ECONOMIA CIRCULAR I GESTIÓ RESPONSABLE DE RESIDUS

L’Agroparc Penedès d’Ametller Origen, un futur neutre en emissions de CO2

Redacció | Vilafranca del Penedès | 20-04-2023

Plaques fotovoltaiques. Ametller Origen. Ametller Origen

Plaques fotovoltaiques. Ametller Origen. Ametller Origen

Els experts són clars: ja no hi ha marxa enrere per fer front al canvi climàtic i les prediccions apunten que el límit de 1,5 graus d’augment de la temperatura de la terra se superà en, aproximadament, cinc anys, abans del que estava previst. Davant d’aquesta perspectiva, l’escenari no és altre que la implicació de tots els actors per lluitar i ajudar a mitigar aquesta tendència.

En aquest sentit, i en línia amb la nostra estratègia de sostenibilitat, des d’Ametller Origen fa temps que fem camí cap a un món més sostenible per ser una empresa neutra en emissions de CO2. És per això que des de l’any 2012 treballem en la reducció de les emissions de carboni i altres gasos amb efecte d’hivernacle (GEH). En aquesta línia, durant l’última dècada, tot i haver duplicat el nombre de botigues, hem aconseguit reduir el 40% de les emissions directes de carboni i altres gasos d’efecte hivernacle del negoci de la distribució gràcies al pla d’acció d’eficiència energètica i descarbonització que hem aplicat en paral·lel a la nostra estratègia de creixement. Enguany, hem posat en marxa un pla d’acció amb els nostres proveïdors per reduir la petjada de carboni al llarg de tota la cadena de subministrament.

Quines mesures estem aplicant per aconseguir la neutralitat climàtica?

En primer lloc, apostem per l’agricultura sostenible i cultivem a través de tècniques i procediments amb un mínim impacte mediambiental i que ens garanteixen una producció i un desenvolupament sostenibles. Així doncs, treballem d’acord els principis de l’agricultura sostenible reduint la petjada de CO2, la petjada hídrica i de consum energètic i maximitzant l’absorció de carboni. D’altra banda, ecodissenyem els envasos per reduir especialment el consum de plàstic d’un sol ús i escollim sempre la solució més sostenible segons el cicle de vida del material, és a dir, que sigui possible la seva reutilització, reciclatge o compostatge en les condicions de gestió actuals. En aquesta línia, fomentem la implementació de solucions d'economia circular i la gestió responsable de residus, desenvolupant projectes innovadors per fomentar un canvi d'hàbits i implantar a les botigues la recollida selectiva d'alguns envasos. Una altra de les accions és la lluita constant contra el malbaratament alimentari, aplicant diferents iniciatives al llarg de la nostra cadena de valor, tant en l'activitat agrària, com en la producció o en la comercialització, amb la finalitat de minimitzar els residus i les emissions de GEH generades. Finalment, garantim productes de qualitat, ètics i sostenibles. Per això, tota la nostra carn té el segell Welfair TM de benestar animal.


Un futur neutre d’emissions

Treballem per fer realitat un futur totalment descarbonitzat i neutre en emissions, que culminarà amb el projecte Agroparc Penedès, el clúster agroalimentari 100% sostenible i circular que volem posar en marxa per transformar el model productiu actual. Es tracta del primer districte d’energia positiva i CO2 negatiu on produirem, de manera més eficient i sostenible, aliments d’una major qualitat nutritiva i organolèptica, amb una disminució molt rellevant de la petjada de carboni i hídrica. Tanmateix, amb el projecte de l'Agroparc Penedès farem una aposta innovadora amb la reutilització de l'aigua dels processos industrials que després de ser depurada utilitzarem per regar els cultius.
 

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local