EIX CICLABLE

Del camí pedalable a les rutes senyalitzades a Vilanova i la Geltrú

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 15-01-2024

Renaturalització de la platja Llarga de Vilanova i la Geltrú. CC Garraf

Renaturalització de la platja Llarga de Vilanova i la Geltrú. CC Garraf

La capital del Garraf està fent un salt qualitatiu en protecció i promoció del seu patrimoni natural, gràcies al projecte comarcal “Garraf: camins, patrimoni i natura”, subvencionat pels fons europeus FEDER. Aquest estiu es va dur a terme la restauració de l'espai protegit de la Platja Llarga, una de les últimes platges naturals de la costa barcelonina que ara recuperar els hàbitats de llacunes litorals i aiguamolls costaners de l'espai interior de la platja que es van veure alterats fa dècades amb els processos d'urbanització que afectaven el sector. Aquest és un dels grans projectes que formen part de l'aposta del consell comarcal pel "Garraf: camins, patrimoni i natura" i el seu objectiu és retornar a la platja Llarga els valors biològics, ecològics i paisatgístics perduts en aquest temps, donant-li un ús social, i introduïnt la vessant educativa en el procés.

Les obres que s'han dut a terme han tingut un cost d'uns 360 mil euros, dels quals la meitat estan subvencionats pels fons europeus FEDER, però el més ressenyable és que a més de la recuperació ecològica, el projecte tècnic executiu preveu dotar l'espai d'un ús social i educatiu, preveient l'adequació dels camins i la construcció d'un centre de recepció i d'interpretació per als visitants.

Els treballs d'aquest estiu han permès eliminar la imatge de les restes de terres i d'obra de l'inici d'urbanització que es va fer fa anys, un record constant a la zona del procés d'urbanització al que s'havia de sotmetre la platja. Amb la renaturalització de llacunes i zones humides es vol afavorir la presència d'aus i crear dues plataformes d'observació, però els treballs també suposen una garantia d'accessibilitat a la platja amb vials, passeres i plataformes adaptades. La Platja Llarga es consolida com un recurs vital al litoral que ofereix una sortida al mar del connector biològic dels Parcs del Foix i el Garraf.

La història de la Platja Llarga

La Platja Llarga és un espai d'unes 10 hectàrees situat a l'extrem sud del terme municipal de Vilanova i la Geltrú. Forma part d'una antiga zona d'aiguamolls i dunes litorals presents a la zona del delta del riu Foix coneguda amb el nom de “El Prat”. Aquest espai és l'última zona natural que resta de l'antic delta del riu i és, amb la platja dels Muntanyans de Torredembarra, l'únic espai litoral d'aquestes característiques al llarg de la costa entre el Delta de l‘Ebre i el Delta del Llobregat. Després d'un intent d'urbanització, es va consensuar aturar el procés i renaturalitzar la zona amb diversos plans de protecció.

Camí Pedalable a Vilanova i la Geltrú

Dins del projecte comarcal “Garraf: camins, patrimoni i natura”, Vilanova i la Geltrú ha fet una aposta per la construcció de carrils bici dins de la trama urbana, però també per garantir la connexió amb els municipis veïns i les rutes natural de la comarca. El camí pedalable de Vilanova i la Geltrú va iniciar-se amb l'adequació del pas de vianants i bicicletes sota les vies del carrer Josep Coroleu, la reordenació de la rotonda del passeig Marítim i la implantació d'una senyalització d'orientació al llarg de tot el recorregut ciclable.

L’objectiu d’aquest projecte, subvencionat pels fons europeus FEDER, és valorar i fer difusió del patrimoni natural i cultural de la façana marítima del municipi de Vilanova i la Geltrú per potenciar el turisme cultural. De fet, el projecte inclou la senyalització d’elements, l’elaboració de materials de difusió amb informació de cada itinerari i de cada element senyalitzat, i la creació d’una aplicació mòbil. 

 

Feder Eix 6

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local