PARC NATURAL

Olivella aposta per renovar la xarxa d'abastament d'aigua per garantir el servei i evitar fuites

Redacció | Olivella | 20-04-2023

Olivella aposta per renovar la xarxa d'abastament d'aigua per garantir el servei i evitar fuites. Ajuntament d'Olivella

Olivella aposta per renovar la xarxa d'abastament d'aigua per garantir el servei i evitar fuites. Ajuntament d'Olivella

Olivella ha posat en marxa en les darreres setmanes la portada d'aigua potable (Aigua Ter-Llobregat) a Mas Mestre, unes obres que han suposat la construcció d'una xarxa que comunicarà el dipòsit de Can Surià amb Mas Mestre i que completen el mapa local ja que aquesta urbanització era l'única que encara no estava connectada a la xarxa i s'abastia mitjançant aigua de pou. I és que el municipi ha fet una aposta important per renovar la xarxa d'abastament d'aigua per garantir el servei a tota la població, però també per racionalitzar el seu ús evitant fuites o pèrdues innecessàries.

L'alcaldessa d'Olivella, Marta Verdejo, ha explicat que la inversió d'1,5 milions d'euros d'aquesta obra contribueix a “fer que la xarxa de distribució d'aigua potable sigui més eficient i millori el rendiment general”. De fet, s’han eliminat sis dipòsits, s’han construït dos de nous amb capacitat suficient per garantir el subministrament i s’ha renovat part de la xarxa de distribució, una inversió urgent en l'actual context de sequera. Verdejo recorda que el municipi té “una xarxa en baixa molt antiga i precària que volem renovar, però que representa una inversió molt important per a un ajuntament com el nostre, ja que fer-ho al 10% de la xarxa seran uns 2,5 milions d'euros”.

Olivella disposa actualment d’una xarxa d’arribada de l’aigua als dipòsits molt més eficient, però l'alcaldessa apunta que el repte ara és la xarxa d'abastament a les cases i que un dels punts més crítics és a la urbanització Mas Milà: “En el context de sequera és urgent posar al dia les xarxes perquè estem a un rendiment per sota del 50%”, alerta Verdejo.

En aquest sentit, Olivella està treballant en un projecte d'aprofitament d'aigües regenerades, com les de pluja o les d'una depuradora fent un tercer tractament i aprofitar aquest aigua per al reg o per altres usos com podrien ser les basses contra incendis.

I és que la gestió forestal és un altre dels grans reptes del municipi en matèria mediambiental. L'alcaldessa d'Olivella recorda que els experts pronostiquen un estiu molt complicat perquè no plou ni sembla que plourà aquesta primavera: “ens hem de preparar i prevenir dels incendis forestals, per això Olivella treballa en la neteja de franges forestals de forma continua durnat tot l'any i hem gastat uns 100.000 euros en neteja subsidiària de parcel·les”.

La col·laboració amb les ADF és clau per reduir els riscos en un municipi com Olivella: “Hem destinat 50.000 euros a la compra de dos vehicles nous que ens permeten tenir ara un camió a la zona del parc del Garraf que en cas d'inendi podria arribar ràpidament i tenir-ne un altre a la zona centre per cobrir la resta d'urbanitzacions”, assenyala Verdejo.

Paral·lelament, Olivella treballa amb els bombers en un projecte pilot de defensa prèvia: “la idea és habilitar a la Plana Novella una zona de seguretat per al treball de bombers i, si fos necessari, de confinament de veïns. S'ha estudiat per on entra habitualment el foc i es farà una aclarida a la finca del monestir budista de la Plana Novella per disposar d’un espai de refugi i evitar, per una banda, que el foc que ve per allà avanci cap a la urbanització i, per altra, evitar desplaçaments en l'evacuació dels veïns que es quan hi ha situacions de major risc. Igualment, els bombers podrien tenir-hi un punt de seguretat en cas d'incendi”. L'alcaldessa ha explicat que es desemboscarà una part de la finca i es deixarà la zona preparada per fer plantació agrícola, on es pugui, i per clarejar la resta.

Els serveis bàsics com l'aigua i la gestió forestals són les prioritats per a un municipi petit com Olivella ubicat al cor del parc del Garraf. Però des del consistori ja es treballa en altres projecte com la creació de comunitats energètiques. L'objectiu és implementar a les urbanitzacions l'energia fotovoltaica i la biomassa: “La biomassa ha de ser clau per a la gestió forestal d'Olivella i per a una gestió sostenible dels boscos”.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local