LA FESTA DEL XATÓ

Vilanova i la Geltrú dona el tret de sortida a la temporada de xató

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 28-11-2022

El Mercat de Mar de Vilanova i la Geltrú ha acollit aquest diumenge la Festa del Xató, un esdeveniment gastronòmic que ha donat el tret de sortida a la temporada del plat més típic i al volant del qual gira bona part de la marca turística de la ciutat. El Concurs Nacional del Xató, la xatonada popular i la degustació de tapes al Mercat de Mar han servit per estrenar la ruta gastronòmica i reivindicar Vilanova i la Geltrú com a capital del xató. Mònica Condés, Dolors Mestre i Maria Fuensanta han estat les guanyadores del primer, segon i tercer premi, respectivament, del concurs de xató, un dels actes central de la festa juntament amb el nomenament dels xatonaires d'honor d'aquest any, els Bordegassos de Vilanova i la Geltrú, i Oriol Balaguer, actual embaixador de la Ruta del Xató.

I és que un any més, l'últim diumenge de novembre s'ha celebrat el Festival del Xató i la Festa dels Mercats al Mercat de Mar, una oportunitat única per donar a conéixer els productes necessaris per elaborar un autèntic xató de Vilanova i la Geltrú i comprar-los a les parades dels mercats municipals. La jornada festiva ha estat acompanyada d'una variada degustació de tapes elaborades amb productes que habitualment ofereixen els paradistes del Mercat de Mar, que han omplert l'equipament amb creativitat i aliments de primera qualitat.

Els alls, les ametlles i les avellanes, les nyores, el pa, l'oli, la sal i el vinagre donen vida al xató més vilanoví, on no poden faltar l'escarola perruqueta, el bacallà esqueixat, la tonyina esqueixada, les anxoves i les olives arbequines i d'Aragó. I a partir d'aquests ingredients, cada casa i cada família posa el seu segell personal a la salsa i l'amanida.

Els orígens del plat es remunten a la cerimònia d'aixetonar la bóta, que consistia a posar-li una petita aixeta -l'aixetó- que permetia treure'n el vi. Era l'inici de la festa, i com tota festa anava acompanyada d'un àpat. Aquest àpat estava format per ingredients salats, per descomptat, l'anxova, la tonyina i el bacallà, que eren habituals en el rebost de pagès. Aquests ingredients s'acompanyaven amb unes fulles de la verdura del temps del fred, com ara una bona escarola, i tot plegat s'enriquia amb una salsa. Aquella salsa es feia amb tècniques de clares connotacions àrabs, que eren d'ús comú entre la pagesia. I s'explica que aquell plat, a l'hora de batejar-lo, ja tenia el nom predestinat: "Si aixetonaven, doncs Xató".

La temporada del xató ha començat i la ruta ja està en marxa per connectar els diferents municipis del Penedès, units per aquest plat únic i emblemàtic. Però a Vilanova i la Geltrú, si hi ha una festa vinculada al xató és el Carnaval. 

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local