PREINSCRIPCIÓ ESCOLAR

L'Escola El Cim: un ensenyament global i divers, reflex de la societat

Jordi Lleó | Vilanova i la Geltrú | 04-03-2022

El Cim . Eix

El Cim . Eix

L'Escola El Cim, com tots els centres, aviat afrontarà el procés de preinscripció escolar. Per aquest motiu ha realitzat quatre jornades de portes obertes perquè les famílies puguin conèixer de primera mà aquest centre que va néixer fa 25 anys de la fusió del Col·legi Immaculada Concepció i del Col·legi La Miraculosa, fundades l'any 1857 i 1875 respectivament.

Aquest quart de segle de trajectòria va ser celebrat al llarg de tot l'any passat per tota la comunitat educativa del centre, que s'ha revelat com una gran família. En tots aquests anys l'Escola El Cim ha consolidat una proposta educativa basada en l'atenció personalitzada, l'aposta per les noves tecnologies i el treball globalitzat, fent bo el lema del mateix aniversari, 'Creixem junts oberts a un món millor'.

El centre va començar el treball per projectes des de la seva fundació. Inicialment, aquests es centraven en els àmbits del medi social i natural. De mica en mica han anat evolucionant i englobant totes les àrees donant resposta així a la necessitat d’entendre el món que ens envolta. Una realitat globalitzada i en cap cas parcel·lada.  D’aquesta manera, l’horari de classe dels alumnes està divit en franges àmplies en lloc de les tradicionals matèries hora per hora.

Per aprofundir en aquest enfocament, des de fa cinc anys, un equip de docents de l’escola se segueix formant a l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, forma part d’una xarxa d'experts en pedagogia de l'ensenyament globalitzat i participa en diferents seminaris i trobades amb altres centres. Sense anar més lluny, el passat mes de febrer, va participar en les VIII Jornades estatals de ‘La cultura matemàtica de les persones’ organitzades per Blanquerna-URL i la UAB, on va poder mostrar la seva trajectòria pionera en aquest enfocament pedagògic.

En aquesta línia, serà el curs vinent quan s’ampliï l’enfocament pedagògic a l’ESO iniciant el treball per projectes en el primer cicle, afegeix l’Anna-Llibertat García, directora de Secundària.  El cap d'estudis del centre, Oriol Homs, afegeix que "com més obert és aquest marc, pots personalitzar molt més l'ensenyament, i avançar en el concepte d'escola inclusiva, perquè tothom té aportacions vàlides".

Per la directora d'Infantil i Primària, Irene Ferrer, "aquesta manera de treballar no té sostre. Quan parles d'inclusió a vegades sembla que només es tractin les dificultats, però aquest enfocament permet potenciar els grans talents de cadascú. La diversitat la vivim com un enriquiment, no com una dificultat. D'aquesta manera es poden desenvolupar altres capacitats que no es fomenten si estan parcel·lades. La societat és global i diversa, i l'escola ha de ser conseqüent amb això". L'objectiu és que els i les alumnes que surten d’El Cim esdevinguin persones amb un esperit crític, autònom, analític i resolutiu.

Tot i l'aposta pel treball en grup no es deixa de banda el treball personal de cada alumne perquè pugui superar els obstacles i resoldre els reptes que li puguin sorgir. Aquí també s'incorpora el paper de la família en tot el procés educatiu, sobretot com donar eines als seus fills. Els deures a  El Cim no es plantegen sistemàticament, més aviat "la finalitat és fer partícips a les famílies del que està passant a l'escola. Els pares i mares no han de fer de mestres, però sí un acompanyament en l'educació dels fills", apunta Irene Ferrer.

Pel que fa al seguiment de l’alumnat, els tutors tenen trobades amb les a principis i finals de curs per parlar de temes organitzatius i del seu paper en el procés educatiu de cada curs. També es fan entrevistes personalitzades i s’informa de l’evolució de l’alumne amb el butlletí trimestral. El Cim destaca per l'acompanyament de tutoria en els alumnes, sobretot a l'ESO en l'orientació de com decidir i afrontar l'etapa formativa que els vindrà a continuació.

L’altra altra gran aposta de l’escola és el treball de la competència digital. Aquesta va inclosa en el treball globalitzat i per això, els alumnes de 5è i 6è ja disposaran d’ordinadors propis de cara el proper curs, igual que ja disposen els alumnes de Secundària, on les eines digitals són inherents en l'aprenentatge.

 ESCOLA EL CIM

Rambla Principal, 101 (Infantil i Primària)
Plaça dels Cotxes, 3 (ESO)
08800 Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

Telèfon: (+34) 93 893 02 80
info@elcimvilanova.cat
https://www.elcimvilanova.cat/

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local