SALUT I NUTRICIO

La camamilla i els seus beneficis per a la nostra salut

AMIC / Eva Remolina | Vilanova i la Geltrú | 30-05-2023

Camamilla . Getty Images / AMIC

Camamilla . Getty Images / AMIC

El seu nom científic és Matricària chamomilla, i és coneguda per les seves flors petites i blanques amb un centre groc. La camamilla es conrea en diverses parts del món pels seus usos medicinals i la seva agradable aroma.

Quant al seu cultiu, la camamilla prefereix créixer en sòls ben drenats i amb pH neutre. Es pot sembrar directament en el sòl o en tests, encara que requereix una exposició al sol d'almenys sis hores al dia. És una planta que pot tolerar temperatures baixes i altes, però creix millor en climes temperats.

Les propietats de la camamilla són conegudes des de fa segles. S'ha utilitzat tradicionalment com a remei natural per a una varietat de malalties i afeccions. Algunes de les seves propietats més destacades serien:

Propietats calmants: La camamilla té un efecte relaxant i ajuda a alleujar l'estrès, l'ansietat i l'insomni.

Propietats digestives: La camamilla té efectes beneficiosos en el sistema digestiu. Alleuja els espasmes estomacals, redueix la inflamació i alleuja el malestar estomacal, els gasos i les nàusees. També s'usa per a tractar trastorns com la indigestió i la síndrome de l'intestí irritable.

Propietats antiinflamatòries i cicatritzants: La camamilla conté compostos amb propietats antiinflamatòries que poden ajudar a reduir la inflamació en la pell. A més, es fa servir de manera tòpica, per a accelerar la cicatrització de ferides lleus, cremades i úlceres.

Propietats antioxidants: La camamilla conté antioxidants que ajuden a protegir el cos contra el mal causat pels radicals lliures. Aquests antioxidants poden tenir efectes beneficiosos per a la salut en general i poden ajudar a reduir el risc de malalties cròniques.

 

Propietats de la menta

La menta és una planta aromàtica pertanyent a la família de les Lamiàcies, molt utilitzada en la cuina, la medicina i la cosmètica a causa de la seva agradable aroma i les seves diverses propietats beneficioses per a la salut. Aquestes són algunes de les seves funcions més destacades:

Digestives: La menta és coneguda per les seves propietats carminatives, cosa que significa que ajuda a alleujar els trastorns digestius com la indigestió, els gasos i la inflor. També estimula la producció de bilis, la qual cosa afavoreix la digestió dels greixos.

Refrescants i estimulants: L'oli de menta té un efecte refrescant i estimulant en el cos i la ment. Pot ajudar a alleujar la fatiga, millorar la concentració i augmentar l'energia.

Antiespasmòdiques: La menta pot ajudar a relaxar els músculs i alleujar les enrampades, sigui en el sistema digestiu o en altres músculs del cos.

Analgèsiques: La menta s'usa comunament per a alleujar maldecaps, dolors musculars i dolors articulars. També es pot aplicar tòpicament per a alleujar la coïssor i l'enrogiment causats per picades d'insectes.

La menta sol fer-se servir en infusions, en la cuina com a condiment aromàtic, en cosmètics i en la cura bucal. De fet, apareix comunament en pastes de dents, col·lutoris i xiclets, a causa de la seva capacitat per a refrescar l'alè i promoure la salut bucal.

És important tenir en compte que, si bé la menta és segura per a la majoria de les persones, unes altres poden ser al·lèrgiques, per la qual cosa si aquest és el cas, és recomanable consultar a un professional de la salut abans d'utilitzar-la amb finalitats medicinals, especialment si es tenen patologies preexistents o s'està prenent medicació.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local