servei de “qualitat, personalitzat i proper a les famílies”, ja que primer de tot ofereix la possibilitat que qualsevol demani informació i comprovi que hi ha un equip humà darrere. Es fa molt seguiment amb la família per conèixer en quina situació es troba la persona usuària, què opinen de la treballadora, dubtes o anomalies. El més important del servei és “la qualitat de vida i la professionalitat”.

Funcionament

En general les persones que atenen són grans. Normalment, la família detecta un problema o dependència de l’usuari/a que genera inquietuds, com falta d’higiene, d’alimentació i/o no sortir de casa. SEPES actua i els hi ofereix professionals que poden estar 6, 8 o 24 hores a disposició de la persona que necessita atenció. La tasca és descobrir per què aquella persona que es feia el dinar, sortia... ara no ho fa. Montero afirma que normalment “hi ha darrere un tema de soledat, dependència o alguna patologia. Per exemple, a vegades deixen de fer-se la higiene perquè els hi fa por entrar i sortir de la banyera o deixen de sortir al carrer perquè no tenen la mateixa estabilitat que abans i tenen por de caure i fer-se mal. Aquestes persones acostumen a entrar en bucle, no fan la higiene, no tenen una alimentació adequada i hi ha un davallament de l’estat anímic. Aquesta seria la demanda habitual que tenim”.

A partir de tenir les dades de la situació de la persona es fa un pla d’intervenció, on els professionals valoren la patologia i necessitat i on cal intervenir. Hi ha que necessiten una estimulació cognitiva o una potenciació de l’autonomia, és a dir, un dels objectius és que la professional no hagi de substituir a aquesta persona a fer les seves tasques, sinó que li ha de donar eines perquè aquesta sigui tan autònoma com sigui possible i comenci a fer allò que havia perdut. Montero assegura que és una tasca “molt psicològica”. “Tenint en compte les seves limitacions, volem que continuï fent les seves rutines, com anar a comprar, però li proporcionem l’ajuda que necessita amb l’acompanyament d’un professional”.

SEPES s’encarrega de la selecció del professional i tots els tràmits burocràtics. Per altra banda, faciliten a la persona usuària contractar a la professional i si es produeix alguna urgència amb la cuidadora, cobreixen la baixa al més aviat possible. Els serveis que més es demanen són d’interinatge, la cuidadora conviu al domicili.

Amb SEPES les persones guanyen qualitat de vida sense moure’s del domicili

Gemma Montero com a experta en atenció domiciliària manifesta que en una residència l’usuari s’ha d’adaptar a unes noves rutines, però en el domicili com segueix a casa seva, decideix el que vol, com i què necessita. “Les treballadores familiars tenim eines per fer, per exemple, que una persona que no es vol dutxar, pugui fer-ho sense forçar-la. Si tenen una banyera posem una cadira, és a dir, facilitem i ens adaptem a les seves pròpies necessitats i després reforcem els seus actes perquè se sentin autònomes”. Per això l’objectiu del servei és oferir qualitat de vida al usuari/a el màxim de temps possible en el seu domicili i així evitar l’ingrés a residència.

SEPES treballa la tasca educativa, preventiva, social i assistencial

Per mantenir la qualitat de vida d’una persona treballen quatre tasques: l’educativa, la preventiva, la social i l’assistencial, tenint en compte els factors psicològics, socials i de salut de la persona atesa. Els professionals, valorant les necessitats, ajuden a cobrir-les treballant totes les tasques d’estimulació cognitiva.

La socialització és un dels problemes més freqüents

Hi ha persones que quan arriben a una determinada edat, per diferents raons, deixen de sortir al carrer i després és difícil que reprenguin aquesta acció. El servei treballa l’aspecte psicològic i potencia l’autoestima i l’autonomia. És important que la treballadora familiar comenci a fer estratègies. “Teníem una senyora que feia tres anys que no sortia al carrer per por a caure i quan la treballadora va anar a casa seva, va veure que li agradava molt la pintura. La seva estratègia va ser buscar exposicions i xerrades relacionades amb la pintura que la motivessin a sortir. Tot i que va ser difícil, finalment, es va animar. Es tracta de trobar l’afició o allò que li motivi”, ha explicat Montero.

 


SEPES ATENCIÓ DOMICILIÀRIA
Serveis de proximitat i equip de suport a domicili
 

Carrer de la Llibertat, 64, 08800 Vilanova i la Geltrú, Barcelona
93 815 63 34  - 607 16 26 06
https://sepes.net/ca/contacte/

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local