CURS 2024/25

Canyelles aposta per l'artesania i la natura per oferir una formació diferent i especialitzada

Redacció | Canyelles | 25-02-2024

El municipi de Canyelles ha fet una aposta per l'artesania i la natura per oferir una formació especialitzada a la població i diferenciada de la resta de la comarca. Així va néixer l'Artífex, l'escola municipal d'artesania que s'ha consolidat com un espai de referència. Aquest curs, una nova promoció de sis alumnes obtindrà el Carnet d’artesà/na. Tots ells són alumnes de l'especialitat del vidre i ja han presentat el seu treball al Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), organisme que expedeix aquesta acreditació oficial de la Generalitat de Catalunya.

I és que aquesta certificació s’obté després de certificar una formació i una dedicació com la que s’ofereix a l’Artífex, el Centre de Qualificació Professional en Oficis Artesans de Canyelles. El centre programa una formació postobligatòria especialitzada i única, en aquest cas, els oficis antics i l’artesania, que amplia amb formació per a nous artesans i tallers per a infants i joves.

Els cursos que ofereix l’Artífex són de continuïtat anual, i de caràcter professional, on es combina la formació teòrica amb la pràctica, que imparteixen professors especialitzats i amb experiència. Pintura i dibuix, ceràmica, vidre, fang en volums, macramé, costura i puntes de
coixí són les propostes que té el centre per als adults; però els infants i joves poden cursar tallers de pintura, cerámica i vidre i arteràpia.

L'artesania és una de les marques de Canyelles, igual que ho és la natura, per la seva privilegiada ubicació al Garraf. Precisament per això, el municipi ha apostat per la formació professional en la branca agrària. El Canyelles Espai Natura és el centre neuràlgic d’aquests estudis i actualment, ofereix un Grau Mitjà de Formació Professional d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural

Des de l'Ajuntament, l’objectiu és implementar l’oferta d’estudis de la família agrària amb graus superiors per arribar a acollir també estudis universitaris d’aquesta branca.

Preinscripcions per al curs 2024-25

Més enllà de la formació postobligatòria, Canyelles prepara el procés de preiscripcions amb il·lusió i els deures fets. L’Institut Pla del Bosc, qeu aquest curs ha celebrat el seu desè aniversari, acull els quatre cursos d’ESO i forma part de la xarxa d’escoles verdes de la Generalitat. Com a novetat, aquest curs també ha desenvolupat el projecte de Capacitació Digital, que té l’objectiu de contribuir al desenvolupament de les competències digitals de la ciutadania.

Per la seva part, l'escola Sant Nicolau manté el Projecte Educatiu Ambients a P3-P4 i P5, que es va posar en marxa fa dos cursos, una nova metodologia d’aprenentatge en entorns estimulants on els infants es poden moure lliurement, escollir i desenvolupar-se d’una forma natural en relació als seus interessos i motivacions. Es tracta d'espais que respecten la diversitat i que tenen en compte en tot moment el ritme individual de cada infant.

Implicació municipal

Canyelles treballa amb la comunitat educativa per millorar la impliació de joves i infants en la vida municipal. El Consell d'Infants de Canyelles, creat fa tres cursos, treballa projectes que ja estan en marxa, com la creació d'un carril bici que uneixi tots els nuclis educatius del municipi o la creació d'un parc de natura. Des del curs passat, també funcional Consell de Joves a l'Institut Pla del Bosc, la qual cosa permet la continuació del treball iniciat pels alumnes que fan sisè i que ara han passat a 1r d'ESO.

El Consell d'Infants està integrat per alumnes de 5è i 6è de l'Escola Sant Nicolau i es va constituir el febrer de 2022. Des d'aleshores l’Ajuntament de Canyelles i l'Escola Sant Nicolau treballen conjuntament en el funcionament d'aquest nou òrgan de participació ciutadana, que dona veu als més petits i que els permet conèixer com funciona l’Ajuntament i les institucions públiques, promovent els valors del diàleg, la negociació i el treball en equip. Els integrats del Consell d'Infants treballen en temes i propostes concretes, que després es tradueixen en accions a fer al municipi, que s'inclouran en el pressupost municipal.

Aula mentor

Una de les novetats dels nou curs a Canyelles és la posada en marxa de l'Aula Mentor, convertint-se en l primer municipi de la
comarca a disposar d’aquesta formació per a adults. Es tracta d'una plataforma de formació a distancia, oberta i flexible a través d’internet que
ofereix una àmplia oferta de cursos (més de 200 propostes) de diverses àrees formatives com l’adminsitració, tic, gestió empresarial, turismo, medi ambient, comer i màrqueting, entre d’altres. Els cursos permeten obtenir qualificació professional a l’alumne, que podrà acudir a l’Espai Coworking, per fer ús d’un ordinador amb accés a Internet i comptar amb el suport d’un responsable de l’aula, que els guia en
aquesta formació.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local