CURS 2024/25

Vilanova i la Geltrú garanteix l’ESO a l’institut Lluch i Rafecas als alumnes que comencin el proper curs

Míriam de Lamo | Vilanova i la Geltrú | 25-02-2024

La regidora d'Educació de Vilanova i la Geltrú, Rosalía Márquez. Míriam de Lamo

La regidora d'Educació de Vilanova i la Geltrú, Rosalía Márquez. Míriam de Lamo

La regidora d'Educació de Vilanova, Rosalía Márquez, garanteix que els i les alumnes que iniciïn l'ESO a l'institut Lluch i Rafecas el curs 2024-2025 podran acabar la seva educació al centre, atès que la seva conversió en un Centre de formació ferroviària serà progressiva. L'institut comptarà amb tres grups de primer d'ESO el curs vinent, un ensenyament que serà compatible amb la formació ferroviària que s'anirà desplegant els propers anys, segons la regidora. Márquez atribueix a una “confusió” el fet que, el passat desembre, la Generalitat anunciés que el Lluch i Rafecas es convertiria en el Centre de formació ferroviària de Catalunya i la gent “comencés a suposar que no tindria ESO”. Segons la representant del govern local, l'Ajuntament està a l'espera de rebre el catàleg de formació ferroviària que anirà impartint el centre, però a hores d'ara “no hi ha una planificació” i s'anirà ampliant “de manera paulatina”, per tal que pugui conviure amb l'Ensenyament Secundari Obligatori..

“Vam valorar la necessitat de fer un procés tranquil, tenint en compte que això suposa una afectació a la resta d'instituts”, explica la responsable d'Educació en referència al nou rumb que vol donar-se a l'IES Lluch i Rafecas. “Amb serveis territorials hem estat tractant molt aquest tema, tenim una comunicació molt estreta, bona i oberta”, destaca Rosalía Márquez, que reconeix que un dels objectius primordials de l'Ajuntament és que “la conseqüència per a la resta de centres no sigui molt greu”.  Segons Márquez, el proper curs serà “de traspàs perquè la gent comenci a veure que és un centre integrat”. “Tots els canvis provoquen reaccions bones i dolentes, però ser un centre integrat referent a Catalunya en temes ferroviaris és molt bo per a la ciutat de Vilanova. Crec que hem de veure més les coses positives que porten aquest centre, que el departament hagi comptat amb el Rafecas perquè sigui un centre integrat és un orgull. Que haurem de reajustar-nos? Com tots els canvis”, diu Márquez. “Per a mi són importants les famílies, han de tenir clar que si els seus fills comencen primer d'ESO al Rafecas, finalitzaran al Rafecas. No haurà canvis d'institut, poden estar tranquils. El Rafecas és un centre de referència de l'ESO, hi ha moltes famílies que volen anar-hi, jo vaig ser una d'elles, de fet, i estic molt contenta dels meus dos fills, que hi van anar. Aquest any ho tindrem garantir de primer a quart”, assegura la regidora.

Es manté l'oferta d'I3 i de primer d'ESO

Vilanova afronta les preinscripcions escolars del proper curs mantenint la mateixa l'oferta d'I3 de l'actual, amb 18 grups a l'escola pública i 9 a la concertada. La ràtio de l'alumnat pujarà lleugerament als centres públics -passa de 18 a 19- i es mantindrà als concertats, amb 20 alumnes per aula. Pel que fa a 1r d’ESO, també continua la mateixa oferta:17 grups als centres públics, on la ràtio baixa de 30 a 29 alumnes a la pública, i 9  grups als concertats, on es mantenen els 30 alumnes per classe. En el cas d'Educació infantil de segon cicle (3-6 anys) i educació primària (6-12 anys), les preinscripcions hauran de realitzar-se entre el 6 i el 20 de març i del 8 al 20 de març en el cas de l'Educació secundària obligatòria. Per a la ESO, la preinscripció escolar serà del 8 al 20 de març. La regidora fa una valoració molt positiva de les visites a les escoles que està realitzant -les trobades s'han iniciat als centres públics i continuaran als concertats- i destaca que “tots els centres tenen uns projectes educatius fantàstics”. “Està bé que les famílies vagin a les jornades de portes obertes per conèixer-los”, apunta Márquez. Vilanova es manté com a zona única a l'hora de poder escollir centre educatiu, i els criteris prioritaris que ofereixen punts a les famílies continuaran sent l'existència de germans/es al centre (50 punts), la residència a Vilanova (30 punts),i  l'adreça del lloc de treball del pare, mare o tutor/a a Vilanova (20 punts).

La regidora d'Educació destaca el treball que es fa des del municipi per encabir alumnat al llarg del curs a través de la “matrícula viva”, tenint en compte que “es valora cada cas de manera individual”. “S'analitzen totes les circumstàncies perquè l'alumne vagi al centre més adequat”, explica. Pel que fa a l’escola inclusiva, l'Ajuntament està treballant amb tots els recursos existents, a l’espera que la Generalitat desplegui el decret d’inclusió permetria disposar de més recursos. Márquez apunta que el 2023 va haver un important augment de la dotació destinada a la inclusió. La regidora assegura que també s'estan tenint converses amb els serveis territorials d'Educació per poder cobrir les necessitats inclusives o bé destinant-hi més professionals, o bé formant mestres que treballen a les aules ordinàries.

La Fira Zona E es celebrarà enguany els dies 6 i 7 de març a la plaça del Mercat per tal d'informar sobre l'oferta formativa postobligatòria (a partir de l'ESO) existent a la comarca del Garraf a aquells col·lectius més especialment interessats en formar-se. Fins a 1.400 alumnes ja han confirmat la seva assisstència a través de visites concertades. Oferir un servei d'informació i orientació educativa d'atenció personal a les persones interessades en formar-se que les ajudi en la decisió de fixar els seus itineraris formatius és un dels objectius essencials de la mostra, que enguany incorporarà un estand de l'Institut Obert de Catalunya i del Centre de Noves Oportunitats. A més, comptarà amb la Zona E plus, orientada a alumnes que estan acabant estudis de Batxillerat.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local