PREINSCRIPCIONS 2024

L'Escola Les Tereses, un projecte propi d'innovació consolidat a Vilanova i la Geltrú

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 26-02-2024

L'Escola Les Tereses, un projecte propi d'innovació consolidat a Vilanova i la Geltrú. Escola Les Tereses

L'Escola Les Tereses, un projecte propi d'innovació consolidat a Vilanova i la Geltrú. Escola Les Tereses

L'Escola Les Tereses és dels centres educatius amb més tradició de Vilanova i la Geltrú, ja que es va ser fundat el 1884. Des d'aquest moment i amb la finalitat de promoure el ple desenvolupament de la personalitat dels i les alumnes, es planteja un model d'educació integral, de caràcter obert i solidari. Actualment aquest centre concertat té 800 alumnes, en dues línies d’Educació Infantil i Primària i ESO, a part de tota l'oferta de Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior. Té un equipament renovat i unes instal·lacions noves ampliant l’escola en 650 metres quadrats. Està situada al bell mig de la Rambla Principal, que ha sabut readaptar els espais deixats per l'antiga comunitat de religioses. De fet, en trobar-se al centre de la ciutat ajuda a contextualitzar els aprenentatges dins del seu projecte educatiu, aprofitant tots els recursos de l'entorn com a escenaris d'ensenyament.

Del 6 al 20 de març, com tots els centres, aquesta escola realitza el període de preinscripcions. Per això, en aquests moments l'Escola Les Tereses està portant a terme les jornades de portes obertes dins i fora de l'horari lectiu. Tot i que la preinscripció serà telemàtica, el centre posa a disposició de totes les famílies la secretaria de l'escola per resoldre dubtes i/o ajudar-los en el tràmit.
 
L'Escola Les Tereses va iniciar dotze cursos enrere un projecte propi d'innovació. Aquest model, en constant evolució, és un dels principals eixos i valors del centre. Actualment es treballa a partir de les noves teories descobertes per la neurociència perquè els/les alumnes puguin descobrir l'aprenentatge a partir de les diferents activitats, situacions i recursos que s'adapten més a les seves habilitats. "Aprofitem les habilitats i capacitats de l’alumnat, perquè creiem en el seu potencial, en les seves possibilitats i riquesa interior; busquem els talents i les fortaleses de cadascú", explica Francisco Lázaro, director de l'Escola Les Tereses.


 
A l’Educació Infantil i al cicle inicial de Primària, l'escola treballa sota un projecte d'ambients. Es tracta d'un treball de motivació a través del guiatge de l'alumnat perquè sigui protagonista i constructor del seu propi aprenentatge, potenciant al màxim la seva autonomia personal, la creativitat i la imaginació. "És l'alumne qui regula el seu ritme d'aprenentatge i tria quina activitat vol fer en cada moment. És una acció molt innovadora. Són ambients propis del centre, basats en diverses teories i mètodes, com Howard Gardner i Maria Montessori", afegeix Lázaro.
 
Una altra de les singularitats de l'Escola Les Tereses és que l'ensenyament de les matemàtiques es desenvolupa a través del projecte EMAT. És un aprenentatge cíclic, on l'alumnat comença a familiaritzar-se amb tots els conceptes matemàtics des d'Infantil i els va treballant durant la Primària, donant continuïtat a l’ESO amb el Math Bits . Aquest projecte s’adapta sempre a la seva edat madurativa, mitjançant activitats i jocs estructurats, vivencials i motivadors. També, des d'Infantil, l'escola introdueix els Bits Matemàtics que es treballen cada dia per potenciar el desenvolupament neurològic de l'infant.


 
A 1r d’Educació Primària es treballa el projecte UBinding, de la Universitat de Barcelona, per detectar, prevenir i intervenir en les possibles dificultats lectores. L'alumnat millora la descodificació de les lletres a partir de la velocitat lectora, la memòria visual i la comprensió lectora.
 
Un altre punt fort d'aquesta escola és l'aprenentatge de l'anglès. Ofereix extraescolars d’anglès des d’I3, partner de Cambridge, que certifica els/les alumnes oficialment. L'anglès també es treballa des de l'àrea de joc i música a Infantil, i des de les ciències, plàstica i música a Primària, per la millora de l'adquisició de la llengua. També s'organitzen colònies bianuals en anglès, situacions d’aprenentatge en aquesta llengua i estades al Regne Unit a l'ESO. El centre forma part de l'Erasmus per a l’alumnat i el professorat a CF. A més, cada curs disposa d'un auxiliar de conversa nadiu des de fa 13 anys. Aquest desplegament es complementa també amb la possibilitat que oferim a l’alumnat de Secundària per cursar el Batxillerat DUAL Americà.


Dins d’aquest projecte multilingüe, també facilitem la possibilitat que el nostre alumnat que estudia el francès, com a segona llengua estrangera, pugui acreditar el seu nivell de competència en aquest idioma en finalitzar 4t d’ESO, mitjançant l’obtenció del títol oficial DELF (Diplôme d’Études en Langue Française).
 
L'escola també ha fet una gran aposta per la tecnologia. Aquest curs, mitjançant un nou projecte l’Space Lab, hem aconseguit donar un salt qualitatiu i formar el professorat en els àmbits de la impressió digital 3D, la realitat virtual augmentada i la robòtica. Per aquest motiu, a banda dels recursos ja disponibles (pissarres o pantalles digitals interactives, d’Ipad’s, Bee-bots...), aquest any hem adquirit múltiples kits de Lego, quatre noves impressores 3D, una Cricut, múltiples microbits i tres ulleres de realitat virtual augmentada, entre d’altres. 


 
L'atenció a la diversitat actualment s'està treballant implementant activitats basades en el Disseny Universal de l’Aprenentatge (DUA) per arribar a tots els i les alumnes, sigui per altes capacitats o dificultats d'aprenentatge.

El centre disposa d’un pla d’acompanyament emocional de l’alumnat.  Mitjançant diferents accions emmarcades en el pla “Acompanyar-te” i en el projecte “Mirar-te”, posem en el centre a la persona per treballar la interioritat i la regulació de les relacions amb els seu entorn, i arribar així al seu benestar emocional.

Les Tereses, una escola innovadora, actual, que s’adapta als grans canvis socials, que dóna protagonisme a l’infant i jove, que prepara el seu alumnat perquè sigui actiu, autònom i competent per afrontar el seu futur.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local