MULTIÒPTICAS

Entendre i abordar la presbícia: el desafiament de la visió madura

Sheima Abdelmalek | Vilanova i la Geltrú | 17-11-2023

Entendre i abordar la presbícia: el desafiament de la visió madura. Sheima Abdelmalek

Entendre i abordar la presbícia: el desafiament de la visió madura. Sheima Abdelmalek

Avui, explorem el fenomen de la presbícia, una condició visual que afecta moltes persones a mesura que envellim. La presbícia, coneguda com a vista cansada, és un procés natural que es produeix a causa del deteriorament gradual de la capacitat del cristal·lí de l'ull per enfocar-se correctament en objectes pròxims.

A mida que la població envelleix, la presbícia es converteix en una preocupació comuna. Sovint comença al voltant dels quaranta anys i es manifesta amb dificultats per llegir textos petits o veure objectes de prop. Aquest fenomen es deu a la pèrdua de flexibilitat del cristal·lí, que ja no pot ajustar-se tan fàcilment per a la visió propera.

Les opcions per abordar la presbícia són diverses. Moltes persones opten per ulleres de lectura o lents de contacte especials per a la visió propera. Altres consideren tècniques quirúrgiques com la cirurgia refractiva o l'ús de lents intraoculars per millorar la visió. És important destacar que la presbícia no és evitable, però pot gestionar-se amb èxit amb la col·laboració d'un professional de la salut ocular. Un examen regular de la vista és fonamental per a diagnosticar la presbícia a temps i establir un pla de tractament adequat.

Professionals com la Marta de Multiòpticas de Vilanova i la Geltrú, situada al carrer Sant Sebastià número 3, ens ha ajudat a resoldre alguns dubtes que teníem sobre el tema.

 

Hi ha algun factor que faci que la presbícia aparegui abans?

El nostre ull funciona com una sofisticada càmera, amb una lent interna que actua com un zoom, permetent-nos enfocar objectes propers. Aquesta lent, impulsada per un bombeig, fa possible la capacitat de veure de prop. No obstant això, amb els anys, els lligaments d'aquesta lent es desgasten, perdent capacitat de focalització i donant pas a la presbícia o vista cansada, un fenomen que sovint es manifesta a partir dels quaranta anys.

Tot i que utilitzem àmpliament mòbils i ordinadors actualment, això no accelera la presència d'aquest problema. La presbícia es desencadena pel desgast natural, i si bé és cert que aquells que treballen amb ordinadors poden percebre-ho lleugerament abans, això no implica que sigui culpa de la tecnologia, sinó que la tecnologia és un factor que ajuda al fet que aparegui amb més facilitat.

Una vegada apareix, pot progressar?

Sí, la presbícia pot experimentar un cert grau de progressió després del seu inici al voltant dels quaranta anys. A mesura que els lligaments de la lent intraocular es desgasten amb el temps, la capacitat de focalització es veu afectada, provocant una més notable dificultat per veure de prop. Aquesta progressió, tot i ser una part natural del procés de l'envelliment ocular, no és il·limitada. Després d'un cert període, la presbícia sol estabilitzar-se, arribant a un punt en què la pèrdua addicional de la capacitat de veure de prop es redueix. Això permet als individus afectats adaptar-se a aquesta nova dinàmica visual i prendre les mesures adequades, com l'ús de cristalls progressius o altres opcions de corregidors, per millorar la seva qualitat de visió en situacions de prop.

Quines són les solucions per a la presbícia?

Hi ha diverses solucions. Si ja es fa servir una graduació, els vidres progressius són la millor opció, ja que ofereixen totes les graduacions necessàries per a totes les distàncies en un mateix vidre. Per aquells que només pateixen de presbícia, es poden fer ulleres específiques només per veure de prop, utilitzades exclusivament per llegir, mirar el mòbil o l'ordinador.

Les persones que treballen en una oficina, tenen una altra opció anomenada vidres ocupacionals, semblants als progressius, però només amb dues distàncies: mitjana i curta. 

Hi ha alguna opció per a aquelles persones que no volen portar ulleres?

Les lents de contacte progressives són una opció, però no són tan precises com les ulleres. Malgrat això, es recomana sempre tenir unes ulleres, en algunes situacions, com ser professor de parvulari o d'educació física, o executar activitats físiques, les lents ofereixen més comoditat. Dins del món de les lents de contacte, hi ha les mensuals i, d'altra banda, les diàries, que són d'un sol ús. Descobreix ara les opcions que milloren la teva visió sense comprometre l'estil de vida.

Amb una comprensió més profunda de la presbícia, podem abordar aquesta etapa natural de la vida amb les opcions més informades i assegurar-nos que la nostra visió madura sigui tan nítida com sempre.


MULTIOPTICAS Vilanova i la Geltrú
Retinografia, Tonometria
C/ Sant Sebastià, 3 
Vilanova i la Geltrú, 08800
931819772

https://www.multiopticas.com/es/home/

 

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local